Back to top

A D-vitamin nem csak a koronavírus ellensége

A D-vitamin javíthat a hangulaton, csökkentheti a szívroham kockázatát és segíthet az asztma kezelésében. Köztudott a D-vitamin immunrendszer támogató hatása is, ami a jelenlegi járványhelyzetben különösképpen fontos.

Az elegendő D-vitamin bevitele számos módon védi az egészséget.

"Nagyon fontos, hogy optimalizáljuk a D-vitamin bevitelét a csontok egészségének támogatása érdekében" - mondja Rebecca Drayer, a chicagói Northwestern Memorial Hospital dietetikusa. "Nagyobb a csonttörések kockázata, ha a D-vitamin szintje alacsony, mert emiatt kevesebb kalcium raktározódhat el a csontokban."

A D-vitamin a jó izomműködéshez is elengedhetetlen, mondja Sandra Arevalo, regisztrált dietetikus, aki a New York állambeli Nyackban található Montefiore Nyack Kórház közösségi és betegoktatási igazgatója.

"Segíti a kalcium és a foszfát felszívódását, amelyek elengedhetetlenek az izomösszehúzódásokhoz" - mondja Arevalo.

Fotó: pixabay.com

Javít a csontok egészségén

A D-vitamin növeli a kalcium és a foszfor felszívódását a gyomor-bélrendszerben, és segíthet megelőzni a csontritkulást, egy olyan betegséget, amely miatt a csontok gyengék vagy törékenyek lesznek - mondja Sonya Angelone dietetikus, a San Francisco környéki regisztrált dietetikus és a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője. A D-vitamin növelheti a csontsűrűséget, ami a szoptatás közben a csecsemőre is jótékony hatással bír.

Csökkenti a szívbetegségek, a magas vérnyomás kockázatát

A Scientific Reports 2020-ban megjelent kutatása szerint a D-vitamin hiányban szenvedő emberek esetében a vitamin pótlásának szedése "kedvezően hatott a diasztolés vérnyomás szintjére és a parathormon koncentrációjára" a kontrollcsoportba tartozó emberekhez képest. "Ezért a D-vitamin alkalmazása a rutinszerű kezelés kiegészítő terápiájaként ajánlható a D-vitamin hiányos koszorúér-betegeknél". Korábbi kutatások szerint a D-vitamin segíthet csökkenteni a magas vérnyomás kockázatát.

Fotó: pixabay.com
Asztma kezelése

A Cureus című folyóiratban 2017-ben megjelent tanulmány szerint a kutatások azt sugallják, hogy a D-vitamin kiegészítő terápiaként hatékony lehet az asztma kezelésében.

Alacsonyabb gyulladás a szívelégtelenségben szenvedőknél.

A Scientific Reports című folyóiratban 2018-ban közzétett tanulmány azt sugallja, hogy bár a D-vitamin "egyedüli kezelésként nem lehet hatékony a gyulladás javítására ... a meglévő terápiák kiegészítéseként előnyös lehet a D-vitamin hiányos (szívelégtelenségben szenvedő) betegeknél".

Számos krónikus betegség alacsonyabb kockázata

Az Aging and Disease című folyóiratban 2017-ben közzétett kutatás szerint a D-vitamin hiánya több krónikus betegséggel, köztük a rákkal, a szív- és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel és az immunrendszeri rendellenességekkel hozható összefüggésbe. "Az egészséges D-vitamin szint javíthatja a vércukorszint szabályozását a cukorbetegségben szenvedő vagy annak kockázatának kitett emberek esetében" - mondja Angelone.

Javított kalciumfelszívódás a vékonybélben

Az elegendő D-vitamin fogyasztása fokozza a kalcium felszívódását a vékonybélben. "Fontos, hogy a kalcium felszívódjon a vékonybélben, mivel ezután kerül a véráramba, ahol segíthet a csontok felépítésében, és szabályozza az erek, az izmok és az idegek működését" - mondja Drayer.

Jobb hangulat

Kutatások szerint a D-vitamin kiegészítők fogyasztása segített javítani a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők depressziós tüneteit. A tanulmány 2017-ben jelent meg a Hindawi kereskedelmi kiadónál, amely többek között lektorált tudományos folyóiratokat jelentet meg. A "Sunshine Study" néven ismert kutatásban 50, 2-es típusú cukorbetegségben és jelentős depresszióban szenvedő nő vett részt. A napfényben eltöltött idő a D-vitamin megszerzésének egyik módja. "Télen kevés a napfény, sokan szorongóbbnak és depressziósabbnak érzik magukat, ami részben az alacsony D-vitamin szint következménye lehet" - mondja Maggie Michalczyk, Chicagóban élő regisztrált dietetikus.

