0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Hiúz és medve került lencsevégre a Börzsönyben

Április közepén a Börzsönyben vadkamera rögzített egy hiúzt a hóesésben. Valamivel később, május elején pedig medve került lencsevégre szintén ebben a hegységben. Medvenyomokat már korábban is találtak Diósjenő közelében, a nagymacskáról felvételeket viszont még ritkábban lehet készíteni.

Magyarországon a becslések szerint megközelítőleg 10-12 db hiúz élhet.

Éjszakai ragadozó lévén nappal szinte lehetetlen megpillantani az állatot, de éjjeli felvételeket készíteni róla is ritka pillanat. Legutóbb márciusban mutatta meg magát a börzsönyi hiúz, a legutóbbi rögzített képek alapján pedig kikövetkeztethető, hogy a hegység magasabb területein maradt, meglehetősen közel a turistautakhoz.

A Kárpát-medencei hiúzok főként Magyarország, Románia, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna és a balkáni országok erdőségeiben élnek. Élőhelye a sűrűségekben, sziklás völgyekben bővelkedő nagy fenyő és lombhullató erdőségek.

Mozgási körzete, territóriuma meglehetősen kiterjedt, a februártól áprilisig tartó párzási időszakon kívül magányosan él.

Hazánkban fokozottan védett!

Barnamedvét már tavaly is észleltek Nógrád megyében és Miskolc környékén is.

Idén Márciusban Mázsaházánál fotóztak medvelábnyomot, most pedig a Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldalára került fel kameracsapda segítségével medvéről készült fotó. A medve újbóli hazai megjelenését követően a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság fontos tudnivalókat ismertetett a kirándulókkal arra az estre, ha a kijelölt turistaútvonalakon esetleg medvével találkoznának.

Szerencsés elkerüli a sűrű. átláthatatlan bozótosokat, csöndben nem ajánlott sétálni, és ha mégis medvével sodorna össze minket a sors, a következőket semmi esetre sem tegyük: ne próbáljuk meg elzavarni, ne nézzünk a szemébe, ne fordítsunk neki hátat, és elfutni sem ajánlatos, mert biztos, hogy az állat utolér minket!

Európában nagyobb állománya Skandináviában, Romániában, Oroszországban, Bulgáriában és Szlovákiában. Magyarországon található. Hazánkban védett faj!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu