0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Most kell metszeni a kajszit – megmutatjuk hogyan!

Egészséges, megfelelő méretű és mennyiségű kajszibarack termést szeretnénk a kiskerünkben? Akkor ideje nekilátni a szakszerű metszésnek! Ám, ha valaki most kezdi a kaszitermesztést, gyorsan megtanulhatja a metszés csínját-bínját a videónkból. E munkára az ideális időpont a rügyek megduzzadása utáni és a virágzás előtti időszak.

Korábban ne metszünk, mert a metszett sebekbe bejuthatnak a korokozók, ám ekkor még a fa nem tud védekezni ellenük, hiszen a keringése még téli nyugalmi állapotban van. A kajszi metszését Mendel Ákos kertészmérnök, a  Ceglédi Gyümölcskutató Intézet tudományos munkatársa segítségével mutatjuk be. 

youtube://v/pF1GqkWv-u8

A kajszi lomkoronáját váza formára alakítsuk, amely 4-6 vázágból és az azokon kialakított gallérágakból áll.  A kajszinál a váza forma belseje legyen ritka, hogy átjárja a szellő és a napfény. Így egészségesebb lesz a fa, illetve a növényvédőszerek is hatékonyabban eljutnak mindenhová. A vázágakról a lobkorona belseje felé törő vesszőket el kell távolítani. Ha az előző évben a vázágról egy nagyobb részt lefűrészeltünk, eltávolítottunk, akkor a környezetében az alvó rügyekből számos egyéves vessző hajtott ki, amelyeket most meg kell ritkítani.

A kajszinál a legértékesebb termő részek a 2-4 éves nyársak, amelyek telitettek termést adó virágrügyekkel.

Az egymást keresztező vesszők egyikét el kell távolítani.

A fa felső részén lévő egyéves hajtásokon lévő virágok később nyílnak, így fagykár esetén erről a területről számíthatunk némi termésre.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu