Egy olyan termékkategória ez, melynek hatása nem a hatóanyagra épül, így sokszor varázslásnak tűnhet a technológia által kínált lehetőség. Egy szigorúan hatóanyagra épült mezőgazdasági szaktudást nagyon nehéz egyik napról a másikra átállítani, hogy egy „tünetre-hatóanyag” szemléletből átváltson egy kitűzött célt tudatosan támogató működésre. Pedig a „tünetre-hatóanyag” is idejemúlt már!
Évek óta beszélünk az integrált gazdálkodásról és évek óta beszélünk a megelőző, preventív növényvédelemről, növénytáplálásról. Ezeknek az lenne a lényege, hogy jól felépített rendszerben, előrelátóan, az adottságainkhoz mérten, de a lehető legjobban célozva termeljünk, felhasználva a környezet és a technológia lehetőségeit. Aki megértette az integrált gazdálkodás és a preventív növényvédelem, növénytáplálás lényegét, annak nem hangzik kínaiul a szóban forgó input kategória használata.
A termésnövelők, biostimulátorok termékszegmense az, ami a tudatosan felépített és előrelátóan működtetett gazdaságot még előbbre viheti. Ezek a készítmények segíthetnek túllendülni azokon a korlátokon, amiket a hatóanyag már nem tud megoldani. A valódi biostimulátorok a növényeket vezérlik, támogatják, nem a környezetüket. Nincs tünet, amibe kapaszkodjunk és ezt nagyon nehéz elfogadni, mert ezzel elvész a hatóanyag értelme is. Pedig hatóanyag van bőven és ezt sokan nagyon jól használják…sokszor a termelő összezavarására. Számos olyan természetes anyag van, ami a növényeket valamilyen módon élettanilag befolyásolja. Algakivonatok, huminsavak, aminosavak, cukrok, és még kismillió olyan nyersanyag, ami minden biostimulátor-gyártó és -forgalmazó palettáján ott díszeleg. Mivel sok termelő a „tünetre-hatóanyag” szemléletben szocializálódott, ezeket a nyersanyagokat ügyesen kombinálva és egymásra licitálva, ebből egyre többen nagyon jól meg is élnek. „Az én termékemben több az aminosav! Az enyém meg csupa fulvósav! Az enyémben meg mindből van egy kicsi!” Ez a kommunikáció a már említett gondolkodásmód miatt sajnos be is válik, mert szeretnénk, ha több és jobb lenne a termés. A megfoghatatlan hatás miatt azonban megfoghatatlan lesz az eredmény is. Ezek a nyersanyagok mind nagyon hasznosak.
Fontos azonban tudni, hogy a tudományosan levezetett általános hatások jellemzően csak minimális mértékben járulnak hozzá az élettani folyamatokhoz. Valaki kimutatta, megmérte és publikálta egy algakivonat áldott hatását, az aminosavak hozzáadott értékét, majd a kereskedők általánosították és bármit eladhatóvá tettek ezekkel a mondatokkal. Pedig nem ilyen egyszerű ez a játék! Az „aminosav” nem egy hatóanyag, többféle és különböző összetettségű szerves vegyület keveréke, ami a megfelelő időben használva kész testanyag, hírvivő, szerves kelát, máskor viszont csak szerves nitrogén, mert nem arra van szüksége a növénynek, így csak lebontja és „megeszi”. Az algakivonat hihetetlenül gazdag hormon előanyagokban, amit nagyon hatékonyan használhatunk termésméret növelésére, gyökérstimulációra, növekedésszabályozásra megfelelő időszakokban. Rosszkor vagy rossz formában kijuttatva lehet, hogy csudaszép zöld lombot csinál a burgonyának, de gumót nem fog kötni!
Fontos, hogy tisztában legyünk ezeknek az anyagoknak a hatásával és azzal is, hogy mitől lesz belőlük biostimulátor. Az aminosav, az algakivonat, a huminsav nem biostimulátor, csak hasznos anyagok! Egy szerves összetevőkből készített készítmény attól lesz biostimulátor, hogy mögötte komoly kutatómunka áll. Olyan kutatómunka, ami garantálja, hogy ne az egyes nyersanyagok minimális hatását kapjuk, hanem egy komplex készítményt, melynek minden komponense egy biológia célt támogat.