Back to top

Optimális tápanyag ellátás – MAGAS HOZAM

Az optimális tápanyag ellátás nélkülözhetetlen a növények stressztűrő képességének növeléséhez, és így a magas hozamok eléréséhez. A jó tápanyag ellátottságú talajokon termesztett növények jobban tűrik a szárazságot, ezért például a kukorica esetében – ahol a vegetációs periódus nagy része nyárra esik – a megfelelő NPK komplex műtrágyázás elengedhetetlen.

A kukorica tápanyag igénye

A kukorica kezdeti gyökérfejlődése gyenge. A csírázás és kezdeti fejlődés elősegítése érdekében a vetést nem szabad 8-10 C talajhőmérséklet alatt megkezdeni. Annak érdekében, hogy a fiatal növények tápanyag igényét ki lehessen elégíteni, a műtrágya kijuttatás nagy része – akár egésze – a magágykészítés előtt meg kell hogy történjen. A szükséges foszfor és kálium hatóanyagok kijuttatása mindenképp vetés előtt történik.

A foszfor a talajban nem mobilis elem, így a talajoldatban a gyökér közelében kell, hogy a növény számára felvehető legyen. Ha a foszfor ellátottság nem elegendő, a növény jellegzetes hiánytüneteket mutat a kezdeti fejlődés során. A vetés előtti NPK komplex műtrágya kijuttatás megfelelő foszfor koncentrációt biztosít a gyökérzónában.

Foszfor hiánytünet kukoricában, lila levél és szár
Fotó: IPNI Fényképezte M.K Sharma és P. Kuma
A növények akkor tudják felvenni a talajból a nitrogént, foszfort, káliumot, kalciumot és mikroelemeket, ha a talajnedvesség megfelelő. Minden tápelem fontos, de a káliumnak (K) van központi fiziológiai szerepe a szárazságtűrésben.

A sejtek ozmotikus koncentrációjának fenntartásában nélkülözhetetlen a kálium, valamint a sztómák nyitódása és záródása is kálium segítségével végbemenő folyamat. Ha a növény kálium ellátottsága rossz, akkor a sztómák sem működnek rendesen, így a megnövekedett párologtatás révén a növény vizet veszít. A kálium javítja a növények vízfelhasználási hatékonyságát, ami azt eredményezi, hogy egységnyi szárazanyag előállításához kevesebb vízre lesz szükségük.

Ezért például a kukorica esetében – ahol a vegetációs periódus nagy része nyárra esik – a megfelelő NPK komplex műtrágyázás elengedhetetlen.

További fontos szempont a megfelelő nitrogén tápanyag forma kiválasztása. Meleg és száraz tavaszi körülmények között sokat számít, hogy a kijuttatott nitrogén mekkora hányada hasznosul a növények által, és mekkora rész veszik el ammónia formájában a levegőbe. A nagyobb mértékű nitrogén hasznosulás természetesen magasabb hozamot eredményez.

A nitrát formában történő nitrogén kijuttatás sokkal hatékonyabb, mivel az ammónia formájában fellépő veszteség ez esetben szinte nulla - szemben a karbamiddal, ahol a veszteség akár 13% is lehet.

A Borealis L.A.T ajánlata

Az NPK alaptrágyázás által a talaj K és P szintjének fenntartása szükséges. Ajánlott a jó minőségű NPK komplex műtrágyák használata, mint például a COMPLEX 15/15/15 +7SO3+Zn. Komplex műtrágyáink akár starter trágyaként is felhasználhatók, köszönhetően alacsony portartalmuknak, és egységes szemcseméretüknek.

A nitrát tartalmú nitrogén műtrágyák használata a növény tápanyagfelvétele, és környezetvédelmi szempontból is előnyös, kínálatunkban ilyen ajánlott műtrágya az NAC 27 N.

Digitális tápanyag utánpótlás tervező alkalmazásunk, a Nutriguide® segítségével a várható hozam, talaj tápanyag ellátottság, elővetemény figyelembe vételével kiszámolható az adott növénykultúra tápanyag igénye. A program segítségével az NPKS igény mellett a kijuttatás optimális ideje, valamint a legjobb termék ajánlat is meghatározásra kerülhet. (x)

Forrás: 
Borealis L.A.T.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mitől gyógyhatású a méz? (1)

A mézben található fehérjék, enzimek, peptidek, vitaminok és ásványianyagok továbbá a méz fizikai tulajdonságai adják azokat az együtthatókat, melyek a mézet kiváló és természetes gyógyhatású készítménnyé teszik és megkülönböztetik a kristálycukortól vagy az egyéb édesítőszerektől. De melyek is pontosan ezek a hatóanyagok?

Élesebb tőle a látásunk és megtanít fütyülni. Mi az?

Szinte minden háztartásban fogyasztanak sárgarépát és az egyik leginkább gyerekbarát zöldségféle, gyakran szerepel az uzsonnás dobozokban. De mit tesz pontosan a sárgarépa a szervezetért és hogyan építheti be az étrendjébe? Íme, a sárgarépa egészségügyi előnyei és fogyasztásának legjobb módjai.

A paprika és a C-vitamin

Szent-Györgyi Albert az aszkorbinsavnak (eredetileg hexuronsavnak) nevezett bioaktív anyagot a magyar paprikából kristályosította ki nagy mennyiségben és nevezte el C-vitaminnak. Ezeket az eredményeket először 1934-ben tették közzé a Biochemistry tudományos folyóiratban. A tudósnak a C-vitamin élettani hatásaira irányuló kutatási eredményeit 1937-ben Nobel-díjjal ismerték el.

Milyen vadgesztenyét ültessünk?

A fehér virágú vadgesztenye a Balkán-félsziget és Elő-Ázsia hegyvidéki részeiről származik, Magyarországra a törökök hozták be. Európában gyorsan elterjedt, szívesen ültették parkosításra és útsorok fásítására.

Szőlőtőkék terhelése - Engedjük be a fényt

Több lehetőség is nyílik a szőlőtőkék terhelésének szabályozására. Tőketerhelésen a tőkék vegetatív és generatív részei közötti egyensúly megteremtését értjük. Beszélhetünk rügyterhelésről, hajtásterhelésről és fürtterhelésről.

Luxus "ebéd" ebeknek - A Hilton szállodalánc különleges fogásokat kínál kutyáknak

A Hilton 32 állatbarát szállodájában május 17-től lesz elérhető a Bone Appétit kutyamenü a vendégek és kedvenceik számára az Egyesült Királyságban és Írországban.

Magyarországra került a 300 ezredik SULKY műtrágyaszóró

Az AXIÁL Kft. forgalmazhatta a SULKY 300 ezredik műtrágyaszóróját. Az XT 130 ECONOV-ot Umenhoffer Péter marketingigazgató adta át Bodorics Pálnak, a Répcevölgye 2001 Kft. ügyvezető igazgatójának.

Kísérletezzünk új ágyástípusokkal!

A tavasz a természet megújulásának időszaka, amikor mi is nyitottabbak vagyunk az újításokra. Ebben a részben néhány olyan ökológiai szemléletű ágyást mutatunk be, amivel megreformálhatjuk az eddig megszokott termesztési eljárásainkat, adott esetben növelhetjük a terméshozamot is a lassan megszokottnak mondható időjárási viszontagságok közepette.

Sikeres szakmai konzultáció az agrártámogatások zöld előírásairól

Eredményes volt a harminc mezőgazdasági szakmai szervezet, környezetvédelmi társadalmi szervezet, valamint egyetem és kutatóintézet bevonásával lezajlott, 2023 utáni időszakban működtetni tervezett területalapú agrártámogatási rendszer környezet- és klímavédelmi előírásairól lefolytatott szakmai konzultáció - jelentette be Feldman Zsolt.

Példátlan esztendő - Spárga

Bár tavaly tavasszal is volt fagy, akkor a legnagyobb gondot a munkaerőhiány okozta a spárgatermesztőknek. Az előző évi nehézségekből okulva idén jobban felkészültek a betakarításra, a változékony, és időnként szokatlanul hideg időjárás miatt azonban a takaratlan ültetvényeken heteket csúszik a sípok szedése.