Back to top

Facsemetét kaptunk, működő Dutrát csodálhattunk a mezőfalvi kiállításon

Nem csak gazdálkodóknak, hanem érdeklődőknek is gazdag programot kínált a kétnapos mezőfalvi NAK Szántóföldi Napok. Az agrárkamara standjainál szakmai segítséget kaphattak az érdeklődők, a veterángép-stand pedig még a középiskolások figyelmét is lekötötte.

Az eseményen készült fotógalériánkat ide kattintva tekinthetik meg

- A fásítási program az Agrárminisztérium programja, a NAK a maga eszközeivel csatlakozik ehhez. Ha jól belegondolunk, fásítási program mezőgazdasági területen jöhet létre.

Próbáljuk meggyőzni a gazdákat arról, hogy a saját érdekükben is jobb, ha a nagy táblákat megbontják erdősávokkal.

Ebből akár gazdasági haszna is lehet a termelőnek, hiszen azokon a területeken, ahol gyengébb a termés, az erdő pénzt termelhet – avatott be a részletekbe Szalai Károly, az agrárkamara erdészeti szakértője. A mezőfalvi kiállításon arra is igyekeztek a gazdák figyelmét felhívni, hogy az erdősávoknak szélvédő, mikroklíma javító hatása van, tehát környezetvédelmi szempontokból is fontosak. A standnál a 2020-as Év fáját, egy-egy tatárjuhar csemetét adtak ajándékba, ezzel a gesztussal is igyekeznek felhívni a figyelmet a téma fontosságára.

Tatárjuhar csemetét adtak ajándékba.
Fotó: Králik Emese

A talaj- és levélvizsgálati standnál Király András, az agrárkamara agrárszolgáltatási szakértője arról számolt be, hogy a  kiállításon ugyan kevesen éltek a lehetőséggel, de örömmel látta, hogy számos gazdálkodó érdeklődik a lehetőség iránt, illetve kérdéseket tett fel azzal kapcsolatban: hogyan kell helyesen mintát venni.

- Talajból egy-másfél kilogrammot kell vizsgálatra vinni, és a mintavétel időpontja is lényeges. Trágyázás után legalább 100 napot kell várni, a legjobb időpont az ősz, amikor már lekerült a kultúra a parcelláról. Levélből hozzávetőleg száz darabra van szükség, minden növényről egyre, a parcella különböző pontjairól – részletezte.

Szinte folyamatos volt az érdeklődő tömeg egy veterángép-kiállító standon, ahol kiváló állapotban lévő Dutra és Hoffer traktorokat láttunk.

A gépek tökéletesen működnek, akár használni is lehetne, de ennél nagyobb becsben vannak, csak kiállításokon vesznek részt velük, hallottuk Lukács Páltól a Magyar Veterángép Csapat Vácrátót képviseletében. Szokatlan aktus szemtanúi lehettünk: a tulajdonos egy gázégőfejjel 600 fokra felfűtötte az izzófejet ahhoz, hogy a jármű be tudjon indulni. Régen ezt petróleumégővel csinálták, de ez rendkívül nagy füsttel jár, ezért tértek át egy modernebb megoldásra. Mind a műveletet, mind a próbakört óriási érdeklődés övezte.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kihirdették az év szaktanácsadóját

Az idei NAK Szántóföldi Napokon kihirdették „Az Év Szaktanácsadója” díj nyerteseit. A pályázatot másodszor hirdette meg az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, elismerve a szaktanácsadók munkáját, akik kiemelkedően szolgálják a mezőgazdasági termelők érdekeit. A díjakat Feldman Zsolt, Győrffy Balázs és Jakab István adták át.

Több mint húszezren vettek részt a NAK szántóföldi napokon

Rekordlétszámú, több mint 20 ezer látogató vett részt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által 2021. június 9-10-én megrendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva agrárszakmai kiállításon. A koronavírus-járvány miatti egy év kényszerű kihagyás után nyílt újra lehetőség az ország legnagyobb szántóföldi kiállításának megszervezésére – a látogatószám pedig minden várakozást felülmúlt.

Együttműködésben az erő és a jövő

Az idei NAK Szántóföldi Napok és AgrárGépshow-n megállapodások, együttműködési szándékok megerősítésében nem volt hiány. Tudjuk, a magyar agrárium versenyképességének egyik biztos alapja az erőforrások ésszerű felhasználása, ebben pedig kiemelt jelentőségű a közös munka, a párbeszéd, a célok megfogalmazása és megvalósítása.

Petíció Brüsszelnek a magyar gazdák érdekében

Petícióval fordul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Európai Parlementhez a magyar gazdálkodók érdekében – jelentette be Győrffy Balázs, a NAK elnöke a szervezet, ma kezdődött országos rendezvényén, Mezőfalván. A tavalyi kihagyás után negyedik alkalommal megrendezett Szántóföldi Napokat Áder János köztársasági elnök nyitotta meg.

Jövő hét szerdán és csütörtökön NAK szántóföldi napok - a belépés ingyenes

Szabadtéri agrárszakmai kiállítást rendez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jövő szerdán és csütörtökön, a Fejér megyei Mezőfalván. A több mint 400 000 négyzetméteres kiállítási területen mozgógépes bemutatók is várják a kilátogatókat, igazi szántóföldi környezetben. A belépés ingyenes.

Virágzó cserepesek

A Változások a technológiában 2021 szemináriumsorozat online rendezvényén a nyári ültetésű virágzó cserepesek újabb ígéretes sorozatai is terítékre kerültek. Pethő Zsolt, a Beppler Kft. területi képviselője több ilyen népszerű kultúrát ismertetett a kínálatukból.

Aszály, fagy, covid – ezzel küzd a növénytermesztés Mezőfalván is

A tavalyi aszály idején jó technológiával elég sok vizet sikerült a talajban még májusban is megőriznie a mezőfalvai szakembereknek, most azonban talajaikban sokkal kevesebb a víz, és az a vetéseken is meglátszik.

Kis Majorgazda tábort is indítanak

A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

Csak a kávé és a csoki hiányzott

Ha az ügyfél nem jöhet a rendezvényre, majd a rendezvény megy az ügyfélhez – ezzel az alapgondolattal indította útjára a Floradania, a dán kertészetek közös marketingvállalata az első virtuális eseményét.

Dísznövény kiállítás: Az első három díjazott

Az eredetileg 2021 márciusára halasztott belga faiskolai és dísznövény-kiállítást csakúgy, mint tavaly, idén sem tudták megrendezni. Lehetőséget teremtettek ugyanakkor arra a szakembereknek, hogy digitális úton megosszák egymással tapasztalataikat, és szintén így gyűjthették be a nekik járó elismeréseket a zsűri által díjazott növényújdonságok.