Back to top

Lezárult az idei hungarikum pályázat

Nagy István agrárminiszter és V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos június 15-én sajtótájékoztató keretében ismertették a HUNGARIKUM 2021 pályázat eredményeit.

A pályázatra összesen 925 pályázat érkezett mintegy 3 milliárd forintos támogatási igénnyel.

Fotó: Pelsőczy Csaba
A hungarikumok megőrzésére odaítélt támogatási összeg 100 százalékát előre kifizette a tárca a 342 sikeres pályázónak.

Nagy István kihangsúlyozta, idén kétszer annyian pályáztak, mint tavaly, ez pedig csak megerősíti azt a folyamatot, hogy egyre több önkormányzat, civil szervezet és egyéb intézmény kíván foglalkozni az értékek megőrzésével.

A jelentkezők három kategóriában pályázhattak: 1-4 millió forint összeget igényelhettek azok, akik kiadványokkal, filmekkel és rendezvényekkel a nemzeti értékek bemutatást tűzték ki célul. Továbbá a települések tájegységi értéktárának létrehozására együttesen 15 millió forintot igényelhettek a jelentkezők, míg a napjaink divatjába megjelenő népi kézműves értékek bemutatására 250-500 ezer forint lett jóváírva.

A tárcavezető hozzátette, tavaly közel 1 milliárd forint összegű támogatást nyertek a hungarikum pályázaton résztvevők – a keretet akkor 750 millió forinttal megemelte a kormány.

Emellett 50 millió forint értékű egyedi támogatásban is részesültek a pályázók, így összességében tavaly az eredetileg előirányzott forrás háromszorosa lett odaítélve a jelentkezők között.

Fotó: Pelsőczy Csaba

V. Németh Zsolt kiemelte az egyik kategória, a divatban megjelenő népi kézműves értékek bemutatására irányuló támogatást, amelyre idén 60 pályázat érkezett, és 44 nyertest választottak.   

Mint elmondta, a népi motívumok nemcsak egy zárt közösségnek szólnak, hanem újragondolva napjaink divatjában is helyük van. Ezenkívül kiemelt jó néhány pályázatok útján létrehozott kiadványt, mint a Vas megye madarairól és a kuvasz magyar kutyafajtáról írt könyvet. De megemlített helyi értékeket népszerűsítő műhelyfoglalkozásokkal és vetélkedőkkel egybekötött gyereknek szóló programokat is, valamint családi vetélkedőkön keresztül olyan kezdeményezésről is beszámolt, amely a régi ízeket és értékeket ismertetik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészettörténeti mérföldkő

Az 1920. évi trianoni békediktátum kapcsán az erdészeti szakemberek többségének a példa nélküli területelcsatolások jutnak elsőként az eszébe. Az erdőterület mintegy 85%-át elvesztettük, egyebek között az erdővel borított teljes Kárpát-hegykoszorút a Dévényi-szorostól a Kazán-szorosig.

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai.

Gyenesdiási attrakciók

Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor-)féle vízimalom tavasszal végre megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Már lehet pályázni a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

Agrárdigitalizációs fejlesztések a jövő mezőgazdaságáért

Harmadik alkalommal dolgozhatnak együtt piacvezető agrár nagyvállalatokkal hazai agtech startupok, a 2021 szeptemberében induló NAK TechLab inkubációs program keretében. A program az elmúlt két évben több olyan együttműködést is eredményezett, amely meghatározó lehet az agrárium fejlődése szempontjából. A három hónapos inkubátor programba 2021. augusztus 22-ig lehet jelentkezni.

Mérésekre támaszkodnak

Szőlőben ritkán beszélünk öntözésről és fagyvédelemről, ezért volt érdekes az a bemutató, amit a Mikóczy család tatai ültetvényében rendeztek. A 28 hektáros terület nagyobb részét tavaly óta öntözik, és valamilyen fagyvédelmi megoldásra is szükség lenne a területen. Az idén is csak a késői fakadás mentette meg az érzékenyebb fajtákat a tavaszi fagytól.

Nehéz szezon, rekord eredmények - befejeződött az aratás

Bár az időjárás viszontagságai extrém módon nehezítették meg a gazdálkodást, a fő kultúrákkal mégis rekordhozamokat sikerült elérni itthon a szántóföldi növénytermesztésben.

Páratlan élményt nyújt a varázslatos cseppkőbarlangok és a hucul lovak birodalma

Változatos élményeket és táji gazdagságot kínál az Aggteleki Nemzeti Park. Az igazgatóság 4 látogatóközpontja, tájháza, 7 bemutatóhelye, 1 erdei isolája és 9 különböző tematikájú, szabadon bejárható tanösvénye nyújt betekintést az Aggteleki-karszt természeti kincseibe, amelyeket a barlangokban, várak csúcsán, vízre szállva, vagy akár a hucul lovak húzta sétakocsikázás közben csodálhatunk meg.