0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Növénykínzás: ilyen is van…

Nem csak ízlés dolga, ha befestett levelű növényt, vagy olyan kaktuszt veszünk, amire mű-, vagy szárazvirágot ragasztottak. Azért árusítanak csak ilyen giccseket, mert van aki megveszi. Az ízléstelenség mellett ez azonban egy élőlény kínzása is egyben...

Az állatkínzást már a törvény bünteti, bár eddig tényleges komoly büntetést ilyen ügyben nem mutattak fel a bíróságok, pedig annak lenne elrettentő hatása, nem magának a törvénynek. A szobanövény kínálatot nézve is be lehetne vezetni a növénykínzás fogalmát is…

A divat sokszor arra megy rá, hogy valami minél meghökkentőbb, extrémebb, harsányabb színű, figyelemfelkeltőbb legyen.

Ennek eredményeképp sokszor giccses dolgok készülnek. Amíg az egy élettelen ruha, valami lakásdekoráció kisebb a gond, de amikor a virágbolti kínálatban megjelennek élő növények befestve, télen műhóval befújva, az elgondolkodtató, hiszen ezek a növények halálra vannak ítélve, minden értelem nélkül.

Akik szemet ragasztanak a kaktuszra, vagy művirágot, azok is érdekes lelkivilággal lehetnek megáldva, de azon túl, hogy ez giccses, a növény még élhet tőle.

Azonban a festékkel befújt növényeknek többnyire befellegzett, mivel a festék alatt nem jutnak fényhez, így előbb-utóbb lassan éhen pusztulnak…

Mielőtt ilyet vesz valaki, érdemes lenne elgondolkodnia azon, hogy ha egy harsány színű giccses valamit szeretne, akkor sokkal humánusabb, és tartósabb is, ha egy műnövényt fest be tiri-tarkára nem egy élőt.

Sajnos, amíg vannak akik megveszik ezeket a megnyomorított „növényeket”, addig lesznek olyanok is akik a pénz reményében lelkesen előállítják és festik is ezeket. Ha nem lenne rá kereslet, akkor eltűnnének a boltok polcairól. 

Az már régi téma mindig Karácsony tájékán, hogy sokkal szerencsésebb gyökeres fenyőt venni, és akár ünnepek után odaajándékozni bárkinek, aki szívesen elülteti, hiszen akkor az tovább él és termeli nekünk az oxigént, és mennyivel magasztosabb ez a tudat, mint hogy a szeretet ünnepének alkalmából idén is kinyírtunk egy fenyőfát, csak úgy, a néhány napos díszlet kedvéért… Ám az év többi szakában ugyanezt tesszük az ilyen „feldíszített”, főleg a befestett szobanövényekkel.

A vágott virágok és a cserepes növények között az a fő különbség, hogy az előbbiről tudjuk, hogy csak kis ideig gyönyörködhetünk bennük a vázában, utóbbiakkal azonban az a cél, hogy hosszabb távon díszíthessük velük a lakást. Ez nem mindig sikerül, még akkor sem, ha normális, életképes növényt viszünk haza.

Ennek oka, hogy ezek a növények többnyire tőzegbe vannak ültetve, ami jó víztartó közeg, de tápanyagtartalma nincs.

Ezért meghatározott ideig hatásos, hosszú tápanyag leadású műtrágyával táplálják, ám ha ennek a tartalékai kiürülnek a tőzegből, akkor könnyen éhen hal a növény. A megoldás, hogy ezeket minél előbb ültessük át virágföldbe, vagy ennek híján tápoldattal öntözzük, így sokkal jobbak lesznek ezeknek a túlélési esélyei.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu