Back to top

A D-vitamin nem csak a koronavírus ellensége

A D-vitamin javíthat a hangulaton, csökkentheti a szívroham kockázatát és segíthet az asztma kezelésében. Köztudott a D-vitamin immunrendszer támogató hatása is, ami a jelenlegi járványhelyzetben különösképpen fontos.

Az elegendő D-vitamin bevitele számos módon védi az egészséget.

"Nagyon fontos, hogy optimalizáljuk a D-vitamin bevitelét a csontok egészségének támogatása érdekében" - mondja Rebecca Drayer, a chicagói Northwestern Memorial Hospital dietetikusa. "Nagyobb a csonttörések kockázata, ha a D-vitamin szintje alacsony, mert emiatt kevesebb kalcium raktározódhat el a csontokban."

A D-vitamin a jó izomműködéshez is elengedhetetlen, mondja Sandra Arevalo, regisztrált dietetikus, aki a New York állambeli Nyackban található Montefiore Nyack Kórház közösségi és betegoktatási igazgatója.

"Segíti a kalcium és a foszfát felszívódását, amelyek elengedhetetlenek az izomösszehúzódásokhoz" - mondja Arevalo.

Fotó: pixabay.com

Javít a csontok egészségén

A D-vitamin növeli a kalcium és a foszfor felszívódását a gyomor-bélrendszerben, és segíthet megelőzni a csontritkulást, egy olyan betegséget, amely miatt a csontok gyengék vagy törékenyek lesznek - mondja Sonya Angelone dietetikus, a San Francisco környéki regisztrált dietetikus és a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője. A D-vitamin növelheti a csontsűrűséget, ami a szoptatás közben a csecsemőre is jótékony hatással bír.

Csökkenti a szívbetegségek, a magas vérnyomás kockázatát

A Scientific Reports 2020-ban megjelent kutatása szerint a D-vitamin hiányban szenvedő emberek esetében a vitamin pótlásának szedése "kedvezően hatott a diasztolés vérnyomás szintjére és a parathormon koncentrációjára" a kontrollcsoportba tartozó emberekhez képest. "Ezért a D-vitamin alkalmazása a rutinszerű kezelés kiegészítő terápiájaként ajánlható a D-vitamin hiányos koszorúér-betegeknél". Korábbi kutatások szerint a D-vitamin segíthet csökkenteni a magas vérnyomás kockázatát.

Fotó: pixabay.com
Asztma kezelése

A Cureus című folyóiratban 2017-ben megjelent tanulmány szerint a kutatások azt sugallják, hogy a D-vitamin kiegészítő terápiaként hatékony lehet az asztma kezelésében.

Alacsonyabb gyulladás a szívelégtelenségben szenvedőknél.

A Scientific Reports című folyóiratban 2018-ban közzétett tanulmány azt sugallja, hogy bár a D-vitamin "egyedüli kezelésként nem lehet hatékony a gyulladás javítására ... a meglévő terápiák kiegészítéseként előnyös lehet a D-vitamin hiányos (szívelégtelenségben szenvedő) betegeknél".

Számos krónikus betegség alacsonyabb kockázata

Az Aging and Disease című folyóiratban 2017-ben közzétett kutatás szerint a D-vitamin hiánya több krónikus betegséggel, köztük a rákkal, a szív- és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel és az immunrendszeri rendellenességekkel hozható összefüggésbe. "Az egészséges D-vitamin szint javíthatja a vércukorszint szabályozását a cukorbetegségben szenvedő vagy annak kockázatának kitett emberek esetében" - mondja Angelone.

Javított kalciumfelszívódás a vékonybélben

Az elegendő D-vitamin fogyasztása fokozza a kalcium felszívódását a vékonybélben. "Fontos, hogy a kalcium felszívódjon a vékonybélben, mivel ezután kerül a véráramba, ahol segíthet a csontok felépítésében, és szabályozza az erek, az izmok és az idegek működését" - mondja Drayer.

Jobb hangulat

Kutatások szerint a D-vitamin kiegészítők fogyasztása segített javítani a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők depressziós tüneteit. A tanulmány 2017-ben jelent meg a Hindawi kereskedelmi kiadónál, amely többek között lektorált tudományos folyóiratokat jelentet meg. A "Sunshine Study" néven ismert kutatásban 50, 2-es típusú cukorbetegségben és jelentős depresszióban szenvedő nő vett részt. A napfényben eltöltött idő a D-vitamin megszerzésének egyik módja. "Télen kevés a napfény, sokan szorongóbbnak és depressziósabbnak érzik magukat, ami részben az alacsony D-vitamin szint következménye lehet" - mondja Maggie Michalczyk, Chicagóban élő regisztrált dietetikus.

Mennyi D-vitaminra van szüksége?
Fotó: pixabay.com

A Nemzeti Egészségügyi Intézetek Étrend-kiegészítők Hivatala szerint a 14 és 70 év közötti férfiak és nők számára egyaránt 15 mikrogramm, azaz 600 nemzetközi egység a D-vitamin ajánlott étrendi adagja. A 70 évesnél idősebb férfiaknak és nőknek napi 20 mikrogramm D-vitamint, azaz 800 egységet kellene fogyasztaniuk.

Az idősebb felnőtteknél nagyobb a D-vitamin hiány kockázata, ezért nekik kicsit többre van szükségük. Valószínűleg nem járnak annyit a napfényre, és a D-vitamin felszívódása a bőrben a kor előrehaladtával egyre kevésbé hatékony.

Forrás: 
health.usnews.com semmelweis.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

Gyomorfekélyt jelezhet, ha bal oldalán fekszik a sertés

Gyomorfekély jele lehet, ha a sertések inkább a bal oldalukon fekszenek. Ezt állapította meg az Agri-Food and Biosciences Institute (AFBI) és a belfasti Queens University (QUB) közös kutatása. A kutatásból az is kiderült, hogy a gyomorfekélyes sertések kevésbé hajlamosak veszélyes viselkedésre, például farokharapásra.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.

Mi a hosszú élet titka?

Az emberek többségének az álma, hogy idősebb korában lássa felnőni az unokákat és aktívan részt vegyenek az ő életükben. Ezért is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, aminek elengedhetetlen eleme a zöldség-, gyümölcsfogyasztás.

Szamócamálna – akkora, mint a szamóca, de málna

A Kerti Kalendárium szerkesztőségéhez érkezett a kérdés, hogy hogyan kell ápolni a szamócamálnát, latin nevén a Rubus illecebrosus málnafajt. Ez a távol-keleti növény könnyen nevelhető nálunk is, de nem különösebben jóízű. Téli hidegre nem érzékeny, talajban nem válogat, viszont nagyon szúrós és szerteágazó gyökérzetével meredek rézsűk megfogására alkalmas.

Számítógépes analízis a jó emésztés szolgálatában

Egy új matematikai modell segíthet a bélben lévő baktériumok kölcsönhatásának feltérképezésében, mely a különböző betegségek kivédése szempontjából fontos új probiotikumok és speciális étrendek kialakításában játszhat majd szerepet. A svéd Chalmers Műszaki Egyetem kutatását nemrég a PNAS folyóiratban tették közzé.