Back to top

Sokoldalú árnyékoló hálók: mire használhatók a fényvédelem mellett?

Az árnyékoló hálókról rengetegen úgy gondolják – nevükből is adódóan – hogy kizárólag a káros napsugárzás ellen védenek, mérsékelik a fényt. Pedig ez egyáltalán nincs így, sőt: számos egyéb területen felhasználhatók a kertben és a kisebb-nagyobb gazdaságokban is.

Árnyékoló hálók a teraszon

Lakossági felhasználásukat illetően a teraszon, kertben tesznek jó szolgálatot az árnyékoló hálók.

Alkalmazhatóak paravánokra szerelve térelválasztásra, vagy kerítésre erősítve belátásgátlásra, illetve, kifeszített formában napvitorlaként is. Fény- és belátásvédelmi funkciójuk mellett a szelet és a hőt is képesek valamennyire felfogni az árnyékoló hálók, így több szempontból is védett területet biztosíthatunk általuk a teraszon vagy a kertben.

A kertes házak mellett, egyre többen választják társasházi erkélyük belátás-, fény-, illetve szélvédelmére is az árnyékoló hálókat, hiszen megbízható, tartós és megfizethető megoldást jelentenek.

Árnyékoló hálók egyéb felhasználási lehetőségei

Amikor építkezünk, esetleg felújítást végzünk, és szeretnénk elrejteni a munkaterületet a kíváncsi szemek elől, akkor is kiválóan alkalmazhatóak a különféle szövési sűrűségű árnyékoló hálók. Egy vastagabb változattal akár 100%-os belátásvédelem is lehetséges!

Gyakran választják teniszpályák, illetve kültéri úszómedencék takarására is ezt a megoldást, hiszen nem kimondottan drága, a célnak teljes mértékben megfelelő, könnyen beszerezhető és nagyon könnyen telepíthető is.

A gazdaságokban, kertészetekben, sok esetben lazább szövésű árnyékoló hálók mellett döntenek a termelők, amelyekkel az erős UV-sugárzástól és a széltől is védeni tudják növényeiket. Ráadásul még a terményt dézsmáló madarak ellen is hasznos a telepítésük!

Árnyékoló hálók egyéb felhasználása:

  • jégkár ellen;
  • utánfutó takarásra;
  • ipari csomagoláshoz;
  • dekorációként.

Mi kell az árnyékoló hálók felszereléséhez?

  • Kötözőelemek: gyorskötöző vagy drót,
  • illetve olló, amivel könnyedén méretre vágható.
A vágás és a 30-50 centiméterenként ideális rögzítés mindössze egy párórás tevékenység, és onnantól kezdve akár 5-10 évig is problémamentesen a helyén marad a háló.

Nem kell foglalkozni az ápolásával, gondozásával, hiszen a jobb minőségű árnyékoló hálók erős, UV-fénynek is ellenálló, formatartó anyagból készülnek, HDPE vagy PVC-bevonattal.

Telepíthetők kerítésre, térelválasztó paravánra, lugasra, fa kocsibeállóra is akár – a lehetőségek szinte végtelenek.

Stílusos árnyékoló hálók – a praktikum mellett ez is lényeges

Bár kétségkívül a klasszikus fűzöld árnyalatú árnyékoló hálók a legismertebbek, ha nem nyeri el tetszésünket ez a szín, másfélét is választhatunk. Népszerűek például a kékes, az antracit, illetve a földszínek, a bézs és a barna is: ezek az árnyékoló hálók stílusukban is magas színvonalat képviselnek.

Lakossági felhasználásra különleges választás még a mintás árnyékoló háló: bambuszos, virágmintás és dekoratív szőtt mintázatú változatok is elérhetőek. (x)
Forrás: 
Profigazda.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

Szamócamálna – akkora, mint a szamóca, de málna

A Kerti Kalendárium szerkesztőségéhez érkezett a kérdés, hogy hogyan kell ápolni a szamócamálnát, latin nevén a Rubus illecebrosus málnafajt. Ez a távol-keleti növény könnyen nevelhető nálunk is, de nem különösebben jóízű. Téli hidegre nem érzékeny, talajban nem válogat, viszont nagyon szúrós és szerteágazó gyökérzetével meredek rézsűk megfogására alkalmas.

Tavaszi lemosó permetezés

A nyugalmi időszak végen, a szőlő téli metszését követően elvégzett lemosó permetezéssel sok fontos szőlőkarósító tavaszi kártételét, elsődleges fertőzését akadályozhatjuk meg. Például a szőlőlisztharmat kórokozója micéliummal a rügyekben és ivaros termőtestekkel a tőke fás részein, törzsön, kordonkarokon megtapadva telel át. Itthon az ivaros termőtestekből induló fertőzés dominál.

Ilyen még nem volt: umami ízű lila paradicsom

Megjelenésében és beltartalmában is egyedi terméket vezet be a piacra a Syngenta. A sötétlila bogyójú, umami ízélménnyel megajándékozó koktélparadicsomot YOOM™ néven forgalmazzák. Az izgalmas ízű, színű csemegét hazánkban kizárólag a Trivega Kft. termesztheti, a fogyasztók pedig 250 grammos, fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagokból készült tálcás kiszerelésben vásárolhatják meg.