Back to top

Felpezsdül a budapesti árutőzsde

Ünnepélyes csengetéssel indult a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. június 10-ei sajtótájékoztatója, szimbolizálva a tőzsdei árupiac új korszakkezdetét, valamint hogy a hazai tőzsde ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé váljon.
A csengetés egyben azt is jelezte, hogy a január óta tartó új kereskedési szabályoknak köszönhetően megnőtt a kereskedés intenzitása: a májusi forgalom megközelítette a 800 millió forintot, de megköttettek már olyan ügyletek is, amelyben a 2022 júliusi kukoricára szerződtek.

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója és az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója, Szécsényi Bálint egyaránt bízik a megreformált kereskedés hosszú távú sikerességében, hogy Budapest ismét meghatározó szereplője lehet az árutőzsdének. Ezt főként az új befektetési lehetőségekkel és a hazai tőkepiac fejlesztésével kívánják elérni.   

Ezzel történelmi hagyományokat keltenek életre, ugyanis egészen 1850-es évekig nyúlik vissza a gabonatermékek intézményesített kereskedelme.

Az Európai Uniós csatlakozást követően azonban a Budapesti Értéktőzsde nem tudta lekövetni a piac változását, és minimalizált forgalmat írhatott az áruszekció területén.

Napjaink termény és takarmány árai viszont lehetőséggel kecsegtetnek az árutőzsde felpezsdítésére, mivel egyes betakarított kultúrából korlátozott mennyiség áll rendelkezésre. Az Egyesült Államokban például a kockázatkerülést választva, kevesebb kukoricát vetettek a kedvezőtlen időjárás és a Kínával való kereskedelmi háború negatív kicsengése miatt.

Fotó: Front Page

A befektetők, spekulánsok továbbra is vevők a jó üzletre a nívós tőzsdéken, ráadásul az infláció sem akadályozza az árupiacot.

Belátható távolságon belül évi több mint 1 millió tonna termény lekötése a cél, később pedig akár 5 millió tonnás ügyletek megvalósítására törekednek a befektetési cégek. Ez nem valósulhatna meg az új kereskedési szabályok nélkül, mivel a csatlakozást követően redukált volt az exportlehetőség, ezért az itthoni árakhoz volt kénytelen a piac igazodni.

Az átalakítással megszűnt az azonnali és az opciós kereskedési lehetőség, emellett már hat határidős termékkel lehet kereskedni: repce, takarmányárpa, takarmánykukorica, takarmánybúza, napraforgó, illetve új termékként lett bevezetve az eurobúza.

A változások érintették a termékek minőségi jellemzőit, a tőzsdei nyitvatartást – alkalmazkodva a külföldi nagy árutőzsdékhez –, továbbá módosultak a delivery, azaz a fizikai teljesítés szabályrendszerei is. Bővültek a paritás számok is, az eddigi három Duna menti mellett 1, Kelet-Magyarországon 4, míg Nyugat-Magyarországon 2 új elszámolási pont jelent meg hazánkban.     

A javuló kereskedési tendenciák tartós megmaradásának érdekében a termelők szemléletváltása is elengedhetetlen.

Eddig a fizikai piacra szerződtek a felek, csakhogy a tőzsde szerepe az ügyletek fedezésében, nem pedig a delivery teljesítésében van.

Ráadásul a fizikai piacon sokkal kevesebb a lehetőség az ügyletből való kiszállásra. 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az új szabályrendszernek köszönhetően az árutőzsdei kereskedés ismételt beindítása számottevően nem változtatja meg hazai terménykereskedelem eddigi rendszerét. Ugyanakkor hosszabb távon a forgalom megszilárdulásával az intézményi befektetők is aktívabbak lehetnek az árupiaci kereskedelemben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Elfogadhatatlan árat kínálnak a meggyért a konzervgyárak

A Penta Familia Szövetkezetben meggypiaci megbeszélést tartottak termesztők és a konzervgyárak képviselői részvételével. Keczkó Pétert, a szövetkezet elnökét kérdeztük, mire jutottak a rendezvényen.

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

A magas élelmiszerárak még velünk maradnak

A növényi olaj, a gabona és a cukor ára meredeken emelkedett, ennek oka, hogy világszerte újraindul a gazdaság, mely élénkíti a keresletet, azonban a késői betakarítás és a vártnál kisebb termés globális szinten sok aggodalomra ad okot.

Növekszik az olasz kiskereskedelmi boreladás

Az olaszországi nagy áruforgalmú kiskereskedelmi csatornákban a boreladások volumenben kifejezve 8,5% -kal, 22 millió literre nőttek 2021 első négy hónapjában. Ugyanebben az időszakban a boreladások értékében 20%-kal növekedtek – derült ki a Vinitaly számára készített kutatásból, amely a pezsgők erős, míg a borok mérsékelt növekedését is kiemelte.

Magas minőség a hegyekből

Dél-Tirol az európai almatermesztés fellegvára, amit azért is nyugodtan kijelenthetünk, mert a termőterület a tengerszint fölött 1000 méterig is fölnyúlik. Hosszú idő alatt alakult ki az ágazat mai, átfogó szervezettsége, amire a sok kis gazdaság miatt nagy szükség van. Az almaipar felépítését, eredményeit és céljait az Interpoma kiállítás első hivatalos kiadványa, az Ipoma alapján foglaljuk össze