Back to top

A tengeri hínár csökkenti a marhák metánkibocsátását

A kaliforniai Davis-i Egyetem kutatóinak új felfedezése szerint a szarvasmarha-takarmányba kevert kis mennyiségű tengeri hínár akár 82 százalékkal is csökkentheti a húsmarhák metán-kibocsátását. A Plos One folyóiratban megjelent tanulmány szerint új utak nyílnak meg a fenntartható állattenyésztésben.

"Most már megalapozott bizonyítékunk van arra, hogy a szarvasmarha takarmányban lévő tengeri hínár hatékonyan csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, és ez a hatékonyság az idő múlásával sem csökken."- mondta Ermias Kebreab professzor, a Sesnon Állattudományi Tanszék vezetője és az Élelmezési Világközpont igazgatója.

A vizsgálat során öt hónapon keresztül 21 marha étrendjéhez adtak kis mennyiségű tengeri hínárt, majd nyomon követték az állatok súlygyarapodását és metánkibocsátását.

Azoknak a szarvasmarhának, amelyek körülbelül 80 gramm hínárt fogyasztottak, súlygyarapodásuk megegyezett az állományban lévő hínár mentes étrenden nevelkedő többi állatéval, azonban metánkibocsátásuk jelentősen -82%-kal- csökkent. A professzor és a kutatásban résztvevő Ph.D. hallgatója, Brenna Roque a kísérletet a tejelő szarvasmarhákkal kapcsolatos korábbi munkájukra alapozta, mely elsőként vizsgálta tengeri hínár takarmányként való alkalmazását.

Mivel bizonyos tanulmányok szerint a szarvasmarha tartás jelentősen hozzájárul az üvegház hatást okozó káros gázok kibocsátásához, sokan úgy gondolják, hogy a vegán étkezés segít a klímaváltozás enyhítésében. Azonban Kebreab professzor a szarvasmarhák takarmányozásában látja a kulcsot.

"A földnek csak egy kis része alkalmas növénytermesztésre" - mondta.

"Sok föld csak legeltetésre alkalmas, ezért az állatállománynak létfontosságú szerepe van a nemsokára a bolygón lakó 10 milliárd ember táplálásában. Mivel az állatállomány metánkibocsátása nagyrészt magából az állatból származik, a takarmányozásnak nagy szerepe van a megoldás megtalálásában."

A tengeri hínár gátolja a szarvasmarha emésztőrendszerében lévő enzimet, amely hozzájárul a metán termeléséhez.

2018-ban Kebreab és Roque több mint 50 százalékkal tudták csökkenteni a tejelő tehenek metánkibocsátását azzal, hogy két hétig táplálékukat hínárral egészítették ki. Az új tanulmányban Kebreab és Roque azt tesztelték, hogy vajon hosszabb távon is fenntartható a csökkentett metán kibocsátás.

A kísérletben részt vevő tehenek öt hónapon keresztül kaptak kiegészítő hínár adalékot és az eredmények egyértelműek voltak.

A tengeri hínárt fogyasztó szarvasmarhák sokkal kevesebb metánt bocsátottak ki, és az idő előrehaladtával sem növekedett a mutató.

A következő lépésként a kutatók azt is vizsgálták, hogy a hínár milyen hatást gyakorol a hús, illetve tej ízére. A tesztek eredményei pedig azt mutatták, hogy semmilyen különbség nem érezhető a végtermékek ízminőségében.

További vizsgálatok tárgyát képezik még, hogy miként lehet a kutatásban is használt tengeri hínárt- az Asparagopsis taxiformist- termeszteni, mert a természetben nincs elegendő mennyiség a széles körű alkalmazásához. A másik kihívást pedig azt jelenti, hogy hogyan jut majd el a tenyésztőkhöz a hínár táplálék kiegészítő.

"Sok munka vár még ránk, de ezek az eredmények nagyon bátorítóak" - mondta Breanna Roque.

"Most egyértelmű választ kaptunk arra a kérdésre, hogy a tengeri hínár takarmány kiegészítők fenntarthatóan csökkenthetik az állatállomány metánkibocsátását és annak hosszú távú hatékonyságát."- tette hozzá Ermias Kebreab.

Forrás: 
www.sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Agrotechnológiával megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik”

Fiókba került, elhalasztott fejlesztési tervek, pályázatok is jellemzik a Talentis Agro Zrt. idei működését, ám a csoporton belüli szinergiáknak köszönhetően jó eredményt könyvelhetnek majd el. A válságban az energiahatékonyságra, illetve az öntözés fejlesztésére koncentrálnak. Minderről Makai Szabolcs vezérigazgató beszélt, aki az ágazat általános helyzetét tekintve azért optimista.

A vízimadarak segítenek a növényeknek a klímaváltozás túlélésében

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai spanyol kutatókkal együttműködve a Velencei-tó tőkés récéinek ürülékmintáit vizsgálva megállapították, hogy nemcsak az eddig ismert békaszőlőfajok terjesztésében vállalnak kulcsszerepet.

Harmonikus nitrogénellátás segíti a terméshozam növelését

A változó energia- és földgáz árak miatt az európai műtrágyagyártás nagy része már hónapok óta gyártási problémákkal néz szembe. A műtrágya ellátás és árazás nagy kihívás elé állítja a magyar gazdákat is. Jelen helyzetben jelentősen megnőtt az innováció szerepe, hiszen a növénytáplálás fejlesztése nagyban hozzájárulhat a növénytermesztés sikeréhez.

Telephelybővítés Uszódon

Felavatták Holló Mátyás uszódi juhtenyésztő telephelyén elkészült új nyári szállást, amely a Megújuló Vidék, Megújuló Agrárium program szerinti technológiai fejlesztéssel párosult.

Ismeretterjesztés közérthető tudományossággal - Dr. Pepó Péter, Adorján János-díjas professzor

Az agrárszakma jeles képviselői körében meghitt ünnepségen vette át az idei Adorján János-díjat Dr. Pepó Péter, a Debreceni Egyetem tanára az MTA doktora, Dr. Gyuricza Csabától a MATE rektorától, Sári Enikőtől, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatójától, Bárdos B. Edittől, a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztőjétől, és Hájos László senior főszerkesztőtől a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Élőhelyfejlesztések zárultak le a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Keszthelyen.

Csak erős idegzetűeknek: illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve.

Fenntartható vízgazdálkodás az élhető jövőért

Hosszútávon fenntartható vízgazdálkodást kell kialakítani, amely az állampolgárok mellett a gazdálkodóknak is élhető jövőt teremt – hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Prágában, a cseh elnökség keretében megrendezett BIOEAST konferencián.

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).