Back to top

A szárazság ellenére is kel a parlagfű

A szárazság és szélsőségesen váltakozó hőmérséklet jellemezte az idei tavaszt. Március közepétől a heti rendszerességgel átvonuló hidegfrontok hatására a hőmérséklet egyik napról a másikra nem ritkán 5-10 °C-al csökkent és gyakoriak voltak a hajnali fagyok, ami nem kedvezett a parlagfű kelésének.

A hűvös idő és a talaj felső rétegének alacsony nedvesség tartalma miatt a parlagfű csak szórványosan, jellemzően a művelt illetve bolygatott területen található meg, mivel a bolygatás során nedvesebb talajrétegek kerültek a felszín közelébe. Az évelő növényekkel borított területeken az alacsonyabb talajhőmérséklet és a felső talajréteg víz hiánya miatt a parlagfű nem tudott csirázni, kelni, ezért az ilyen területeken még nem jelent meg. Az elmúlt években egyre gyakoribb a száraz és hűvös tavasz, ezért a parlagfű tömeges kelése májusra tolódott.

A jelenlegi vírushelyzet miatt az allergiások még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek, ezért most még fontosabb a parlagfű elleni hatékony védekezés.

A védekezés során, ahol csak lehetséges, célszerű a kémiai gyomirtást előtérbe helyezni a bolygatással járó talajműveléses gyomirtással szemben, mely legtöbbször csak újabb gyommagkelést generál. Kiskertben, ágyásokban elkerülhetetlen a gyomlálás, kapáláshoz itt célszerű saraboló kapát használni, amely a talajfelszín alatt sekélyen haladva vágja el a gyomok gyökerét. A fűnyírás, kaszálás során nagyon fontos a helyes vágási magasság beállítására, ugyanis ha a vágás parlagfű (csíra)növények szintje felett történik a parlagfű növények fényhez jutnak és növekedésnek indulnak.

A védekezés szempontjából a május hónap a legfontosabb, ilyenkor kel tömegesen, ekkor még az „ártalmatlan” 2-4 (6) leveles növényeket gazdaságosan, hatékonyan tudjuk irtani.

A parlagfű biológiájából adódóan a tömeges csírázás időszaka (a csapadékos, hűvösebb nyári időjárást kivéve) júniusban véget ér, amennyiben ezen időszak alatt kitartóan és hatékonyan védekezünk, jó eséllyel parlagfű mentesen tudjuk tartani a területünket, és ezt követően már csak a gyengébb utókelésre kell figyelnünk.

Forrás: 
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyepgazdálkodási munkacsoportot hozott létre az Agrárminisztérium

Gyepgazdálkodási munkacsoportot hozott létre az Agrárminisztérium a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége részvételével és kezdeményezésére annak érdekében, hogy elősegítse a hazai gyepek jobb hasznosítását és a gyepgazdálkodás színvonalának emelését – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A kisebb szántóföldi kultúrák növényvédelme

A cukorrépa, a szója, a szárazborsó és a zöldborsó növényvédő szeres kezelésére vonatkozó adatok megosztásával szeretné segíteni ezúttal a Kleffmann és Partner Kft. a gazdálkodókat.

Kiváltható-e a silókukorica?

Hogyan hat a klímaváltozás a takarmánytermesztésre, illetve a mérsékelten szárazságtűrő silókukorica mellett milyen egyéb kultúrákhoz fordulhatunk? Cikkünkben megvilágítjuk a probléma mibenlétét, és a szárazságtűrő alternatívákkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre is választ adunk.

Tartós és vonzó megjelenés: Indul a Kubota traktor második generációja

A Kubota márka folyamatosan arra törekszik, hogy a legjobb megoldásokat kínálja a felmerülő igényekre. Ennek szellemében vezeti be a japán gyártó két teljesen új kompakt traktor-szériáját a piacra. Mindkét új gépcsalád az V. fokozatú emissziós szabványnak megfelelő Kubota motorokkal van felszerelve, a karosszéria és a kezelőfedélzet pedig friss, vonzó megjelenést kapott.

Továbbra is kockázati alap létrehozását várják

Az utóbbi évek éghajlati változásai, a kiszámíthatatlanná vált időjárás kilengései jócskán megnehezítik a szlovákiai agrártermelők munkáját és életét. A kíméletlen szárazság és az azt követő, özönvízszerűen lezúduló esőzések nem csupán megtizedelték a termést, hanem a megmaradt termés minőségében is komoly kárt okoztak.

Napelemek a termőföldeken: Kettős földhasznosítás

A termőföld felelős és fenntartható hasznosításának egyik, az éghajlatváltozás elleni intézkedésekkel is összhangban lévő módja a napelemrendszerek telepítése.

Legeltetés és gyomirtás - gyomkezelés szarvasmarhákkal

Itt a tavasz, a hőmérséklet melegszik, a madarak csicseregnek,a tulipánok is virágzanak, viszont ezzel egyidőben a nemkívánatos gyomnövények is megjelentek. Hogyan hat ez a legeltetésre? Mire számítsanak a szarvasmarhatartók a gyomkezelési stratégia tervezésekor?

Gazdaság és szálláshely - gyerekkori álom szürke marhákkal

2020 óta kistermelő. Gyerekkori kedvenceivel, szürke marhákkal foglalkozik: tenyészti őket, turistáknak mutatja meg kedvenceit, a borjak húsát tőkehúsként értékesíti és távlati tervei között a hús további feldolgozása szerepel. Ő Kovács János Balázs, a zalalövői Gulya Vendégház tulajdonosa.

Hangos hírek és beszélgetések: elindult az MMG Gazdahang podcast csatornánk

Hallgatni arany. Főleg, ha érdekes és izgalmas híreket, személyeket hallgathatunk mezőgazdasági témákban. Mától kezdve szerdánként jelentkezik az MMG Gazdahang podcast adása, amelyben beszámolunk az elmúlt hét legfontosabb és legérdekesebb agrárhíreiről, és közben egy izgalmas beszélgetéssel is színesítjük az adást.

Tavaly több mint 10 százalékkal nőtt az agrár- és vidékfejlesztési kifizetések összege

Az agrár- és vidékfejlesztési kifizetések összege 2017 óta dinamikusan emelkedik, 2020-ban 10,8 százalékkal 918,9 milliárd forintra nőtt egy év alatt.