0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Emlékfát ültettek Kósa Géza tiszteletére a Károlyi-kastély parkjában

Az Európai Dísznövény- És Kertművészeti Napokat az idén 17. alkalommal rendezték meg Fehérvárcsurgón, a Károlyi- kastély parkjában a hétvégén.

Az idén minden visszatért a korábban megszokotthoz, és az eredeti időpontban tarthatták meg a háromnapos Európai Dísznövény- És Kertművészeti Napokat Fehérvárcsurgón. A Károlyi József Alapítvány szervezésében évről évre kinyitja kapuját a Károlyi – kastély és a park megtelik virágokkal, különleges kaktuszokkal és pozsgásokkal, gyógy- és fűszernövényekkel, kertészeti eszközökkel, hogy a kert ünnepévé váljon.

Károlyi György a megnyitóján köszöntet mondott minden megjelentnek azért, hogy kitartottak a rendezvény mellett és idén már szép számmal megjelentek kiállítóként a kertművészeti napokon.

Az eseményt minden évben annak a két országnak a védnöksége alá helyezik, amelyek abban az évben az Európai Unió elnökségét ellátják. Tehát ebben az évben Portugália és Szlovénia voltak a főszereplők, illetve Franciaország, amely már az elejétől kezdve törzsvendége a rendezvénynek.

A szakmai előadások minden évben egy témát ölelnek fel, az idén a víz állt a középpontban. A nyitónapon nemzetközi kerekasztal keretében hangzottak el szakmai előadások.

Az esemény rendszeres résztvevője a Gaja Környezetvédelmi Egyesület pedig interaktív foglalkozást tartott, amelyen a gyerekek mesejáték keretében ismerkedhettek meg a vízi bogarakkal.

A kastélyparkban- közel a kastély főépületéhez ültették el azt a kocsányos tölgyet, amellyel a közelmúltban elhunyt Kósa Géza dendrológusra emlékeztek.

Az emlékfa ültetés előtt Károlyi György elmondta, hogy Kósa Géza sok éven át vezetett tartalmas és népszerű botanikai sétákat az arborétumban, és tanácsaival segítette a park kialakítását. Most is szakszerűen szerettek volna eljárni, ezért szakembereket kértek mag arra, jelöljék ki a parkban azt a helyet, ahol a neves dendrológus kedvenc fafajtája, a kocsányos tölgy bizton jól érzi majd magát.

A facsemetét az Alsótekeresi Faiskola ajánlotta fel. Barabits Elemér, a faiskola ügyvezető igazgatója elmondta, hogy szerencsésnek érzi magát azért, mert több szakmai felfedező utazáson is tanúja lehetett Kósa Géza magas szintű szakmai tudásának és múlhatatlan szenvedélyének a növények iránt.

Ezért azt kívánja, hogy ez a fa is legyen annyira terebélyes, mint amilyen a kiváló dendrológus tudása volt, és legyen olyan szilárd, min amilyen az ő személyisége volt. Így méltó emléke lesz Kósa Gézának

A hétvégén kihasználva a jó időt nagyon sok látogató kereste fel a virágstandokat, vett részt a családi programokon, a botanikai sétákon, A kertkultúra iránt komolyabban érdeklődők pedig számos szakmai előadáson gyarapíthatták ismereteiket.

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu