Back to top

Az orosz szántóföldi medvék, avagy a Terrion traktorok

Az orosz mezőgazdasági gépgyártók számos, számunkra még ismeretlen modelleket kínálnak, mint például a Terrion ATM traktorok.

Szentpétervár nemcsak Oroszország második legnagyobb városa, hanem egy igazi traktorgyártó központ is. A jól ismert Kirov gyár mellett a város ad otthont a Sztanyiszlav Gépgyárnak, a TTU-800-as modellel rendelkező Szpecstrojmasznak és a Terrion ATM központjának.

A szocialista időkben a legismertebb szovjet traktorok Kelet-Európában a Vladimiriec T-25, az MTZ és a Kirovets K-700/700A voltak.

Ma az orosz ipar sok más érdekes, számunkra még ismeretlen konstrukciót kínál, mint például a Terrion ATM.

Terrion ATM3180M
Fotó: Terrion/sajtóanyag
A Terrion ATM traktorokat a szentpétervári Agrotechmash részvénytársaság gyártja. A szántóföldi gépek modern konstrukciók, amelyeket a kezdetektől fogva nyugati alkatrészek felhasználásával szereltek és modern karosszériát terveztek hozzá.

Az Agrotechmash vállalatot 1997. júniusában alapították Szentpéterváron, mint mezőgazdasági gépek és alkatrészeik szállítására szakosodott ipari szervezetet. 2002-ben a vállalat

németországi képviseletével együtt klasszikus megjelenésű kerekes traktorok fejlesztésébe kezdett, és 2003 őszén bemutatta a 180 lóerős K 3000 ATM modellt.

A Terrion ATM 7360 gépészeti elemei
Fotó: Terrion/sajtóanyag
Az ATM 3180-as traktort az Orosz Föderáció Mezőgazdasági Minisztériuma "Az év legjobb traktora 2006" címmel ismerte el, egy évvel később pedig az ATM 5280-as modell kapta meg ezt a kitüntetést. 2007 őszétől az orosz vállalat saját Terrion márkanév alatt kezdett el gépeket gyártani.

A bővítés jegyében a termelést Tambov városba helyezték, ahol jelenleg az Agrotechmash teljes termelése zajlik. Az új gyár az egykori fegyvergyár 12 hektáros telkén található, amelyből több mint 7 hektár a fedett terület. Az üzem éves termelési kapacitása közel 4 ezer erőgép, a foglalkoztatottak száma pedig 300 fő.

Az orosz gyártó jelenleg négy traktormodellt kínál, amelyek nagy teljesítményű osztályokba tartoznak:

Terrion АТМ 3180M - 182 LE, ATM 4200 - 197 LE, АТМ 5280 - 272 LE és ATM 7360 - 350 LE.

Minden Terrion gépet a jól bevált Deutz AG motorokkal, ZF Friedrichshafen AG sebességváltókkal, Carraro első tengelyekkel és a legnagyobb modell Dana híddal látnak el.

A Terrion ATM traktorok modern stílusúak, bőséges fényforrással és kényelmes, légrugós vetető- és utasüléssel, légkondicionálóval, állítható magasságú és szögű kormányoszloppal, valamint CD/MP3-as rádióval felszerelt fülkékkel rendelkeznek.

Terrion ATM 7360
Fotó: Terrion/sajtóanyag

A Terrion ATM 7360-as már 2012 óta kapható. A traktor turbófeltöltős, 6 hengeres Deutz TCD 2013 L06 4V motorral rendelkezik, amelynek hengerűrtartalma 7,15 l, névleges teljesítménye 250 LE maximális teljesítménye 365 LE. A nagy teljesítmény ellenére a gép hagyományos kialakítású, nem pedig a húzógép-tartományokban népszerű csuklós konstrukció.

Az orosz "kolosszus" motorja egy ZF Eccom 5.0 fokozatmentes váltóval (CVT) párosul, és 40 km/órás sebességre képes. A Terrion ATM 7360 emellett Cat 4 hátsó hárompontos csatlakozóval van felszerelve Walterscheid horgokkal, hidraulikus rendszere pedig Bosch szerelvényekkel, 150 l/perc hidraulikaszivattyúval, 5 pár hidraulikus kimenettel (ebből 2 pár áramlásszabályozóval) és Power Beyond csatlakozóval rendelkezik.

Terrion traktor fülke
Fotó: Terrion/sajtóanyag

A legnagyobb Terrion elöl 600/65 R34-es, hátul 710/70 R42-es gumiabroncsokon áll, üzemanyagtartálya 700 literes, és utólagosan 320 kg első ballasztot lehet rá szerelni.

A Terrion ATM traktorok hozzávetőleges árai Oroszországban a következők: ATM 3180M - 9.184.026 rubel (kb. 37.5m Ft), ATM 4200 - 10.592.786 rubel (kb. 43.2m Ft), ATM 5280 - 13.667.673 rubel (kb. 55.7m Ft) és ATM 7360 - 17.472.001 rubel (kb. 71.2m Ft).

