Back to top

Megkapják a magánállatkertek a pénzügyi támogatást?

A Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) az Agrárminisztérium szakmai támogatásával, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) segítségével létrehozott egy olyan pénzügyi keretet, ami a pandémia miatt 2020. november 11-e óta zárvatartó hazai magánállatkertek megsegítését célozza. Tóth Tibor, a MagánZoo állatkert tulajdonosát kérdeztük a támogatásról és az állatkert fenntarthatóságáról.

A zárvatartás miatt a látogatók elmaradásával az állatkertek jelentős bevételkiesést könyvelhettek el. Különösen igaz ez a magánalapítású állatkertekre, hiszen az üzleti vállalkozásként működő kisebb állatkertek még nehezebb helyzetbe kerültek.

A Magyar Állatkertek Szövetsége ennek okán 2021. február 22-én rendkívüli online taggyűlést hívott össze, és hozott elvi döntést az említett állatkertek lehetséges megsegítése céljából.

Fotó: MagánZoo
Így jött létre az Agrárminisztérium szakmai támogatásával a Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) által létrehozott – a szövetség tagjainak felajánlásaiból visszatérítendő támogatás alapjául szolgáló – több millió forint értékű pénzügyi keretet, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egy ugyanolyan összegű, vissza nem térítendő kormányzati támogatással növelt.

A jelen támogatási forma mindezen alapgondolatokat tudatosítva kíván megoldást nyújtani az állatkertek járványhelyzet okozta fenntartási nehézségeiből következő kihívásokra.

Tóth Tibor, a MagánZoo tulajdonosa 25 éve nyitotta meg saját magánállatkertjének kapuit, ami e tekintetben első volt Magyarországon. A 21 hektáron, saját tőkéből létrehozott állatkert jelenleg mintegy 400-500 különféle állatfajnak ad otthont. Juhoktól, kecskéktől kezdve megtalálhatók is számos kisállatok, mint az ormányos medve vagy számos majomféle, emellett akadnak itt zebrák és különböző nagymacskafélék is: fehér és sárga bengáli tigris, sárga szibériai tigris, többféle oroszlán,

vagy éppen az a hótigris, amelyből a világon összesen 50 egyed él.

Fotó: MagánZoo
– Évente több mint 100 ezer vendéget fogadtunk, azonban a tavaly márciusban megjelenő pandémia óta jó, ha öt hónapot nyitva tudtunk lenni, de ez idő alatt sem merték látogatni az érdeklődők az állatkertet. Gyakorlatilag jó ideje nincs bevételünk, az eddig felhalmozott tartalékainkat éljük fel, és jó, ha májusig kitartunk. De ahogy a helyzet kinéz, a rémálomnak még koránt sincs vége… – mondja Tóth Tibor.

MagánZoo-nál megközelítőleg az 5 millió forintos összeget is elérik a fenntartási költségek havonta, csak a napi állatok etetéséhez szükséges húsmennyiség 250 kg, amit az állatkert saját forrásból kénytelen finanszírozni.

Az eddig 11 fős dolgozói állományt 9-re kellett a tulajdonosnak leredukálnia az anyagi veszteségek miatt, még akkor is, ha a munkaerőre nagyon nagy szükség lenne.

– Kétségbeejtő és kilátástalan a helyzet! A Magyar Állatkertek Szövetsége által létrehozott támogatási keretről azonban sem a szövetség, sem a minisztériumok nem értesített minket.

Pedig állatkertünk jogosult lenne erre a támogatásra, de ha egyik ismerősöm nem jelezte volna felém, hogy a Magyar Közlönyben megjelent ez a támogatási keret, akkor a mai napig nem tudnék róla.

A magyar kormány ezt a támogatást a magyar állatkertek megsegítésére adta. Nem pedig a magyar állami állatkertek megsegítésére, márpedig ebből a támogatási keretből ezek az állatkertek is részesülnek. A magánállatkertek jelenetős része egyelőre viszont nem – véli Tóth Tibor.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Takarmány-ár robbanás – ki fizeti a révészt?

Húsbavágó témát vett terítékre a Portfólió - idei harmadik - Agrár Klub konferenciája. Szakemberek segítségével járták körbe, milyen hatással lesz rövid és hosszú távon az árrobbanás a hazai takarmánypiacra és állattenyésztésre?

Több mint ötszáz középiskolás az erdészeti vetélkedőn

A veszprémi Vetési Albert Gimnázium csapata nyerte az idei „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt. Az Országos Erdészeti Egyesület ötödik alkalommal hirdette meg a középiskolásoknak szóló versenyt, amely idén az erdők láthatatlan értékeire hívta fel a figyelmet. A vetélkedőre 58 településről közel 100 iskola 185 háromfős csapata jelentkezett.

A denevérek védelmére és ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a budapesti állatkert

A denevérek védelmére és fontos ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert a szombati denevérek világnapja alkalmából.

Jelentősen megugrott Kínában a sertéshústermelés

Kína első negyedéves sertéshústermelése az egy évvel korábbihoz képest 31,9%-kal 13,69 millió tonnára emelkedett - derült ki a múlt héten közzétett adatokból, ami két éve a legmagasabb negyedéves mennyiség.

33 milliárd forint támogatás érkezett a szarvasmarha- és juhtartókhoz

Lényegében befejeződött a tejelő tehenek, az anyajuhok és a hízott húsmarha bikák után a tavalyi évben benyújtott termeléshez kötött támogatások kifizetése. Ennek eredményeképpen 33 milliárd forint segíti a gazdálkodókat - tájékoztatott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul

Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

360 ezer diákkal egy hétig a fenntarthatóságról

Április 19-23. között hatodik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A rendezvénysorozat Áder János online tanórájával kezdődött hétfő délelőtt. A Témahéten határon innen és túl több mint 1600 iskola 360 ezer diákja foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével.

Webinár az antimikrobiális rezisztenciáról

Állatorvosok és állattartók számára rendezett két alkalomból álló online szakmai beszélgetést az Alpha-Vet Kft., ahol a téma szakavatott képviselői segítettek eligazodni az antibiotikumokat érintő szakmai tudnivalók és jogszabályok világában.

Uniós oltalmat kapott a Budaörsi őszibarack

Az Európai Bizottság április 19-én oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést, ezzel 67-re emelkedett az uniós oltalomban részesült magyar földrajzi árujelzők száma. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnyt jelent a termelők számára, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.

Nagy István: komoly kihívásokkal kell szembenézniük a magyar gazdáknak

Nagy István a Facebookon vasárnap megosztott videoüzenetében Szanyból jelentkezett be, és bemutatta a tavaszi munkákat végző gazdákat is.