Back to top

Ne hagyja, hogy a kalászosai „kifehéredjenek”!

Az utóbbi években egyre nagyobb problémát okoz a vetésfehérítő bogár lárvái elleni védekezés. Termelői szinten többen már hatástalanságról vagy rezisztenciáról beszéltek, amikor nem pusztult el minden lárva.

Nem szabad megvárni a lárvák károkozását, már az imágó ellen védekezni kell (Somogyvár, 2020. 05. 11.)
Ez egyelőre nem bizonyosodott be, európai szinten is igen kevés ilyen adat fellelhető, pedig Nyugat-Európában a kalászos gabona jóval hangsúlyosabb helyet foglal el a vetésszerkezetben, mint Magyarországon. Farkas István növényvédelmi zoológus 2018-as vizsgálatai szerint hazánkban az időjárási viszonyok (erős UV), valamint a folyamatos lárvakelés és a kései L3-L4 elleni védekezés volt az oka a hatékonyság csökkenésnek.

Így inkább kijuttatástechnikáról, időzítésről és a szerválasztás finomhangolásáról érdemes szólni.

A probléma leküzdésének további nehézsége az, hogy az imágók elleni védelem még mindig nem egy megszokott technológiai elem. A védekezésre kiválasztott termékek – amik gyakorlatilag a piretroidok, mivel a klórpirifosz és a tiakloprid hatóanyagú termékeket az EU tavaly kivonta - nagy melegben kerülnek felhasználásra, gyorsan beszáradnak a levél felületén, illetve a magas UV sugárzás hatására inaktívvá válnak.

Tehát mi lehet a megoldás vetésfehérítők ellen?

Aki már kora tavasszal az imágók ellen védekezik, annak nem okozhat jelentős problémát a lárvák elleni védelem a csökkent egyedszám miatt.

Érdemes tehát minőségi mikrokapszulázott piretroidtartalmú terméket választani!

A Rapid® CS rovarölő szer mind tisztaság, mind formuláció tekintetében különleges készítmény. A hatóanyagcsoportba tartozó termékek között egyedülállóként 98 %-ban tartalmazza a rovarok ellen hatékony molekulát. A hatóanyag a legmodernebb mikrokapszulázott formulációban van jelen a készítményben, mely erőteljesen növeli a készítmény hatékonyságát és tartamhatást is biztosít azáltal, hogy fokozatosan szabadul fel belőle a hatóanyag.

A vetésfehérítő imágók elleni védelemmel, nagymértékben csökkenthető a lárvakártétel is

A permetezések során a permetlé egy része elpárolog, de a mikrokapszula megakadályozza a Rapid® CS hatóanyagának gyors elillanását.

A piretroid hatóanyagú készítmények a fény és az UV sugárzás hatására elbomlanak, így hatástartamuk minimális. A mikrokapszulába zárt hatóanyagot nem éri a fény és az UV sugárzás, így a Rapid® CS 3-5 napos hatástartammal rendelkezik, a hatóanyagcsoportra jellemző repellens hatását is tovább tartja meg. Ráadásul az olajos összetevőknek köszönhetően a hirtelen jövő esők is nehezebben mossák le a levelekről a szert. A lenti ábrán jól látható, hogy a Rapid® CS (gamma-cihalotrin) mikrokapszulázott termék bomlása 5 nap után is mindössze 20%, míg a vele összehasonlított terméké 70% fölötti (1. ábra).

1. ábra Az LCH (lambda-cihalotrin) és a GCH (gamma-cihalotrin – Rapid® CS) fénystabilitása UV csatornában Forrás: Pesticide Manual

A Rapid® CS rovarölő szerrel már az imágók rajzásának kezdetén, a tavaszi gyomirtással összevonva vagy az első gombaölős kezeléssel egyidőben hatékonyan védekezhetünk a vetésfehérítő bogarak ellen, megakadályozva így a későbbi súlyosabb lárvakártételt. (x)

www.fmcagro.hu

 

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

Forrás: 
FMC-Agro Hungary Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hullámzó hőmérséklet: gondok és gondolatok

A furcsa és elkeserítő időjárású tél végén próbáltam találó közmondást keresni a múlt népi bölcsességéből. O. Nagy Gábor egyetlen igazi, faggyal kapcsolatos adatát találtam: „Majd ha fagy, hó lesz nagy, majd ha zöldre virágzik, kékre fagy”. Az idén januártól sokféle meglepetés érte a gazdákat: összekeveredett a késő ősz, az alig tél és a kora tavasz.

Amit a növényútlevélről tudni kell

Az új növényegészségügyi szabályozás célja a növényi kártevőkkel és betegségekkel szembeni hatékonyabb védekezés, hogy biztonságosabbá váljon a kereskedelem, és csökkenjen a károsítók unió területére való behurcolásának és elterjedésének kockázata.

Összetett fagyvédelem

Öt éve jártunk Weppert Sándornál, aki minden lehetséges módszerrel próbálja megvédeni a körteültetvényét a tavaszi fagyoktól. Akkor a fűtési lehetőségekről beszéltünk (Fagyvédelem öreg ültetvényben, KSZ 2016/19.), most egy saját fejlesztésű szélgépet mutatott be, ami reményei szerint kereskedelmi forgalomba is kerülhet. Módosított fagyvédelmi öntözési gyakorlatán is.

A paprika és a C-vitamin

Szent-Györgyi Albert az aszkorbinsavnak (eredetileg hexuronsavnak) nevezett bioaktív anyagot a magyar paprikából kristályosította ki nagy mennyiségben és nevezte el C-vitaminnak. Ezeket az eredményeket először 1934-ben tették közzé a Biochemistry tudományos folyóiratban. A tudósnak a C-vitamin élettani hatásaira irányuló kutatási eredményeit 1937-ben Nobel-díjjal ismerték el.

Milyen vadgesztenyét ültessünk?

A fehér virágú vadgesztenye a Balkán-félsziget és Elő-Ázsia hegyvidéki részeiről származik, Magyarországra a törökök hozták be. Európában gyorsan elterjedt, szívesen ültették parkosításra és útsorok fásítására.

Úgy tűnik, nem sikerül féken tartani a rettegett banánkórt Dél-Amerikában

Latin-amerikai sajtóforrásokra hivatkozva az Eurofruit Magazine arról számolt be, hogy valószínűleg Venezuelában is felbukkant a banán rettegett fuzáriumos betegsége, bár sok konkrétumot nem lehet tudni, miután a hatóságok elzárkóznak az együttműködéstől.

A kisebb szántóföldi kultúrák növényvédelme

A cukorrépa, a szója, a szárazborsó és a zöldborsó növényvédő szeres kezelésére vonatkozó adatok megosztásával szeretné segíteni ezúttal a Kleffmann és Partner Kft. a gazdálkodókat.

Szőlőtőkék terhelése - Engedjük be a fényt

Több lehetőség is nyílik a szőlőtőkék terhelésének szabályozására. Tőketerhelésen a tőkék vegetatív és generatív részei közötti egyensúly megteremtését értjük. Beszélhetünk rügyterhelésről, hajtásterhelésről és fürtterhelésről.

Napraforgó tányérdeformációi és torzképződményei

Egyes évjáratokban visszatérő jelenség a napraforgótányér élettani eredetű deformációja, torzulása. A tányérvirágzat kaszat felőli oldalán megjelenő „tumorszerű” pikkelylevél-kinövések, a tányér hasadása, a hasadás közelében gyakran előforduló nyelvesvirág-tömörülés, stb.

Szőlőtermesztés - Trio-szemzés

Napjaink szőlőtermesztése jelentősen változik, a mennyiségit minőségi szemlélet váltja fel. A fajták megválasztásában gazdasági tényezők, a technikai fejlődés és a gyakran szélsőségekben is megnyilvánuló klímaváltozás játszik fontos szerepet.