Az Agrotechmash általában több mint 50 együttműködő vállalatból álló kereskedőhálózattal, szervizközpontok hálózatával, alkatrészraktárakkal és mobil csapatokkal rendelkezik Oroszország valamennyi mezőgazdasági régiójában. Németországban és Kazahsztánban is rendelkezik képviseleti irodákkal.

TerrionATM 5280
Fotó: Terrion/sajtóanyag

MMG Direkt

Elindult a Magyar Mezőgazdaság új műsora, az MMG Direkt. Ezen a héten Dr. Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára az osztatlan közös megszüntetése kapcsán egy régi-új fogalommal, a bekebelezéssel ismertet meg, és megtudhatjuk azt is, mi történik a fennálló haszonbérletekkel a kimérés után.

MMG - Direkt | agrárJOGos kérdések – az osztatlan közös megszüntetése| Dr. Cseh Tibor András, Magosz

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Széllel szemben született – fél évszázaddal a CPS megalakulása után

Történelmi dátum a hazai mezőgazdaságban 1971. október 11. – de ne essen kétségbe, aki első hallásra semmit sem tud róla. Burgert Róbert kezdeményezésére ebben az évben alapították meg Bábolnán a CPS-t. A Corn Production System, azaz Kukoricatermelési Rendszer kifejezésből alkotott betűszó az IKR, vagyis az Iparszerű Kukoricatermelési Rendszer elődszervezetét jelölte.

Üzemanyag készül a whisky-gyártás során

Becsíphet az autónk, ha túl sokat tankolunk? Az attól is függ, hogy miből. De amíg számunkra továbbra is tilos, addig gépjárműveink nyugodtan leguríthatnak néhány korty whiskyt vagy pálinkát indulás előtt, sőt ettől indulnak be igazán. Aggodalomra semmi ok, az autók nem fognak részegen garázdálkodni tőle.

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

Ez nem a kukorica éve

Szeptember eleje évtizedek óta egyet jelent a martonvásári kukoricabemutató idejével. Így volt ez idén is, azzal a megkötéssel, hogy a koronavírus miatt a kutatóintézet épületében a tanácskozás elmaradt, helyette kint, kis csoportokban szemlézhették az intézet fajtáit az érdeklődők. A fajta- és agrotechnikai bemutatókat külön tartották.

Intenzív ajánlat szójából és napraforgóból

Előző héten a KITE Zrt. dalmandi és nádudvari hibridkukorica- és cirokbemutatóján tapasztaltakról számoltunk be, ezen a héten pedig a szójával és a napraforgóval folytatjuk a tudósítást. Összegzésképpen mi is csak úgy fogalmazunk, mint Hadászi László innovációs főigazgató, aki mindkét helyen elmondta: a szélsőségek szorításában küzdünk.

Csörög a növényzet a Dél-Alföldön

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szeptember 2-án tartotta hibridkukorica-bemutatóját Kiszomboron. Ez évek óta így történik. Az oda érkezőket már nem nagyon éri meglepetés, mert a helyszínt övező közel 100 kilométeres körben szinte teljesen elszáradt a növényzet, zöldet még mutatóban is alig látni.

Betakarításra alkalmas idő várható a hétvégén

Előző héten többször, többfelé zavarta csapadék a mezőgazdasági munkákat, köztük a kukorica és a napraforgó betakarítását, ugyanakkor az ország jelentős részén összességében sem esett 10 mm, így csak kis mértékben csökkent a csapadékhiány. A repcének többfelé jól jönne még az eső a korai fejlődéshez, amire a jövő hét elejétől az északkeleti országrész kivételével, ismét sokfelé számítani lehet.

Az agrárium égető problémáira hoznak megoldást a startupok

Szeptemberben kezdetét vette a NAK TechLab harmadik agrár startup inkubációs programja, amelyben olyan friss vállalkozások, új típusú fejlesztések támogatása zajlik, melyek elősegítik az agrárium digitalizációjának előremozdítását. A három hónapos programban új agrárszolgáltatások megjelenését megalapozó projektek indulhatnak a startupok és nagyvállalatok között.

Gomba elleni bevonat cellulóz nanoszálakból

Megvédi a szóját a szójarozsda fertőzésétől, ha leveleit cellulóz nanoszálakkal vonják be. Erre jutottak az University of Tsukuba kutatói. Első hallásra ugyan ellentmond a józan észnek, hogy nedvszívó bevonattal óvjunk valamit a rozsdagomba ellen, de a szója és a szójarozsda esetében úgy tűnik, mégis működik.

Átadták Az Év Digitális Faluja díjakat

Az innovációt, a közösségépítő energiát díjazzuk az Év Digitális Faluja díjjal. Azokat a kistelepüléseket, amelyek a legtöbbet tették egy jobb lakókörnyezet és erősebb közösség 21. századi megoldásokkal történő létrehozásáért - fogalmazott Feldman Zsolt „ Az Év Digitális Faluja” díjátadó ünnepségen.