Back to top

Híd a termelők és a fogyasztók közt - Hosszú távú jövőkép

A koronavírus okozta nehézségek megmutatták, mennyire sebezhető a gazda­ságunk, és mennyire kitett a külső tényezőknek. Világossá vált, hogy nélkülözhetetlen az összefogás és a rendszerszemlélet a magyar gazdák támogatásában.

Az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. különösen fontosnak tartja a kistermelők, a magyar gazdák támogatását, információval való ellátását, és lehetőség szerint a felmerülő gondok folyamatos orvoslását.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ezért – eleget téve az Agrárminisztérium felkérésének – a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal karöltve Munkaszüret néven olyan oldalt fejlesztett, amely segít a szükséges munkavállalók megtalálásában.

A termelő-vevő kapcsolatok kialakításának előmozdítására pedig létrehozta a Termelői Kosár weboldalt, hogy a magyar termelők gyorsan, a gazdaságukhoz minél közelebb, jó feltételekkel értékesíthessék árujukat. A helyi gazdaságok élénkítése, a vidéki megélhetés segítése, valamint a helyi élelmiszertermelés és a fogyasztás erősítése a cél.

Az ingyenes platformot a Herman Ottó Intézet és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat a következő években folyamatosan fejleszti, lehetővé téve, hogy minél többen vásárolhassanak magyar termelőktől származó minőségi árut.

Élettel teli, közösségi oldal létrehozásán dolgoznak, ahol a termelők bemutatkozhatnak, a vásárlók pedig megoszthatják egymással a tapasztalataikat.

A gazdaságokat történelmi léptékű támogatás is segíti, a kormány 2027-ig 4265 milliárd forintot, a Közös Agrárpolitika előző ciklusában rendelkezésre álló összeg háromszorosát fordítja az agrárium támogatására. 

Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, hogy meghatározó szerepet szánnak az agráriumnak a hazai gazdaság és Magyarország megújulásában. Ettől az évtől az uniós vidékfejlesztési források mellé 80 százalékos nemzeti társfinanszírozást biztosít a kormány beruházásokra, infrastrukturális fejlesztésekre, technológiai korszerűsítésre, emellett pedig területalapú támogatásként jelentős mértékű uniós forrást, 3272 milliárd forintot osztanak ki a földhasználóknak.

Továbbra is működni fog a Magyar Falu program, és szintén a vidéki életminőség javulását eredményezi majd a települési közintézmények fejlesztési programja. Mindez az eddiginél vonzóbbá teheti a vidéket a fiatalok számára is.

A helyi gazdaságok élénkítése a cél

Az MNVH részt vett az Európai Bizottság által kezdeményezett Hosszú távú jövőkép a vidéki térségek számára című felmérésben.

Az MNVH olyan műhelygyakorlat-sorozatot indított el, amely lehetőséget nyújtott a vidéken élőknek, hogy közösen feltérképezzék, megvitassák és megfogalmazzák elképzeléseiket, gondolataikat, valamint felvázolják a saját térségük jövőjét. A műhelygyakorlaton elhangzottakat az MNVH csapata eljuttatta az Európai Bizottsághoz, a vidéki lakosság így hozzájárulhat a vidéki területek hosszú távú jövőképéről szóló európai bizottsági közleményének megfogalmazásához.

Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat – amelynek az MNVH is tagja – szervezésében a tagállamok egymás közt is megosztják jó gazdálkodási gyakorlataikat, az idén pedig meghirdette a szervezet a jó gyakorlatok versenyét (Rural Inspiration Awards) Vidéki jövőnk címmel.

Ezáltal várhatóan olyan jövőkép formálódik 2040-ig és olyan jó példákat gyűjtenek, melyek megoldásokat kínálnak egyebek közt a kedvezőtlen demográfiai változások, az együttműködés hiánya, az alacsony jövedelemszint és a szolgáltatásokhoz való korlátozott hozzáférés gondjaira.

Hazánkban az MNVH honlapján olvasható mintaprojektek jó példái annak, hogyan, milyen segítségek igénybevételével lehetett egy hobbiból, avagy álomból működőképes vállalkozást építeni. (x)

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

33 milliárd forint támogatás érkezett a szarvasmarha- és juhtartókhoz

Lényegében befejeződött a tejelő tehenek, az anyajuhok és a hízott húsmarha bikák után a tavalyi évben benyújtott termeléshez kötött támogatások kifizetése. Ennek eredményeképpen 33 milliárd forint segíti a gazdálkodókat - tájékoztatott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul

Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

360 ezer diákkal egy hétig a fenntarthatóságról

Április 19-23. között hatodik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A rendezvénysorozat Áder János online tanórájával kezdődött hétfő délelőtt. A Témahéten határon innen és túl több mint 1600 iskola 360 ezer diákja foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével.

Uniós oltalmat kapott a Budaörsi őszibarack

Az Európai Bizottság április 19-én oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést, ezzel 67-re emelkedett az uniós oltalomban részesült magyar földrajzi árujelzők száma. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnyt jelent a termelők számára, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.

Nagy István: komoly kihívásokkal kell szembenézniük a magyar gazdáknak

Nagy István a Facebookon vasárnap megosztott videoüzenetében Szanyból jelentkezett be, és bemutatta a tavaszi munkákat végző gazdákat is.

A kárenyhítési alap segítséget nyújt a fagykárt szenvedett gyümölcstermesztőknek

A tavalyi év nehézségei és az elmúlt hetekben tapasztalt télies időjárás ismételten rávilágít az agrárkár-enyhítési rendszer fontosságára. A rendszer jól vizsgázott: tavaly mintegy 27 ezer hektár gyümölcsöst ért időjárási kár, ami után idén márciusban 6,56 milliárd forintot fizettek ki a gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak.

AgroUni agrár-felsőoktatási konferencia

Közös online konferenciát szervezett a Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztálya, a Magyar Tudomány- és Innovációmenedzsment Alapítvány, valamint a Digitális Jólét Program AgroUni – Fókuszban az agrár-felsőoktatás aktuális kérdései címmel.

Kis Majorgazda tábort is indítanak

A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

Egyre több magyar beruházás Szerbiában

Magyarország az elmúlt években folyamatosan növelte a Nyugat-Balkánra irányuló exportját. Az elmúlt 10 évben a kétszeresére nőtt a kivitel, meghaladja az évi 2,5 milliárd eurót. Ezzel párhuzamosan a másfélszeresére nőtt a régióban végrehajtott magyar beruházások értéke, és már elérte az 1,5 milliárd eurót. Így a Nyugat-Balkán a magyar tőke kilencedik legfontosabb kihelyezési célpontja.

Legyél Te is agrárgépész!

Az első és a harmadik helyezést is a Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium csapatai nyerték el a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) szakmai vetélkedőjén április 15-én. A hatodik alkalommal meghirdetett verseny második helyén a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulói végeztek.