Back to top

Képes kalendáriumok a természet és a madarak rajongói számára

Az év elején két tematikus kalendárium is napvilágot látott az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány gondozásában: „A természet kalendáriuma” az élővilágban egy év alatt lezajló változásokat mutatja be, míg a „Madárkalendárium” az égi vándorok tavaszi és őszi vonulásának naptára. A látványos természetfotókkal illusztrált kiadványok megjelenését az Agrárminisztérium támogatta.

A kalendáriumok több évszázados történelmük során mindig érdekes és hasznos tudnivalókat tartalmaztak, napjainkra azonban a korszerű információs csatornák háttérbe szorították őket. Ugyanakkor, mint évkönyvszerű naptárak ma is érdeklődésre tartanak számot, hiszen lexikális jellegű tartalmuknak köszönhetően fontos ismeretanyagot adnak át olvasóiknak. Ezt példázza az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány idén megjelentetett két kiadványa is.

Illusztráció

„A természet kalendáriumát” lapozva az olvasó nyomon követheti, hogy környezetünk hatalmas forgószínpadán – a növény- és állatvilágban – egy év alatt mi minden történik.

A kiadvány nemcsak a változásokra hívja fel a figyelmet, hanem bemutatja az ezekkel együtt járó folyamatokat is, miközben hónapról-hónapra kiragadja a legfontosabb és leginkább szembe tűnő természeti jelenségeket. Az ötven fotóval gazdagon illusztrált kötetből nemcsak a kiadó székhelyét körbeölelő alföldi erdőket ismerhetjük meg, hanem betekintést nyerhetünk hazánk szinte összes erdei élőhelyének izgalmas világába.

A „Madárkalendárium” első része madaraink tavaszi érkezéséről, míg a második az őszi elvonulásukról ad áttekintést.

Kik érkeznek és kik indulnak útnak a hazai tájakról? A mintegy kétszáz fotót tartalmazó kötetben márciustól május közepéig, és augusztustól novemberig követhetjük nyomon összesen 71 érkező és 83 induló madárfajunk életét. A harmadik fejezet pedig egy madárdalóra, aminek a segítségével az évkönyv forgatói beazonosíthatják a hajnali és kora reggeli órákban egymást követően megszólaló énekeseket.

Fotó: Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány

A kiadványokat Andrési Pál, az évszázados hagyományokat ápoló ásotthalmi erdészeti szakközépiskola tanára írta és szerkesztette, és részben saját, részben társszerzők fotóival – köztük kiemelten dr. Molnár Gyula képeivel – gazdagon illusztrálta. A kalendáriumok beszerezhetőek az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítványnál (alapitvany.bedo@gmail.com).

Forrás: 
Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Menedék és újrakezdés

Másfél évtizede segítséget nyújtottunk a Talpalatnyi zöld Hollós Lászlóval ismeretterjesztő műsorhoz. A Kis-Sárréttel foglalkozó fejezetnek végül a Megtartó sárrét címet adtuk, majd a Menedék és újrakezdés alcímet is hozzáragasztottuk.

Megkerüli Hubertlakot

Bakonybéltől nem messze, a Magas-Bakony rengetegén át halad a Bakonyerdő Zrt. Hubertlaki Tanösvénye. Kalandos túra végigjárni, miközben sok érdekes információval gazdagodhatunk a térség élővilágáról, az erdőgazdálkodásról, és megcsodálhatjuk a környék gyöngyszemét, a bakonyi Gyilkos-tavat is.

30 év története

A fél évszázados jubileum apropóján igényes megjelenésű, a teljes időszak történetét átfogó kiadványt adott ki az év végén a Zalaerdő Erdészeti Zrt. A könyv részletezi az elmúlt évtizedek eredményeit, nehézségeit, bemutatja az öt erdészet tevékenységét és munkatársait.

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Jó úton vagyunk

Tavaly Kiss Lászlót választották az Országos Erdészeti Egyesület elnökének. A hazai erdésztársadalom egyik tapasztalt alakjával a magyar erdészet és a magyar erdők jövőjéről beszélgettünk.

Valóságos főszereplők

Hajdanán az emberek szíve együtt lüktetett a természettel. Bár nem voltak tudósok vagy zsenik, jól ismerték a természet törvényeit. Olvastak a csillagok állásából, követték az állatok rejtett ösvényeit, és alaposan megfigyelték a növények törékenységét. S hogy mindez nem csak mese, arra Fekete István, korunk egyik legkiemelkedőbb írójának életműve a bizonyíték.

Határon innen

Minden magyar ember szíve hevesebben dobog a Trianon szó hallatára, hiszen az I. világháború után aláírt szerződés tragikusan megpecsételte Magyarország sorsát. A Magyarbirodalom 325 ezer négyzetkilométeres területének elcsatolták a 72 százalékát, és idegen uralom alá került a lakosság kétharmada. Az erdeink megcsonkítása ennél is csúfosabb képet mutat.

Ha sok az autó az erdőszélen

A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

Egy tragikus sorsú erdész emlékére

A kőkereszt a felirata szerint „Jézus nagyobb dicsőségére 1890 Fultán János orozva meggyilkolt erdész emlékezetére” emeltetett. De vajon ki lehetett Foltán János, és miért állított emlékére az utókor ilyen feltűnő emléket?