0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Erdőtelepítés a klímavédelem jegyében

Erdőtelepítési támogatások aktuális eredményeiről számolt be április 30-án Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár a Lajosmizséről Kerekegyházára vezető közút 8-as kilométerénél fekvő dűlőút melletti friss erdőtelepítésnél. A sajtótájékoztatón a klímavédelem és a biodiverzitás fontosságára is felhívták a figyelmet.

Feldman Zsolt a gazda- és klímabarát hazai agrárpolitikát emlegette, mivel az erdőtelepítések révén a fenntartható környezetet és gazdálkodást támogatja az agrártárca, emellett a vidékfejlesztési támogatásoknak alappillére az erdőtelepítésre szánt forrás.

Kiemelte, a Közös Agrárpolitika (KAP) keretin belül rendelkezésre álló források mintegy 40 százalékát a kormány klímavédelemmel összefüggő intézkedésekre fordítja.

Ez annak is köszönhető, hogy a klímaváltozás főként a mezőgazdaságot és az erdőgazdálkodást sújtja, ezért a tárca elemi érdeke a gazdálkodók szükséges támogatásainak a biztosítása.

Magyarországon az erdőtelepítésre fordított támogatások nagysága megközelítette a 120 milliárd forintot, melyből több mint 2600 gazdálkodó mintegy 25 000 hektár erdőt telepít.

A nemrégiben megjelent kormányhatározat alapján a kormány a vidékfejlesztési program finanszírozási keretét megemelte, így a nemzeti költségvetésből 500 milliárd forint jut erdőtelepítési támogatásokra.

Zambó Péter egészen 2019-ig ment vissza az időben, ahol új trendként aposztrofálta a magyarországi erdőtelepítési folyamatokat. Mint mondja, a tárca felülvizsgálta az erdőtelepítési egységárakat, ugyanis az eddigi tapasztalatok alapján a gazdáknak mérlegre kellett tenniük az erdőtelepítésből származó várható jövedelmüket a mezőgazdasági termelésből befolyt összegekkel. „Hiszen a gazdálkodó csak abban az esetben kezd erdőtelepítésbe, ha hosszú távon kifizetődő számára.”

Ezért a tárca 80-130 százalékos egységáremelést hajtott végre, fokozva ezzel az erdőtelepítési kedvet.

Ez a számokban is visszaköszön, mint az államtitkár részletezte, az új erdőtelepítési támogatás kiépítése előtt a gazdálkodók mindössze 2000 hektárra nyújtották be erdőtelepítési szándékukat, ez a szám mostanra 25 000 hektárra emelkedett.

Zambó Péter végezetül kiemelte, az önkormányzatok számára is megnyílt az erdőtelepítés lehetősége. Ennek egyik egyre népszerűbb kezdeményezése a Településfásítási Program, mely tavaly tavasszal kezdődött. Ősszel és idén tavasszal mintegy 12 000 fát ültetettek 500 önkormányzat jóvoltából az ültetési szezonban.

A nagy sikerre való tekintettel, az Agrárminisztérium idén őszre 1 milliárdos kerettel indítja ismét útjára ezt a programját, és a remények szerint 24 000 fa kerül földbe városzöldítés és a klímavédelem jegyében.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu