Back to top

Felpezsdül a budapesti árutőzsde

Ünnepélyes csengetéssel indult a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. június 10-ei sajtótájékoztatója, szimbolizálva a tőzsdei árupiac új korszakkezdetét, valamint hogy a hazai tőzsde ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé váljon.
A csengetés egyben azt is jelezte, hogy a január óta tartó új kereskedési szabályoknak köszönhetően megnőtt a kereskedés intenzitása: a májusi forgalom megközelítette a 800 millió forintot, de megköttettek már olyan ügyletek is, amelyben a 2022 júliusi kukoricára szerződtek.

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója és az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója, Szécsényi Bálint egyaránt bízik a megreformált kereskedés hosszú távú sikerességében, hogy Budapest ismét meghatározó szereplője lehet az árutőzsdének. Ezt főként az új befektetési lehetőségekkel és a hazai tőkepiac fejlesztésével kívánják elérni.   

Ezzel történelmi hagyományokat keltenek életre, ugyanis egészen 1850-es évekig nyúlik vissza a gabonatermékek intézményesített kereskedelme.

Az Európai Uniós csatlakozást követően azonban a Budapesti Értéktőzsde nem tudta lekövetni a piac változását, és minimalizált forgalmat írhatott az áruszekció területén.

Napjaink termény és takarmány árai viszont lehetőséggel kecsegtetnek az árutőzsde felpezsdítésére, mivel egyes betakarított kultúrából korlátozott mennyiség áll rendelkezésre. Az Egyesült Államokban például a kockázatkerülést választva, kevesebb kukoricát vetettek a kedvezőtlen időjárás és a Kínával való kereskedelmi háború negatív kicsengése miatt.

Fotó: Front Page

A befektetők, spekulánsok továbbra is vevők a jó üzletre a nívós tőzsdéken, ráadásul az infláció sem akadályozza az árupiacot.

Belátható távolságon belül évi több mint 1 millió tonna termény lekötése a cél, később pedig akár 5 millió tonnás ügyletek megvalósítására törekednek a befektetési cégek. Ez nem valósulhatna meg az új kereskedési szabályok nélkül, mivel a csatlakozást követően redukált volt az exportlehetőség, ezért az itthoni árakhoz volt kénytelen a piac igazodni.

Az átalakítással megszűnt az azonnali és az opciós kereskedési lehetőség, emellett már hat határidős termékkel lehet kereskedni: repce, takarmányárpa, takarmánykukorica, takarmánybúza, napraforgó, illetve új termékként lett bevezetve az eurobúza.

A változások érintették a termékek minőségi jellemzőit, a tőzsdei nyitvatartást – alkalmazkodva a külföldi nagy árutőzsdékhez –, továbbá módosultak a delivery, azaz a fizikai teljesítés szabályrendszerei is. Bővültek a paritás számok is, az eddigi három Duna menti mellett 1, Kelet-Magyarországon 4, míg Nyugat-Magyarországon 2 új elszámolási pont jelent meg hazánkban.     

A javuló kereskedési tendenciák tartós megmaradásának érdekében a termelők szemléletváltása is elengedhetetlen.

Eddig a fizikai piacra szerződtek a felek, csakhogy a tőzsde szerepe az ügyletek fedezésében, nem pedig a delivery teljesítésében van.

Ráadásul a fizikai piacon sokkal kevesebb a lehetőség az ügyletből való kiszállásra. 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az új szabályrendszernek köszönhetően az árutőzsdei kereskedés ismételt beindítása számottevően nem változtatja meg hazai terménykereskedelem eddigi rendszerét. Ugyanakkor hosszabb távon a forgalom megszilárdulásával az intézményi befektetők is aktívabbak lehetnek az árupiaci kereskedelemben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

Ez nem a kukorica éve

Szeptember eleje évtizedek óta egyet jelent a martonvásári kukoricabemutató idejével. Így volt ez idén is, azzal a megkötéssel, hogy a koronavírus miatt a kutatóintézet épületében a tanácskozás elmaradt, helyette kint, kis csoportokban szemlézhették az intézet fajtáit az érdeklődők. A fajta- és agrotechnikai bemutatókat külön tartották.

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

A kvasztól a savanyított cseresznyéig. Mit esznek a lettek?

Lettekhez hasonlóan konyhájuk is kozmopolita, német, orosz és litván hatásokat ötvöz, ugyanakkor a rendkívüli egyszerűség és a takarékos alapanyag használat jellemzi. Kétszáz évvel korábbról nem találunk adatokat az önálló lett konyha létezéséről.

Jogvesztő határidő közeleg - Szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Egy hetük maradt csupán az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2020-as vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

A világjárvány óta egyre többen (és többet) költenek online vásárlásra

A brit vásárlók mintegy 70%-a állítja, hogy az online és mobiltelefonon történő vásárlás vált a kedvenc vásárlási módjává, szemben a koronavírus-járvány előtti kevesebb mint 50%-kal – derült ki a Credit Karma személyi pénzügyi startup cég tanulmányából.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Csörög a növényzet a Dél-Alföldön

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szeptember 2-án tartotta hibridkukorica-bemutatóját Kiszomboron. Ez évek óta így történik. Az oda érkezőket már nem nagyon éri meglepetés, mert a helyszínt övező közel 100 kilométeres körben szinte teljesen elszáradt a növényzet, zöldet még mutatóban is alig látni.

Betakarításra alkalmas idő várható a hétvégén

Előző héten többször, többfelé zavarta csapadék a mezőgazdasági munkákat, köztük a kukorica és a napraforgó betakarítását, ugyanakkor az ország jelentős részén összességében sem esett 10 mm, így csak kis mértékben csökkent a csapadékhiány. A repcének többfelé jól jönne még az eső a korai fejlődéshez, amire a jövő hét elejétől az északkeleti országrész kivételével, ismét sokfelé számítani lehet.

Tengeri kereskedelem - Óriási késések, hatalmas nyereség

Világszintű gond, hogy a kikötők és a kapcsolódó logisztikai szolgáltatások csak nehezen tudják tartani a lépést a kereskedelemmel, ami a be- és kirakodási idő csúszásához és kapacitáshiányhoz vezet, mivel a fuvarozók nem képesek meg­küzdeni a rakományok mennyiségével.