0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 23.

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

A kompakt rovartenyésztő berendezéssel a rovarok nyújtotta hatalmas potenciált a termelők felhasználhatják állati takarmányozáshoz, emberi táplálkozásra, hozzáadott értékű termékekhez és biokémiai anyagok előállításához is.

Az élő lárvák megfizethető, egészséges és a környezetbarát módon állíthatók elő a rendszer segítségével

– áll a Mavitec honlapján.

Az Insect Breeding Unit vagyis a rovartenyésztő egység napi 3500 kg élő lárvát képes előállítani. Az úgynevezett intelligens rovartechnológia a proteintermelés tiszta, zöld és természetes módja – állítják a gyártók. Az egység két 12 méter hosszú, egymásra rakott konténerben helyezkedik el.

A tartályokban az intelligens szoftver és a csúcstechnika ideális életkörülményeket teremt a legyek, valamint petéik és lárváik számára. 

Az első rovartenyésztő „istállót” Barneveldbe, az ottani Baromfikutatási Központba telepítették. Azonban azok számára, akik kipróbálnák, hogyan illeszthető be a friss rovarfehérje a saját takarmányozási rendszerükbe, lehetőséget biztosítanak a berendezés akár egyhetes tesztelésére/bérlésére is.

„Az a baj, hogy az Európai Unió illetékesei már évek óta nem találják a jó megoldást, hiszen néhány hete a lisztkukacot emberi fogyasztásra ugyan alkalmasnak találták, de ugyanezt nem lehet baromfinak vagy sertésnek adni.

Az unión belül egyelőre csak a hal és a kutya, macska – no, meg az ember – fogyaszthatja, viszont a világ sok pontján, például az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában, Thaiföldön és Kínában állatok százmilliói élnek rovarfehérjén” – nyilatkozta nemrégiben a Kistermelők Lapjának dr. Mézes Miklós akadémikus, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanára, a Takarmánybiztonsági tanszék vezetője.

Forrás: Amusca-Mavitec/magyarmezogazdasag.hu