Back to top

Ne feledkezzen meg a kénről!

A tavaszi fejtrágyázáskor a nitrogén mellett a kén is fontos szerepet játszik.

A kén mobilizációja a talajban a nitrogénhez hasonló

A nitrogénhez hasonlóan a kén is szerves formában található meg a talajban, ami így közvetlenül nem vehető fel a növények számára.

Megfelelő hőmérséklet, talajnedvesség és levegő tartalom mellett mikroorganizmusok segítségével a kén felszabadul a szerves anyagokból.

Ekkor szulfát formává alakul, amely a növények számára felvehető. A szulfát formában a talajban levő kén a nitráthoz hasonlóan érzékeny a kimosódásra. Télen a sok csapadék hatására a szulfát kimosódás jelentős mértékű, így jelentős hiány alakulhat ki tavaszra.

Mennyi kén szükséges a növényeknek?

A gabonák kén igénye mérsékelt, kb. 50-70 kg SO3/ha. A kén hiánya csökkenti a négyzetméterenkénti kalász számot, illetve a kalászban lévő magok számát is, ezzel akár 1-1,5 tonnás hektáronkénti termés kiesést okozva.

De nem csak a termés mennyisége, hanem fehérje tartalma is negatívan befolyásolt kén hiány esetében, mert a kén növeli a nitrogén hatékonyságát is.

Mikor van szükség kénre?

Mindenképpen a kalászolás előtt kell a növények kén igényét biztosítani, mert a kalász és termés fejlődéskor van szükség a kénre. Amennyiben ekkor fedezzük a növény kén igényét, akkor elkerülhető a termés kiesés.

Ha a növény tápanyag ellátása kiegyensúlyozott, akkor egy kedvező szén/nitrogén arány alakul ki, nagy termésmennyiséget képes kinevelni, ráadásul kevésbé lesz fogékony a különböző gombabetegségekre (pl. lisztharmat) is.

Melyek a fontos tényezők kén ellátottság szempontjából?

Mivel az ipari kén-dioxid szennyezés az elmúlt évtizedekben szignifikánsan csökkent, így a légkörből is egyre kevesebb a kén utánpótlás a talajokba. Ezért napjainkban már műtrágyázással kell ezt a tápelemet is pótolnunk. A megfelelő dózis meghatározásához az alábbi paramétereket kell figyelembe venni:

  • Talaj fajtája
  • Elővetemény
  • Szerves anyag visszapótlás (trágya, komposzt, stb.)
  • Talaj szervesanyag tartalma
  • Téli csapadék mennyisége

A kén hiány tünetei:

A kén hiány a fiatal, növekvő leveleken megfigyelhető sárgulásos tüneteket mutat. Éppen ellenkezőleg a nitrogén hiány esetében, pedig az idősebb levelek sárgulnak.

A szántóföldi kísérletek eredménye egyértelműen jelzi a kén hatékonyságát

Az INRA franciaországi kísérletei búzában, a 2019-es évben közel 2 tonnás hektáronkénti termésátlag növekedést mutattak a kéntrágyázás hatására, szemben a kizárólag nitrogén trágyázással. Mivel a nitrogénnel együtt fejti ki igazán hatását a kén, így legjobb egyszerre kijuttatni a két tápelemet. A Vario 23N + 25So3 műtrágya alkalmazása a tápanyag utánpótlás során, egyértelmű hozam növekedést produkált, ahogy a lenti grafikonon is látható. (x)

További információt olvashatnak honlapunkon: www.borealis-lat.com 

Forrás: 
borealis-lat.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szemeskukorica - Szuperkorai és silóhibridek

A Gabonakutató Nonprofit Kft. széles hibridportfólióval áll a termelők rendelkezésére, a szuperkorai fajtáktól egészen a középérésű silóhibridekig. Cikkünkben a GK Kukorica- és Ciroknemesítési Osztályának szemeskukorica-hibridjeit mutatjuk be. A szemestakarmány-előállítás elsődleges szempontjai a magas terméshozam és az alacsony toxintartalom.

Miért is drágul a hús, a tej, a csirkemell?

2021 a totális bizonytalanság évének tűnik a húsipar számára – nyilatkozta húsvét előtt a Hússzövetség elnöke. A húsiparban, de hozzátehetjük a tejipart és a baromfiipart is, emelkednek az önköltségek és az értékesítési árak, ami előbb-utóbb a fogyasztói árakban is megmutatkozik.

Őszi kalászosok áttelelés után

Idén húsvét után kétszer is esett a hó. Igaz, gyorsan elolvadt, de április 6–7-én, szinte mentsvárként, lehullott 4–6 milliméternyi csapadék, amikor már valóban szomjaztak a földek. A naptárra nézve az lehet a meggyőződésünk, hogy az ilyenkor szokásoshoz képest az őszi kalászosok lemaradtak a fejlődésben.

Már csak a meleg hiányzik

A hét első felében hazánk fölé helyeződött légörvénynek köszönhetően országszerte megáztak a talajok, de a csapadék mellett jelentős lehűlés is érkezett. Ugyanakkor a borult, csapadékos időben a károkozó hajnali fagyok eddig az ország nagy részére nem tértek vissza, de a felhőzet elvonulása után péntek hajnalban többfelé, szombaton már kevesebb helyen hűl majd -2 - -3 fokig a levegő.

A zord időjárás a cukorrépát sem kíméli

Franciaország nagy részén a fagyos hőmérséklet súlyos károkat okozhat az újonnan elültetett cukorrépában, mellyel tovább fokozódnak a növénytermesztési ágazat nehézségei a növénybetegségek és a termések alacsony árai mellett.

Már kapható a friss hazai spárga

Ezen a héten kerül nagyobb mennyiségben a hazai friss spárga a piacokra, üzletekbe – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A magyar spárga kiváló minőségű, nagyrészt külföldre – Németországba, Ausztriába, Svájcba, illetve a skandináv országokba – értékesítik. A hazai lakosság körében évről évre egyre népszerűbb a spárga, ami igazán egészséges zöldség.

Továbbra is kockázati alap létrehozását várják

Az utóbbi évek éghajlati változásai, a kiszámíthatatlanná vált időjárás kilengései jócskán megnehezítik a szlovákiai agrártermelők munkáját és életét. A kíméletlen szárazság és az azt követő, özönvízszerűen lezúduló esőzések nem csupán megtizedelték a termést, hanem a megmaradt termés minőségében is komoly kárt okoztak.

Értéktőzsde: Emelkedő gabonaárak

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a március 31. és április 8. közötti tőzsdenapokon a takarmánykukorica (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica) májusi jegyzése 75 000, a november–decemberi 60 000 forint/tonna volt. A termény a júliusi tőzsdei elszámolóára 1300 forinttal 75 000, a 2022. márciusi 1500 forinttal 60 500 forint/tonnára csökkent.

A zöld forradalom után a köles forradalma

A köles, a csicseriborsó, a földimogyoró, a cirok és más hasonló „intelligens növények” jelenthetik a megoldást a vízhiányra, a termőtalajok amortizációjára, valamint az élelmiszerellátás válságára Indiában. Magas a tápértékük, alacsony a víz- és vegyszerigényük, mostohább éghajlaton is teremnek és sokoldalúan felhasználhatók.

Legeltetés és gyomirtás - gyomkezelés szarvasmarhákkal

Itt a tavasz, a hőmérséklet melegszik, a madarak csicseregnek,a tulipánok is virágzanak, viszont ezzel egyidőben a nemkívánatos gyomnövények is megjelentek. Hogyan hat ez a legeltetésre? Mire számítsanak a szarvasmarhatartók a gyomkezelési stratégia tervezésekor?