0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Megkapják a magánállatkertek a pénzügyi támogatást?

A Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) az Agrárminisztérium szakmai támogatásával, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) segítségével létrehozott egy olyan pénzügyi keretet, ami a pandémia miatt 2020. november 11-e óta zárvatartó hazai magánállatkertek megsegítését célozza. Tóth Tibor, a MagánZoo állatkert tulajdonosát kérdeztük a támogatásról és az állatkert fenntarthatóságáról.

A zárvatartás miatt a látogatók elmaradásával az állatkertek jelentős bevételkiesést könyvelhettek el. Különösen igaz ez a magánalapítású állatkertekre, hiszen az üzleti vállalkozásként működő kisebb állatkertek még nehezebb helyzetbe kerültek.

A Magyar Állatkertek Szövetsége ennek okán 2021. február 22-én rendkívüli online taggyűlést hívott össze, és hozott elvi döntést az említett állatkertek lehetséges megsegítése céljából.

Így jött létre az Agrárminisztérium szakmai támogatásával a Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) által létrehozott – a szövetség tagjainak felajánlásaiból visszatérítendő támogatás alapjául szolgáló – több millió forint értékű pénzügyi keretet, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egy ugyanolyan összegű, vissza nem térítendő kormányzati támogatással növelt.

A jelen támogatási forma mindezen alapgondolatokat tudatosítva kíván megoldást nyújtani az állatkertek járványhelyzet okozta fenntartási nehézségeiből következő kihívásokra.

Tóth Tibor, a MagánZoo tulajdonosa 25 éve nyitotta meg saját magánállatkertjének kapuit, ami e tekintetben első volt Magyarországon. A 21 hektáron, saját tőkéből létrehozott állatkert jelenleg mintegy 400-500 különféle állatfajnak ad otthont. Juhoktól, kecskéktől kezdve megtalálhatók is számos kisállatok, mint az ormányos medve vagy számos majomféle, emellett akadnak itt zebrák és különböző nagymacskafélék is: fehér és sárga bengáli tigris, sárga szibériai tigris, többféle oroszlán,

vagy éppen az a hótigris, amelyből a világon összesen 50 egyed él.

– Évente több mint 100 ezer vendéget fogadtunk, azonban a tavaly márciusban megjelenő pandémia óta jó, ha öt hónapot nyitva tudtunk lenni, de ez idő alatt sem merték látogatni az érdeklődők az állatkertet. Gyakorlatilag jó ideje nincs bevételünk, az eddig felhalmozott tartalékainkat éljük fel, és jó, ha májusig kitartunk. De ahogy a helyzet kinéz, a rémálomnak még koránt sincs vége… – mondja Tóth Tibor.

MagánZoo-nál megközelítőleg az 5 millió forintos összeget is elérik a fenntartási költségek havonta, csak a napi állatok etetéséhez szükséges húsmennyiség 250 kg, amit az állatkert saját forrásból kénytelen finanszírozni.

Az eddig 11 fős dolgozói állományt 9-re kellett a tulajdonosnak leredukálnia az anyagi veszteségek miatt, még akkor is, ha a munkaerőre nagyon nagy szükség lenne.

– Kétségbeejtő és kilátástalan a helyzet! A Magyar Állatkertek Szövetsége által létrehozott támogatási keretről azonban sem a szövetség, sem a minisztériumok nem értesített minket.

Pedig állatkertünk jogosult lenne erre a támogatásra, de ha egyik ismerősöm nem jelezte volna felém, hogy a Magyar Közlönyben megjelent ez a támogatási keret, akkor a mai napig nem tudnék róla.

A magyar kormány ezt a támogatást a magyar állatkertek megsegítésére adta. Nem pedig a magyar állami állatkertek megsegítésére, márpedig ebből a támogatási keretből ezek az állatkertek is részesülnek. A magánállatkertek jelenetős része egyelőre viszont nem – véli Tóth Tibor.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu