Back to top

Növénykínzás: ilyen is van…

Nem csak ízlés dolga, ha befestett levelű növényt, vagy olyan kaktuszt veszünk, amire mű-, vagy szárazvirágot ragasztottak. Azért árusítanak csak ilyen giccseket, mert van aki megveszi. Az ízléstelenség mellett ez azonban egy élőlény kínzása is egyben...

Első látásra jópofának tűnhet, másodikra már nem annyira: mert ez egy élőlény...
Fotó: wikipedia
Az állatkínzást már a törvény bünteti, bár eddig tényleges komoly büntetést ilyen ügyben nem mutattak fel a bíróságok, pedig annak lenne elrettentő hatása, nem magának a törvénynek. A szobanövény kínálatot nézve is be lehetne vezetni a növénykínzás fogalmát is…

A divat sokszor arra megy rá, hogy valami minél meghökkentőbb, extrémebb, harsányabb színű, figyelemfelkeltőbb legyen.

Ennek eredményeképp sokszor giccses dolgok készülnek. Amíg az egy élettelen ruha, valami lakásdekoráció kisebb a gond, de amikor a virágbolti kínálatban megjelennek élő növények befestve, télen műhóval befújva, az elgondolkodtató, hiszen ezek a növények halálra vannak ítélve, minden értelem nélkül.

Akik szemet ragasztanak a kaktuszra, vagy művirágot, azok is érdekes lelkivilággal lehetnek megáldva, de azon túl, hogy ez giccses, a növény még élhet tőle.

Azonban a festékkel befújt növényeknek többnyire befellegzett, mivel a festék alatt nem jutnak fényhez, így előbb-utóbb lassan éhen pusztulnak…

Mielőtt ilyet vesz valaki, érdemes lenne elgondolkodnia azon, hogy ha egy harsány színű giccses valamit szeretne, akkor sokkal humánusabb, és tartósabb is, ha egy műnövényt fest be tiri-tarkára nem egy élőt.

Sajnos, amíg vannak akik megveszik ezeket a megnyomorított „növényeket”, addig lesznek olyanok is akik a pénz reményében lelkesen előállítják és festik is ezeket. Ha nem lenne rá kereslet, akkor eltűnnének a boltok polcairól. 

Elvileg minden rendben lenne, csak a felragasztott virágok egy másik növény megszárított virágai...
Fotó: wikipedia
Az már régi téma mindig Karácsony tájékán, hogy sokkal szerencsésebb gyökeres fenyőt venni, és akár ünnepek után odaajándékozni bárkinek, aki szívesen elülteti, hiszen akkor az tovább él és termeli nekünk az oxigént, és mennyivel magasztosabb ez a tudat, mint hogy a szeretet ünnepének alkalmából idén is kinyírtunk egy fenyőfát, csak úgy, a néhány napos díszlet kedvéért… Ám az év többi szakában ugyanezt tesszük az ilyen "feldíszített", főleg a befestett szobanövényekkel.
Ez pedig a legalja: a festés meg is öli a növényt...
Fotó: wikipedia

A vágott virágok és a cserepes növények között az a fő különbség, hogy az előbbiről tudjuk, hogy csak kis ideig gyönyörködhetünk bennük a vázában, utóbbiakkal azonban az a cél, hogy hosszabb távon díszíthessük velük a lakást. Ez nem mindig sikerül, még akkor sem, ha normális, életképes növényt viszünk haza.

Ennek oka, hogy ezek a növények többnyire tőzegbe vannak ültetve, ami jó víztartó közeg, de tápanyagtartalma nincs.

Ezért meghatározott ideig hatásos, hosszú tápanyag leadású műtrágyával táplálják, ám ha ennek a tartalékai kiürülnek a tőzegből, akkor könnyen éhen hal a növény. A megoldás, hogy ezeket minél előbb ültessük át virágföldbe, vagy ennek híján tápoldattal öntözzük, így sokkal jobbak lesznek ezeknek a túlélési esélyei.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Törzsültetvény régi fajtákból

Háromszázféle régi sváb alma- és körtefajtát őriznek meg a jövő nemzedékeinek a weihenstephan-triesdorfi alkalmazott tudományok egyetem (HSWT) gyümölcstermesztési kísérleti állomásán létrehozott 4000 négyzetméteres ültetvényben.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

Mérésekre támaszkodnak

Szőlőben ritkán beszélünk öntözésről és fagyvédelemről, ezért volt érdekes az a bemutató, amit a Mikóczy család tatai ültetvényében rendeztek. A 28 hektáros terület nagyobb részét tavaly óta öntözik, és valamilyen fagyvédelmi megoldásra is szükség lenne a területen. Az idén is csak a késői fakadás mentette meg az érzékenyebb fajtákat a tavaszi fagytól.

Így szaporítsunk nyáron rózsákat, díszcserjéket...

A legtöbb díszcserje, sőt a rózsák is éppen nyáron mutatják legszebb arcukat. Nyaralásaink során - ha megtetszik egy növény - kis szerencsével és némi gondozással szaporíthatunk belőlük magunknak. "Növényt lopni nem bűn" tartja a mondás, ami nem igaz, de szerencsére egy hajtásdarabból is nevelhetünk újabb egyedet így a "kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad" - a mondásoknál maradva...

Súlyos tafrinafertőzés volt idén

Az idén ismereteim szerint a legnagyobb gondot az őszibarack levélfodrosodása gomba okozta, ezért az ezzel kapcsolatos ismereteket adom közre annak érdekében, hogy a következő években megelőzhessük a károkat. Az őszibarack károsítóiról a Kertészet és Szőlészet 2017. évfolyamának 17. számában írtam.

Az élelmiszeriparban tovább gyorsult az áremelkedés üteme

Júniusban az ipar belföldi termelői árai átlagosan 15,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami 1,0 százalékponttal magasabb az előző havinál. Az exportárak 9,7 százalékkal emelkedtek a májusi 9,6 százalékot követően. Együttesen az ipari termelői árak átlagosan 11,6 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly júniusban - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Sámsonék küzdelme a szlovák burgonyapiacon

Egy Komárom melletti kis faluban, Izsán jártunk, a Bokros-pusztán, ahol Sámson Ferenc és családja országos szinten is komoly burgonyatermesztővé nőtte ki magát. A család 400 hektáron gazdálkodik, aminek a negyedébe ültetnek burgonyát. A burgonyát csak öntözött területen termesztik, máshogy már nem is lehetne.

Kedvezett az idő a fertőzéseknek – Növényvédelmi előrejelzés 31. hét

A forró nyári időjárásba július közepe felé csapadékos időszak ékelődött, ami sokat változtatott a növényvédelmi helyzeten, és azóta is hatással van az elvégzendő teendők fontossági sorrendjére.

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.