Back to top

Indiában már több mint négy hónapja tart a gazdák tüntetése

Észak-Indiában az új mezőgazdasági törvények ellen tiltakozva több tucat gazda a vasúti síneken guggolva folytatja a tüntetést. A kormány korábban a gazdák megélhetését veszélyeztető új agrártörvényeket fogadott el. A három törvényt még szeptemberben fogadták el és november 26-a óta tízezrek tüntetnek az indiai fővárosban. Most a vasúti közlekedést bénítják meg akciójukkal.

Az északi Haryana és Punjab államokban a tüntetők 32 helyszínen blokkolták a vasúti közlekedést, ami ez idáig legalább négy személyjárat törlését eredményezte.

"Körülbelül 30 vonatot tartanak fel" - mondta Deepak Kumar, az indiai vasút szóvivője a Reuters hírügynökségnek.

Az árufuvarozást is érintette, jelenleg mintegy 20 tehervonat áll - mondta Kumar.

A tüntetők egy nagyobb tábora teljesen elállta a Ghazipurt, és a főváros szomszédos városát, Uttar Pradesh közötti autópályát, ezzel megbénítva a közlekedést.

A rendőrség további barikádokat is felállított és több száz rendőrt vezényelt ki a helyszínre.

A helyszínen a mintegy ezer tüntető közül néhányan tánccal és énekkel is folytatták demonstrációjukat. „Hívd vissza a fekete törvényeket” - skandálták hindi nyelven.

Hundreds rally against police violence during Modi protests in Bangladesh

A kormány és a tüntetők vezetői közötti már a sokadik találkozó zárult eredmény nélkül, és további egyeztetések nincsenek tervben.

Forrás: 
nypost.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kereskedelmi forgalomba kerül az aranyos rezgőgomba

Új gombafaj került a belga Fresh Mushroom Europe cég kínálatába, a főként Kínában fogyasztott Tremella aurantia. A különleges gombát Ázsiából exportálják a világ minden részére. Az FME kínálatában egész évben megtalálható lesz, és a forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen..

Rezét újra szolgálatban

Sikeresen teljesítette a hatósági üzembe helyezési vizsgát a Gemenci Állami Erdei Vasút gőzöse, így újból szolgálatba állhat. Utasokkal teli szerelvényeket azonban a koronavírus-járvány miatt még nem vontathat.

25 év, 25 erdei kincs, 25 kilométer

Negyed évszázada tart a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható ismeretterjesztő sorozatot készít, valamint közös kilométer- és emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság.

Dél-Afrikában rekord almatermésre számítanak

Az idén végre majdnem ideális volt az időjárás Dél-Afrikában az almástermésűek számára, és a néhány körzetben bekövetkezett jégesők ellenére arra számítanak, hogy nő az alma- és körteexport. A dél-afrikai gyümölcsexportot összefogó Hortgro szerint az alma kivitele 4, a körtéé 6%-kal nő az idén.

A fakitermelésben is segítő társa az embernek a ló

Európa több országában segítették, és segítik ma is lovak a fakitermelést olyan területeken, ahol munkagépekkel nem tudnak dolgozni. A meredek lejtőkön különösen hasznosak a lovak, mert a munkájukhoz nem kell közelítő nyomokat és utakat kialakítani. Ráadásul a lovakkal vonszolás nem teszi tönkre az állományban maradó fák törzsét, és mély nyomvályúk sem alakulnak ki, így kisebb az erózió veszélye.

Méhészet: Őstermelők adózása

Az ősszel elfogadott 2020. évi CXXIII. törvény az őstermelők adózását is új alapokra helyezte. A rendszer Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett felülvizsgálatát követően az új szabályozást teljesen új szempontok szerint alakították ki és vezették be 2021-től.

Világszínvonalú magyar Chardonnay-k

A Chardonnay du Monde nemzetközi borversenyen a világ legjobb Chardonnay borai közt egy magyar aranyérmest és nyolc ezüstérmest találunk. A Thummerer Pincészet 2019-es Egri Chardonnay Battonage bora érdemelt aranyérmet. A világversenyen 51 arany- és 145 ezüstérem született.

A zöld célok elérésének érdekében növelni kell az ökológiai gazdálkodást

Az Európai Bizottság a pénzügyi és szakpolitikai támogatás bővítését tervezi annak érdekében, hogy elősegítse, Európa mezőgazdasági területeinek egynegyede 2030-ig ökológiai legyen.

Változnak az amerikai élelmiszer-vásárlási szokások

Az USA-ban végzett felmérés szerint mind jobban figyelembe veszik a vásárlók, hogy olyan terméket válasszanak, amit biztosan fel is használnak. Gyakrabban és kevesebbet vásárolnak, és nőtt a gyorsfagyasztott termékek forgalma. A Proagrica több mint ezer fő megkérdezése alapján megállapította, hogy napjainkban sokkal jobban figyelnek az élelmiszer-veszteség csökkentésére.

Célratörő kutatás, hatalmas beruházások - a BASF klímatervei

Harminc év múlva globális szinten karbonsemleges működést ér el a BASF a közelmúltban bejelentett céljai szerint, és 2030-ra negyedével csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását. Ehhez tovább fejleszti a szén-dioxid-mentes technológiákat. Sajtóközleménye szerint a BASF 2050-re nettó zéró CO2-kibocsátást kíván elérni, 2030-ra pedig úgy csökkenti 25%-kal a kibocsátást, hogy közben tovább növeli a termelését és új gyárat épít Kínában.