Back to top

Innováció földön-égen

Innovációs ötletversenyen mérték össze kreativitásukat a diákok a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Innovációs Központja szervezésében Innovázió 1.0 néven. Az NKFIH „Egyetemi ÖKO” projektjéből finanszírozott versenyre összesen mintegy 40 hallgató illetve csapat jelentkezett, akik első körben tavaly október 12. és november 30. között mutatkozhattak be.

Célként tűzték ki, hogy az Egyetem innovatív szemléletű hallgatóit, tehetségeit, valamint azok innovációs ötleteit és igényeit feltérképezze, megismerje és az ötletek továbbfejlesztését szakmailag és anyagilag támogassa.

A döntőben 7 projektet mutattak be az ötletgazdák.

Gyuricza Csaba, az Egyetem rektora elmondta, sok hallgatóhoz az innováció márcsak életkori sajátosságok miatt is sokkal közelebb áll, mint a sok türelmet igénylő kutatás.

Soha nem volt ilyen intenzív fejlődés a mezőgazdaságban, ami a lehetőségek tárházát jelenti a kreatív fiatalok számára.

Így jelenik meg az informatika, a digitalizáció a gyakorlatban. Éppen ezért indították hagyományteremtő szándékkal a versenyt. A felkészülés során mentorálást  biztosítottak, a versenyt követően pedig segítséget is nyújtanak, hogy az arra érdemesek a megvalósítás útjára léphessenek.

Balról - Reng Zoltán, a Hungrana Kft. ügyvezetője, Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, Gyuricza Csaba, a MATE rektora és Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója
Fotó: Balázs Gusztáv

A zsűri - elnöke Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem mb. Rektora, Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. Vezérigazgatója, valamint Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója – véleménye szerint a bemutatott prezentációk mindegyike tartalmazta az innovációhoz elengedhetetlen egyéni ötleteket. Több tudományterület is megjelent a munkákban, valamint a digitalizáció és az informatika fontos helyet foglal el. Mint megfogalmazták,

óriási potenciál van ezekben a munkákban, ám az innováció csakis akkor válik teljessé, ha piacképes termék lesz belőle.

A verseny első helyezettje Gyuris Rita lett, aki PLANTPROTECTING néven dolgozott ki egy, a social média Instagram-felülete által működtetett növényvédelmi szaktanácsadói rendszert. A dobogó második fokára Miskolczi Dániel által bemutatott project, a szabadföldi intenzív kertészetek precíziós öntözésére és tápoldatozására kidolgozott mobil automata öntözőrendszer került. Harmadikként Fodor Szabinának az agrár területen talán idegennek tűnő, de annál fontosabb személyre szabott mozgástanácsadó applikációja futott be.

A zsűri tagjai különdíjjal is jutalmazták az ötleteket.

Így az Innovációs és Technológiai Minisztérium az épületdiagnosztikában alkalmazható képalkotó  rendszert, a Vitafort Zrt. az automata öntözési rendszert, míg a Hungrana Kft. a precíziós kalkulátor rendszert értékelte.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az orosz szántóföldi medvék, avagy a Terrion traktorok

Az orosz mezőgazdasági gépgyártók számos, számunkra még ismeretlen modelleket kínálnak, mint például a Terrion ATM traktorok.

Környezetbarát technológia reformálhatja meg az élelmiszerek tartósítását

Napjainkban a fogyasztók részéről egyre nagyobb igény mutatkozik a környezetbarát módon előállított, friss, tápanyagban gazdag élelmiszerekre, miközben a koronavírus idején a hosszabb távú eltarthatóság is fontos szempont. A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik tavalyi díjazottja, Tóth Adrienn erre a kettős igényre dolgozott ki innovatív megoldást.

A precíziós gazdálkodást kutatják a Széchenyi István Egyetem óvári karán

A győri Széchenyi István Egyetem hagyományosan rendkívül erős gyökerekkel rendelkezik a műszaki és informatikai tudományok terén, s erre építve valósít meg a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar egy olyan projektet, amelynek középpontjában a precíziós gazdálkodás áll.

Az aszály hatásait csökkentő megoldáson dolgozik a SeqOmics Kft.

A vetőmagoknál és a palántáknál egyaránt alkalmazható, az aszály hatásait csökkentő megoldáson dolgozik a mórahalmi székhelyű SeqOmics Kft., a projekt mintegy 212 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

Hat százalékkal nőtt a Corteva árbevétele

Erős eredményekről számol be a Corteva 2021-es első negyedévi jelentése. Az egész évre nézve magasabb nettó értékesítést vár a globális mezőgazdasági vállalat.

Életképes egyetemek, piacképes tudás: fókuszban a hallgatók

Sokféle vélemény jelent meg a felsőoktatási modellváltásról, de azokat az összefüggéseket, amelyek rámutatnak, hogy nemcsak az egyetemek, hanem a hallgatók is profitálnak majd belőle, nem könnyű felismerni.

Az úszó város lehet az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik módja

Úszó város épül a Maldív-szigeteken partjainál. Ez a világszinten is úttörő jelentőségű építmény elsősorban a lakosok védelmét szolgálja az emelkedő óceánszint ellen.

Most érdemes belevágni a precíziós gépesítésbe

Érdemes figyelniük a gazdáknak a nyárra várható precíziós nagygépfejlesztési pályázatra, mivel ötven, de akár nyolcvan százalékkal olcsóbban juthatnak korszerű permetezőgépekhez – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Kókai Balázs, a Huniper Kft. képviselője, a Bábolnai Gazdanapok egyik legrégebbi szakmai partnere.

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Mezőhegyesen készültek a FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokságra versenyzők

Az akadályhajtás versenyszámmal ért véget a május 6-9. között rendezett nemzeti fogathajtó verseny Mezőhegyesen. A résztvevő 74 fogat között indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyesfogatok, a magyarok mellett cseh, osztrák, román versenyzők is starthoz álltak.