Back to top

Dísznövény kiállítás: Az első három díjazott

Az eredetileg 2021 márciusára halasztott belga faiskolai és dísznövény-kiállítást csakúgy, mint tavaly, idén sem tudták megrendezni. Lehetőséget teremtettek ugyanakkor arra a szakembereknek, hogy digitális úton megosszák egymással tapasztalataikat, és szintén így gyűjthették be a nekik járó elismeréseket a zsűri által díjazott növényújdonságok.

A Betterbuxus nevű puszpáng-hibridsorozat nyerte el a zsűri arany minősítését
A Florall kiállításon minden évben több mint 150 termelő mutatja be kertészeti termékeinek széles választékát a nemzetközi kereskedők számára. Az ágazatban érdekelt legnagyobb kereskedelmi vállalatok, valamint beszállító cégek (szaporítóközeget, földkeveréket gyártók, kiegészítők, klímarendszerek, gépészeti megoldások forgalmazói) is képviseltetik magukat a rendezvényen, és az állandó programok között szerepel a legújabb nemesítésű növényfajták értékelése, zsűrizése, majd a Florall díjak átadása.

Idén a belga dísznövény- és faiskolai vásár szervezői a rendezvény lemondását követően döntöttek úgy, hogy a Florall díjakat mindenképpen kiosztják.

A termelők és a kereskedők által benevezett újdonságok közül a Lucien Verschoren (dísznövény-nemesítők egyesülete), Marc Verachtert (kertészeti szakújságíró), Jesse Tavernier (PCS), Elias De Boeck (VLAM), valamint Jarne Depaepe (kertészeti vállalkozók egyesülete) alkotta zsűri választotta ki a legjobbakat.

Az Agapanthus Poppin Purple az ezüst minősítés mellett a közönségdíjat is megkapta
Tetszésüket leginkább a Herplant nemesítőcég Betterbuxus nevű puszpáng-hibridsorozata nyerte el, különösen a hibridek gombabetegségekkel szembeni ellenálló képességét értékelték. Közel egy évtizedes nemesítési munka során tudták átültetni a magoncokba a vadon élő fajok természetes ellenálló képességét. Ennek köszönhetően a növények – amennyiben a puszpángmolyra is odafigyelnek – zavartalanul fejlődnek az egész nyár folyamán. Ez mindenképpen fontos előrelépés, és kétségtelenül magas hozzáadott érték, indokolta döntését a zsűri.
A Leucothoe fontanesiana Rant01 (Firestar) bronzérmes lett

Az új bukszushibridek kertben és teraszon is nevelhetők, lazán álló hajtásaik modern hatást keltenek, télen a sötétzöld lombozat különösen jól érvényesül.

A zsűri szerint elképzelhető, hogy nemzetközi versenyeken is megállják a helyüket.

A verseny ezüst minősítését az Aga­panthuskwekerij nemesítőműhely Poppin Purple Agapanthus-fajtája nyerte el, amelyet egyúttal közönségdíjjal is kitüntettek. Ez az első sötétlila, télizöld Aga­panthus-fajta, amely ráadásul nagyon hosszan virágzik. Vannak más lila virágú fajták is, de a zsűri véleménye szerint a Poppin Purple különleges színe kiemelkedően jól érvényesül.

A növény be­por­zóbarát, a méhek mellett a pillangókat is vonzza, hangsúlyozták a bírák.

Bronzérmet kapott a holland Van Vliet New Plant nemesítőműhely által benevezett Leucothoe fontanesiana Rant01 (Firestar) fajta. A zsűri különösen az újszerű, piros-zöld leveleket találta érdekesnek a többi Leucothoe fajhoz képest. A különböző évszakokban a levelek más-más színezetűek, ez szintén egyedi értéke az újdonságnak.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Galgahévíz még kitart

Bármennyire is szeretnék feléleszteni a kistermelői piacokat, nem látni, hogy újra sikerülne visszaterelni a fogyasztókat. Pedig igazi nyerő helyzet lenne mind a vásárlók, mind a gazdák számára. Mészáros Vendel, sok galgahévízihez hasonlóan mezőgazdasági termelésből él. A víz, a munkaerő és a piac hármasában fogalmazta meg azokat a gondolatokat, amelyek ma a kistermelőket foglalkoztatják.

Ma van a növények világnapja

Az Alexandrák és Erikek mellett ma a növények is ünnepelnek – remélhetőleg… Május 18 a növények nemzetközi világnapja.

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Új rododendronfajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondronfajra bukkant.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Mezőhegyesen készültek a FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokságra versenyzők

Az akadályhajtás versenyszámmal ért véget a május 6-9. között rendezett nemzeti fogathajtó verseny Mezőhegyesen. A résztvevő 74 fogat között indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyesfogatok, a magyarok mellett cseh, osztrák, román versenyzők is starthoz álltak.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.