Mennyi D-vitaminra van szüksége?
Fotó: pixabay.com

A Nemzeti Egészségügyi Intézetek Étrend-kiegészítők Hivatala szerint a 14 és 70 év közötti férfiak és nők számára egyaránt 15 mikrogramm, azaz 600 nemzetközi egység a D-vitamin ajánlott étrendi adagja. A 70 évesnél idősebb férfiaknak és nőknek napi 20 mikrogramm D-vitamint, azaz 800 egységet kellene fogyasztaniuk.

Az idősebb felnőtteknél nagyobb a D-vitamin hiány kockázata, ezért nekik kicsit többre van szükségük. Valószínűleg nem járnak annyit a napfényre, és a D-vitamin felszívódása a bőrben a kor előrehaladtával egyre kevésbé hatékony.

Forrás: 
health.usnews.com semmelweis.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Gombaevéssel a rák és a szellemi hanyatlás ellen

A gombafélék elég megosztók a tányéron: vannak akik nagyon kedvelik a belőlük készült ételeket, mások pont ellenkezőleg. Azt azonban már számos kutatás igazolta, hogy nagyon jó hatással van a gombafogyasztás az egészségi állapotunkra.

Sajtkészítők versengtek Béren

Hagyományteremtő céllal rendezték meg az 1. Nógrád Megyei Sajtvásárt és Sajtversenyt Béren. A versenyre több mint harminc megyei és környékbeli sajtkészítő nevezett, összesen 80 termékkel.

Már van Covid 19 elleni vakcina állatoknak is

A világon több olyan eset történt, hogy a koronavírus fertőzés emberről állatra, majd állatról emberre is terjedt. Épp ezért több ország fejleszt állatoknak szánt vakcinát, ám az oroszoknál már kész is az első ilyen...

Takarni és fűteni is kell a csonthéjasokat, hogy megvédjük a tavaszi fagyoktól

Harmadik éve fagyott el a kajszi és az őszibarack Nagyvenyimben, Csizmadia György gyümölcsösében, pedig nem különösebben fagyveszélyes területen fekszik. A tavalyi, rendkívüli mértékű fagykár után almából és cseresznyéből még biztató a terméskilátás.

Luxus "ebéd" ebeknek - A Hilton szállodalánc különleges fogásokat kínál kutyáknak

A Hilton 32 állatbarát szállodájában május 17-től lesz elérhető a Bone Appétit kutyamenü a vendégek és kedvenceik számára az Egyesült Királyságban és Írországban.

Oroszország a hajdinaexport korlátozását fontolgatja

Oroszország azt fontolgatja, hogy egy ideig korlátozza a hajdina exportját annak érdekében, hogy stabilan tudja tartani a hazai árakat – közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium.

Száz Covid-pozitív spárgaszedő miatt zárhatnak az iskolák

Egy németországi spárgatermesztő gazdaság dolgozói között rutinszerűen végzett koronavírus-tesztelés során a tesztek mintegy tizede pozitív lett. Ezzel olyan szintet ért el az új fertőzöttek aránya a járásban, amelynél a törvény már korlátozó intézkedéseket ír elő.

Ma még ne rohanjuk a múzeumokba - a nyitásra sok helyen még várni kell

A múzeumok lassan ébrednek a "covid álomból", ám a nemzeti parkok gyorsan reagáltak, a zömük május elején megnyitotta a bemutatóhelyeit. A jelenős közgyűjteménnyel bíró múzeumok viszont még csak most tervezgetik a nyitást. Van amelyik csak júniustől akarja fogadni a nagyközönséget, és akad olyan neves múzeumunk is, amelyik még azt hirdeti a honlapján, hogy novembertől zárva kell lenniük.

Genetikai mechanizmus óvhatja meg az embert a túlzott kávéfogyasztástól

Egy védelmező genetikai mechanizmus óvhatja meg az embert a túlzott kávéfogyasztástól - állapították meg a Dél-Ausztráliai Egyetem kutatói, akik szerint a kávéfogyasztási szokások a szív egészségének állapotáról árulkodnak.