Back to top

Szikrázó virágszőnyeget alkot a kristályvirág

Dél-Afrika hegyeiből és sivatagaiból származik a kristályvirág, amit körülbelül 30 éve vezettek be a dísznövény-kertészetbe mint fagytűrő, gazdagon virágzó pozsgás növényt. A kristályvirágokat többféleképpen lehet felhasználni, a terület adottságaitól függően.

Sivatagi növényként nem csoda, hogy elviseli a fagyokat, de a nyugalmi időszakban nem tűri a nedvességet, a gyökerei könnyen kirothadnak.

Teljes napsütésben fejlődik és virágzik a legszebben, évelőként viszont csak ott tarthatjuk, ahol a téli időjárás is kedvező a számára.

Laza, gyorsan kiszáradó homokos vagy köves talajba ültessük elsősorban, az agyagos talaj nem megfelelő a számára, éppen azért, mert sokáig megtartja a nedvességet. Nyári melegben rendszeres öntözésre van szüksége, de nyugodtan elmehetünk nyaralni, kibír néhány hetet víz nélkül. Ajánlott kaviccsal fölszórni a környékét, ami segít, hogy gyorsabban fölszáradjon a növény töve, az elterülő szárak ne érintkezzenek a nedves talajjal. Nálunk a téli hótakarótól is óvni kell, bár az utóbbi években elég kevés hó hullott hazánkban. Télire fátyolfóliával takarjuk le a töveket. Ősszel az öntözés fokozatos csökkentésével ajánlott felkészíteni a télre, mert az aktív, növekedésben lévő, húsos levelek és szárak áldozatul eshetnek az első fagynak. Csak a nyugalomba vonult, kissé összetöppedt tövek viselik el a téli hideget.

Kövek közt érzi magát a legjobban
Fotó: Pixabay

Alacsony termetű, szétterülő növekedésű növény, virágai változatos színben pompáznak a fehértől a sárgán és krémszínűn át a rózsaszín különböző árnyalatáig és a sötétliláig.

Nem ritkák a világos torkú, többszínű virágok sem. Kora nyártól őszig folyamatosan ontja virágait.

Ahol a téli nedvesség miatt elpusztul, egynyáriként tarthatjuk, de kötött talajú területeken sziklakertbe vagy a kövezett kerti utak, kiülők, teraszok réseibe ültethetünk egy-egy tövet, mert gyors növekedésre képes, akár 60 cm átmérőjű, 5-15 cm magas párnát alkot. Még egyszerűbb edényes növényként tartani, akkor kellően laza talajkeveréket készíthetünk a számára, és télen száraz, hűvös, világos helyen teleltethetjük. Magról és dugványozással is könnyen szaporítható. 

Mint Fehérvárcsurgón Varga Ágota őstermelőtől megtudtuk, könnyen kereszteződnek is a fajok, egy sor olyan újdonságot nevel, ami nála keletkezett. Kilenc éve gyűjti szenvedélyesen ezeket a növényeket és mára körülbelül 60 különféle változatban kínálja a növénybarátoknak. Arra figyelmeztet, hogy bár nagyon szárazságtűrő növények, a kis cserép, amiben megvásároltuk, nem elég nekik, hetente locsolni kell, de még jobb gyorsan nagyobb edénybe vagy a kertbe ültetni.

Sokszirmú virága elég apró, de nagy tömegben nyílik
Fotó: Pixabay

A Delosperma nemzetségbe közel 170 faj tartozik, több hasonló igényű és megjelenésű, legismertebb az elsőként termesztésbe vont Delosperma cooperi, a bíborvörös kristályvirág. A D. nubigenum virágai sárgák, a D. congestum virágai fehéresek. Vaskos levelek és fehér, rózsaszín vagy krémszínű virágok jellemzik a D. patersoniae-t. Rózsaszín virágú és szőrös levelű a D. stenandrum. Nevéhez méltón gazdagon virágzik a D. floribundum.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növények mindenekelőtt

A kertépítészet igazi misztérium, izgalom, melynek lényegét a növények adják, kezdte előadását Sarah Price a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által szervezett nemzetközi tájépítészeti szakmai napon.

Az Alföldön csak átmenetileg enyhül a szárazság

A csütörtök hajnalra fölénk helyeződött légörvény az ország jelentős részére szállít csapadékot, amire továbbra is igen nagy szükség van az átlagosnál szárazabb június és július hónapok után. A mai esők után a következő egy hétben nem valószínű országos csapadék, ismét az északi, északnyugati országrészben lehetnek nagyobb valószínűséggel, de csak helyenként előforduló záporok.

„Uccu bizony, megérett...”

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az idén a meggynapokat a vajdasági Bácsfekete­hegyen élő magyarok, akik a nehézségek dacára évtizedek óta jeleskednek a meggytermesztésben és -feldolgozásban.

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.

Kóser kertészetet tanulhatnak az SZTE mezőgazdász hallgatói

Tökéletesen illeszkedne az új képzés abba a törekvésbe, amely szerint az SZTE MGK-n funkcionális kertkultúrát kezdenének oktatni. A kereslet már most is megvan: az izraeli piac tonnaszám venné fel a magyar kóser és a kommersz uborkát is.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.

Törzsültetvény régi fajtákból

Háromszázféle régi sváb alma- és körtefajtát őriznek meg a jövő nemzedékeinek a weihenstephan-triesdorfi alkalmazott tudományok egyetem (HSWT) gyümölcstermesztési kísérleti állomásán létrehozott 4000 négyzetméteres ültetvényben.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

Mérésekre támaszkodnak

Szőlőben ritkán beszélünk öntözésről és fagyvédelemről, ezért volt érdekes az a bemutató, amit a Mikóczy család tatai ültetvényében rendeztek. A 28 hektáros terület nagyobb részét tavaly óta öntözik, és valamilyen fagyvédelmi megoldásra is szükség lenne a területen. Az idén is csak a késői fakadás mentette meg az érzékenyebb fajtákat a tavaszi fagytól.