Back to top

Váratlan találkozás

Megáll, ahogy ismeretlen szag csapja meg orrát, feje kilóg a repcéből, agancsának egyenes szárai csillognak a napfényben. Vár. Pedig dolga akadna bőven, csatát kell vívni, szívet elnyerni, de most mozdulni nem szabad - kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.

Apró szökkenések között neszeli, mit súg neki az erdőből érkező szél. Valami idegen és ismeretlen szag csapja meg az orrát.

Fejét kiemeli a megeredt repcéből, bizalmatlanul fülel, s jobbnak tartja, ha riaszt társainak, hangot adva bizonytalanságának.

„Jár itt valami”, gondolja, majd ismét ordít az erdő felé. Nem mer kockáztatni, inkább elinal a sárgálló tengeren, messze látóhatárig.

Egy kis tisztítás az akácnak dörgölőzve, „mégis ki kell nézni valahogy a többiek előtt”, már csak erőfitogtatás céljából is, a sutákról meg nem is beszélve. Feni agancsát, szép színe legyen ám, hisz’ hamarosan kezdetét veszi a nász, az üzekedés bódult bűvköre. Territóriumot is kell foglalni, de legény legyen a talpán, aki elveszi a jól bevált helyét – sem öregnek, sem fiatalnak nincs maradása. Gyilkos barátunk agancsa akár két hegyes dárda, hosszan nyúlik ki koponyájából, vége, mint a gyertya, alja ébenfekete koszorú. „Nincs a határban még egy legény, aki ki merne állni ellenem”, ismételgette magának, ezzel is feltüzelve ősi, elnyomhatatlan ösztöneit.

Az erdőt lagymatag patak szeli át, szélibe óriás zsurló és erdei angyalgyökér fészkel, túloldalán egészen a horizontig aranyló repce lengedez a tavaszutói, kora nyári szélben.

Susog, suhog, sóhajt – üzen, jelez, mondja. Nem tud titkot tartani, így akinek rejtegetnivalója van, inkább meglapul, megmerevedik, és addig vár, míg alább nem hagy virgoncsága.

Vércse használja ki a szél lendületét, vitorlázik az ég kéke alatt, s szinte egy helyben kémleli a repce közt megbúvó cickányok egyik figyelmetlen, balsorsú társát.

Galambcsapat húz el Gyilkos felett, és kezdi érezni, miként besűrűsödik a csend a körülötte. Temérdek választ rejt e néma táj. S hang nem is, de miként visszafordul, valami idegenkezűség árad az erdőből. Megáll, ahogy ismeretlen szag csapja meg orrát, feje kilóg a repcéből, agancsának egyenes szárai csillognak a napfényben. Vár. Pedig dolga akadna bőven, csatát kell vívni, szívet elnyerni, de most mozdulni nem szabad. „Jár itt valami”, gondolja, majd jelzésértékkel az erdő irányába riaszt, hátha a hangtól eltűnik az ismeretlenség.

Félelem kerekedett fel benne, és a végül kétségbeesésbe torkolló érzés iramodásra sarkallta hősünket.

Inaszakadtából loholni kezdett, maga sem tudta miért, de egy benső hang erre késztette. Pillanatra megállt a repcében kitaposott tisztáson, hogy erőt merítsen, s mikor a véletlennél fogva feltekintett az erdő szélén rejtőző lesre, csillanást vélt felfedezni. Üveglencse csillanását, ami szikrázott a nap fényében. Mögötte ember kuporodott kalapban, fél szeme lecsukva, mintha az őzbakra kacsintana. Nem ez volt az első eset, hogy Gyilkos emberrel találkozott, s nagyon is tisztában volt azzal, hogy az erdőből érzett idegenkezűség most megmutatta magát, őt pedig komoly veszély fenyegeti.

Éles dörrenés vágott a csendbe. Az erdő majd’ beleremegett, a repce pillanatra meghajolt a lövedék lökéshullámától. A levegő megmerevedett, Gyilkos is így tett, érezte, ahogy hasa alját valami mézgaszerű anyag éri. A vadász kitekintett a céltávcső mögül: a gyilkos bak mozdulatlanul előtte állt. Eközben Gyilkos lenézett, s látta, hogy a földbe fúródott lövedék által felvert sár ragadt hasa szőrére. Neki sem kellett több…

Rohamléptekkel iszkolt az aranyló tengerbe, a kifulladás fenyegette, de tudta, nem szabad megállnia.

Nem is tehette volna, az élni akarás, a sutákkal való keringő a boszorkánygyűrűben, a vetélytársakkal való üzekedés, ezeket mind egy ősi ösztön diktálta. Ösztön, melyet csak a vad érthet, a természet nyelvét, azé a rejtett világét, ahol mi, emberek csak vendégek vagyunk, a fogadatatás pedig kizárólag rajtunk múlik.

MMG Gazdahang

Hetente jelentkezik az MMG Gazdahang podcast adása, a legfontosabb hírekkel, izgalmas beszélgetésekkel és érdekességekkel a nagyvilágból. Hallgatni arany! Kattintson a lejátszóra és hallgassa meg a többi között beszélgetésünket Bódi Gábor agrármérnökkel, a Dairy-Ép Kft. területi képviselőjével és Zelenák Dáviddal a MATE mezőgazdasági mérnök szakos hallgatójával arról, hogy mi tesz sikeressé egy állattartó telepet és mi vár egy fiatal agrármérnökre ha az állattenyésztés érdekli, vagy nézze meg az MMG Direkt adását youtube csatornánkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Hol fáj a legjobban rovarcsípés, és melyikük a bajnok a fájdalomokozásban?

Némely kutatók a tudomány kedvéért szívesen vetik alá magukat kínzásoknak. Így derült ki az is, melyik testrészünk a legérzékenyebb a csípésre.

Felpezsdül a budapesti árutőzsde

Ünnepélyes csengetéssel indult a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. június 10-ei sajtótájékoztatója, szimbolizálva a tőzsdei árupiac új korszakkezdetét, valamint hogy a hazai tőzsde ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé váljon.

A magas élelmiszerárak még velünk maradnak

A növényi olaj, a gabona és a cukor ára meredeken emelkedett, ennek oka, hogy világszerte újraindul a gazdaság, mely élénkíti a keresletet, azonban a késői betakarítás és a vártnál kisebb termés globális szinten sok aggodalomra ad okot.

Oklevél- és díjátadó a NAK Szántóföldi Napokon

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállításának első napján (06.09.) a nagyszínpadon átadták a pandémia miatt tavaly elmaradt kukorica, búza és repce ajánlati fajtalista okleveleket és díjakat. Az átadás során részt vett többek között Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke is.

BÉT: élénkülő kereskedelem

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a május 28. és június 3. közötti öt tőzsdenapon az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica júliusi tőzsdei elszámolóára 86 500 forint/tonna, a november–decemberi 65 000 forint/tonna, a 2022. március–júliusi 67 000–68 000 forint/tonna volt.

Újabb cseh-lengyel környezeti vita

Cseh környezetvédelmi szervezetek a Csehország és Lengyelország határán található Králický Sněžník nevű hegy tetejére tervezett kilátó építésének azonnali leállítását szorgalmazzák. Szerintük a torony, amelyet 2020 ősze óta építenek, megsérti az építési engedélyekre vonatkozó szabályokat, és veszélyt jelent az élővilágra.

Gazdasági főigazgatói pályázat a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem pályázatot hirdetett gazdasági főigazgató pozíció betöltésére, azon szakembereknek, akik többek között legalább öt éves gazdasági vezetői tapasztalattal, valamint gazdasági szakirányú és regisztrált mérlegképes könyvelői végzettséggel rendelkeznek.

Természetes élőhelyeik mintegy 90 százalékát elveszíthetik a főemlősök Afrikában

Természetes környezetük mintegy 90 százalékát elveszíthetik Afrikában a főemlősök a következő évtizedekben a globális felmelegedés és az élőhelyek elpusztítása miatt egy nemzetközi kutatócsoport előrejelzése szerint.

Növekedett a túzokállomány

Magyarországon is növekedett a túzokállomány a MVM Démász sikeresnek bizonyuló túzokvédelmi programjának köszönhetően. Idén összesen 1553 madarat számláltak a kelet-pannon régióban, ebből 957 egyed él az MVM Démász Áramhálózati Kft. üzemeltetési területén, amely a Magyarországon élő túzokok 61,6 százaléka. A Kárpát-medencében összesen 2173 madarat számláltak a program keretén belül.