Back to top

Emlékfát ültettek Kósa Géza tiszteletére a Károlyi-kastély parkjában

Az Európai Dísznövény- És Kertművészeti Napokat az idén 17. alkalommal rendezték meg Fehérvárcsurgón, a Károlyi- kastély parkjában a hétvégén.

Károlyi György nyitotta meg a dísznövénynapokat és megemlékezett Kósa Géza botanikai túravezetéseiről is
Az idén minden visszatért a korábban megszokotthoz, és az eredeti időpontban tarthatták meg a háromnapos Európai Dísznövény- És Kertművészeti Napokat Fehérvárcsurgón. A Károlyi József Alapítvány szervezésében évről évre kinyitja kapuját a Károlyi - kastély és a park megtelik virágokkal, különleges kaktuszokkal és pozsgásokkal, gyógy- és fűszernövényekkel, kertészeti eszközökkel, hogy a kert ünnepévé váljon.

Károlyi György a megnyitóján köszöntet mondott minden megjelentnek azért, hogy kitartottak a rendezvény mellett és idén már szép számmal megjelentek kiállítóként a kertművészeti napokon.

Az eseményt minden évben annak a két országnak a védnöksége alá helyezik, amelyek abban az évben az Európai Unió elnökségét ellátják. Tehát ebben az évben Portugália és Szlovénia voltak a főszereplők, illetve Franciaország, amely már az elejétől kezdve törzsvendége a rendezvénynek.

A szakmai előadások minden évben egy témát ölelnek fel, az idén a víz állt a középpontban. A nyitónapon nemzetközi kerekasztal keretében hangzottak el szakmai előadások.

Az esemény rendszeres résztvevője a Gaja Környezetvédelmi Egyesület pedig interaktív foglalkozást tartott, amelyen a gyerekek mesejáték keretében ismerkedhettek meg a vízi bogarakkal.

A kastélyparkban- közel a kastély főépületéhez ültették el azt a kocsányos tölgyet, amellyel a közelmúltban elhunyt Kósa Géza dendrológusra emlékeztek.

Az emlékfa ültetés előtt Károlyi György elmondta, hogy Kósa Géza sok éven át vezetett tartalmas és népszerű botanikai sétákat az arborétumban, és tanácsaival segítette a park kialakítását. Most is szakszerűen szerettek volna eljárni, ezért szakembereket kértek mag arra, jelöljék ki a parkban azt a helyet, ahol a neves dendrológus kedvenc fafajtája, a kocsányos tölgy bizton jól érzi majd magát.

Barabits Elemér ajánlotta fel a kocsányos tölgyet
A facsemetét az Alsótekeresi Faiskola ajánlotta fel. Barabits Elemér, a faiskola ügyvezető igazgatója elmondta, hogy szerencsésnek érzi magát azért, mert több szakmai felfedező utazáson is tanúja lehetett Kósa Géza magas szintű szakmai tudásának és múlhatatlan szenvedélyének a növények iránt.

Ezért azt kívánja, hogy ez a fa is legyen annyira terebélyes, mint amilyen a kiváló dendrológus tudása volt, és legyen olyan szilárd, min amilyen az ő személyisége volt. Így méltó emléke lesz Kósa Gézának

A hétvégén kihasználva a jó időt nagyon sok látogató kereste fel a virágstandokat, vett részt a családi programokon, a botanikai sétákon, A kertkultúra iránt komolyabban érdeklődők pedig számos szakmai előadáson gyarapíthatták ismereteiket.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedvezett az idő a fertőzéseknek – Növényvédelmi előrejelzés 31. hét

A forró nyári időjárásba július közepe felé csapadékos időszak ékelődött, ami sokat változtatott a növényvédelmi helyzeten, és azóta is hatással van az elvégzendő teendők fontossági sorrendjére.

Pötréte, a kertészeti robotika fellegvára

Majdnem egy év után találkoztak újra személyesen a díszkertész szakma szereplői, ezúttal a Zala megyei Pötrétén, a Hári Díszfaiskola és a Hári Tech Kft. startup vállalkozás telephelyén.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Bécsi ház zöld homlokzata nyert díjat

Az osztrák főváros komolyan veszi a klímaváltozás elleni küzdelmet. A városvezetés kiemelt szerepet szán a homlokzatok zöldítésének, amelyre támogatást is adnak a társasházaknak. A házfalak növénnyel való beültetése pozitív hatással van a környezetre: megköti a port és a szén-dioxidot, jó hőszigetelő és búvóhelyül szolgál a rovaroknak. Egy bécsi homlokzatzöldítő projektet díjjal tüntettek ki.

Biodiverz zöldtető Budapesten

Dezsényi Péter, a Zöldtető és Zöldfal Építők Országos Szövetségének elnöke a Makeosz szervezésében szakmai bejárást tartott az IKEA áruház tetőkertjének megtekintésére. Ez volt az első igazán biodiverz, extenzív, öntözés nélküli zöldtető egész Magyarországon, ezért nagyon jó viszonyítási pont a szakemberek számára.

Kiskerti permetezőgépek karbantartása

A kerti munkát segítő eszközök közül a permetezőgépek eléggé érzékenyek: pontos működést csak helyes és rendszeres karbantartás esetén várhatunk el.

Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Fogyasszunk a nyáron minél több magyar dinnyét, mert így a magyar családok megélhetését és a magyar gazdaságot is támogatjuk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

A fóti Virágos Pagony

Különleges virágkertészetet alapított 2016-ban két fiatal kertészmérnök. Az indulás óta eltelt években széles körű tapasztalatot gyűjtöttek azokról a termesztésbe vont vágott virágokról, amelyekkel bátor úttörőkként jelentek meg a hazai virágkereskedelemben. A Virágos Pagony által kínált izgalmas újdonságok a virágkötők által szívesen használt, keresett réspiaci termékek lettek.

Törpe görögdinnye üvegházban?

Egy belgiumi paradicsomtermesztő üvegházban érdekes ötlettel álltak elő: görögdinnyét kezdtek termeszteni hidropóniás technológiával.