Back to top

Az úszó város lehet az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik módja

Úszó város épül a Maldív-szigeteken partjainál. Ez a világszinten is úttörő jelentőségű építmény elsősorban a lakosok védelmét szolgálja az emelkedő óceánszint ellen.

Az Indiai-óceán északi részén fekvő Maldív-szigetek kormánya, amely a NASA elemzése szerint a világ legalacsonyabban fekvő szigetköztársasága, bemutatta a Maldives Floating City (MFC), az úszó város projekt terveit. Ez a tervezett válaszuk az éghajlatváltozás és a tengerszint emelkedése katasztrofális hatásaira.

Fotó: MFC/sajtóanyag

Az elemzések szerint a szigetek elhelyezkedése miatt a régió lakói 2050-re klímamenekültekké válhatnak.

Ezt a tényt figyelembe véve, a Maldív-szigetek éghajlat megújítóvá válhat. Az MFC a világ első ilyen jellegű projektje, amely a holland Docklands cég munkája. Az úszóváros egy lagúnában épül, és hatszögletű "házszigetekből" álló sorokból áll majd, amelyek felülről korallra hasonlítanak.

Ez a kereskedelmi fejlesztés több ezer lakást kínál majd, 250 000 dollártól induló áron. A szigetet körülvevő gyűrűhöz lebegő elemekből álló, házakkal ellátott rendszer fog kapcsolódni.

A szerkezet várhatóan ellenáll a tengeri hullámoknak és stabilitást biztosít. A turistáknak szánt szállások mellett az MFC-ben a tervek szerint lakóházak, üzletek, kórházak, iskolák, szabadidős létesítmények és közterületek is lesznek. Az úszó komplexum építése a tervek szerint 2022-ben kezdődik.

Az ellenzők kifogásaira az tervezők válasza az, hogy az épülő városnak minimális hatása lesz a korallzátonyokra. Sőt, a fejlesztés új zátonyokat fog növeszteni, amelyek vízelválasztóként fognak működni.

"Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás nem pusztíthatja el a természetet. Bár a Maldív-szigetek emelkedő hullámait nem tudjuk megállítani, az innováció révén együtt emelkedhetünk velük" – érveltek a projekt támogatói.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Klímaváltozás: alkalmazkodnak a növények a fölmelegedéshez

Egy biológusokból álló nemzetközi kutatócsoport a növények meleghez való alkalmazkodási folyamatait vizsgálta. Arra próbáltak magyarázatot keresni, hogyan maradnak a növények élettani folyamatai optimálisak a növény számára már nem ideális, túlságosan magas hőmérsékleten

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

A szántóföldekre már ráfér az öntözés

Az elmúlt napokban már nyárias hőmérsékletek és sok napsütés teremtett kedvező időjárási körülményeket a legtöbb termesztett növényünk számára. Ugyanakkor az ország egyes részein ismét csapadékhiány kezd kialakulni, Békés megyében például közel három hete nem esett. Sokfelé lenne szükség egy kiadós csapadékra a szántóföldi növényeink számára.

mAXI-NET 2.0

Megújítja RTK korrekciósjel-szolgáltatását az AXIÁL Kft. A társaság a meglévő technológiát fejlesztette tovább az Európai Űrügynökségtől nyert pályázati támogatással.

Természetes élőhelyeik mintegy 90 százalékát elveszíthetik a főemlősök Afrikában

Természetes környezetük mintegy 90 százalékát elveszíthetik Afrikában a főemlősök a következő évtizedekben a globális felmelegedés és az élőhelyek elpusztítása miatt egy nemzetközi kutatócsoport előrejelzése szerint.

Közös tanszéket alapít a MATE és a Tungsram

Közös kutatóintézetet és kihelyezett tanszéket alapít a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Tungsram a vállalatcsoport budapesti székhelyén, ahol májusban kutatás-fejlesztést szolgáló vertikális farm nyílt. A tudományos és innovációs együttműködés megkezdését június 7-én jelentették be.

Növényorvos a közterületen

A csapdák fogják a puszpáng- és a vadgesztenyemolyokat, de azokkal együtt már a platán-csipkéspoloska elleni védelemre is készülhetünk. A levéltetveket vonzó díszcserjéket érdemes a károsítókat kevésbé csábító fajokkal lecserélni a közterületen. A megfelelő növénytársítás a haszonnövények védelmében is előnyös.

Dukagomba: kémcsőtől a termésig

Hagyományos, ördögszekér, sárga és szaka laskagomba, süngomba, fehér és barna kalapú shimeji, nameko-tőkegomba, júdásfüle gomba, ganoderma, maltake, avagy bokrosgomba. Ez egy rövid ízelítő a Dukagomba kínálatából. A vállalkozás csírát, termőblokkot és laskagombazsákot is előállít, mégpedig mindent teljesen önállóan – a kémcsőtől a termésig.

Csak ott permetez az okos drón, ahol tényleg kell

Paradigmaváltásra lesz szükség a mezőgazdaságban, hallottuk egy hódmezővásárhely-batidai drónos permetezési bemutatón. Ezzel a technikával a földi gépekhez képest jóval takarékosabb a permetszer-felhasználás, de ez nem megy a hatékonyság rovására. A légi eszközök használata jelenleg szabályozás előtt áll.