0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A növény válasza a kártevőkre

A növényevő rovarok rendszerint a szájszervükön keresztül juttatják különféle emésztőenzimjeiket az elfogyasztani kívánt növényi részekre. Amikor a növények érzékelik a szájváladékban található vegyületeket, elkezdenek védőmolekulákat, fehérjéket és speciális metabolitokat termelni, hogy inaktiválják a rovar emésztőfehérjéit, megakadályozva, hogy az állat tápanyaghoz jusson belőlük.

Régóta tudjuk, hogy az állatokban élő szimbióta mikroorganizmusok – például a szarvasmarhák belében található baktériumok – befolyásolják az állatokban zajló élettani folyamatokat, de a növényekkel kapcsolatban kevesebbet tudtunk erről.

Japán kutatók azt vizsgálták, hogy kimutatható-e hasonló növény-baktérium kapcsolat az Ázsiában komoly kártevőnek számító dohányvágóféreg – más néven pamutlevélféreg, Spodoptera litura – hernyói esetében. A kutatócsoport mechanikailag sérült lúdfűleveleket (Arabidopsis thaliana) kezelt a lárvák szájváladékával.

Ha sterilizálták a szájváladékot, a vele végzett kezelés serkentette a védekezéssel kapcsolatos gének expresszióját,

illetve az A. thaliana védekezésében fontos szerepet játszó oxilipin termelődését a növény leveleiben. Ezzel szemben az előzőleg nem sterilizált, tehát baktériumokat tartalmazó szájváladék megakadályozta a védekezéssel kapcsolatos növényi gének expresszióját, illetve az oxilipin termelődését, mi több, a baktériumok serkentették az oxilipintermelést gátló szalicilsav és abszizinsav termelődését.

MMG Direkt

Okos üvegházaik rengeteg innovációt tartalmaznak. Rendszereikben minden hagyományosan hajtatott zöldségféle nevelhető, illetve szamóca és fűszernövények is. A zárt rendszerből adódóan kevés a növényvédelmi gond, károsítók nem juthatnak be. A beporzást poszméhek végzik. És számos technológiai fejlesztés teszi lehetővé a költséghatékony, környezetbarát, fenntartható termelést. Mészáros Dávid cége által tervezett Smartkas üvegházak átlagos megtérülési ideje 3,5 év. Ezen összetett rendszerek működéséről és a cég jövőjéről kérdezte a nemzetközi sikereket elérő cégvezetőt Bárdos B. Edit, a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztője.

youtube://v/_LVOjO8uLOQ

Forrás: Magyar Mezőgazdaság