0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Szikrázó virágszőnyeget alkot a kristályvirág

Dél-Afrika hegyeiből és sivatagaiból származik a kristályvirág, amit körülbelül 30 éve vezettek be a dísznövény-kertészetbe mint fagytűrő, gazdagon virágzó pozsgás növényt. A kristályvirágokat többféleképpen lehet felhasználni, a terület adottságaitól függően.

Sivatagi növényként nem csoda, hogy elviseli a fagyokat, de a nyugalmi időszakban nem tűri a nedvességet, a gyökerei könnyen kirothadnak.

Teljes napsütésben fejlődik és virágzik a legszebben, évelőként viszont csak ott tarthatjuk, ahol a téli időjárás is kedvező a számára.

Laza, gyorsan kiszáradó homokos vagy köves talajba ültessük elsősorban, az agyagos talaj nem megfelelő a számára, éppen azért, mert sokáig megtartja a nedvességet. Nyári melegben rendszeres öntözésre van szüksége, de nyugodtan elmehetünk nyaralni, kibír néhány hetet víz nélkül. Ajánlott kaviccsal fölszórni a környékét, ami segít, hogy gyorsabban fölszáradjon a növény töve, az elterülő szárak ne érintkezzenek a nedves talajjal. Nálunk a téli hótakarótól is óvni kell, bár az utóbbi években elég kevés hó hullott hazánkban. Télire fátyolfóliával takarjuk le a töveket. Ősszel az öntözés fokozatos csökkentésével ajánlott felkészíteni a télre, mert az aktív, növekedésben lévő, húsos levelek és szárak áldozatul eshetnek az első fagynak. Csak a nyugalomba vonult, kissé összetöppedt tövek viselik el a téli hideget.

Alacsony termetű, szétterülő növekedésű növény, virágai változatos színben pompáznak a fehértől a sárgán és krémszínűn át a rózsaszín különböző árnyalatáig és a sötétliláig.

Nem ritkák a világos torkú, többszínű virágok sem. Kora nyártól őszig folyamatosan ontja virágait.

Ahol a téli nedvesség miatt elpusztul, egynyáriként tarthatjuk, de kötött talajú területeken sziklakertbe vagy a kövezett kerti utak, kiülők, teraszok réseibe ültethetünk egy-egy tövet, mert gyors növekedésre képes, akár 60 cm átmérőjű, 5-15 cm magas párnát alkot. Még egyszerűbb edényes növényként tartani, akkor kellően laza talajkeveréket készíthetünk a számára, és télen száraz, hűvös, világos helyen teleltethetjük. Magról és dugványozással is könnyen szaporítható. 

Mint Fehérvárcsurgón Varga Ágota őstermelőtől megtudtuk, könnyen kereszteződnek is a fajok, egy sor olyan újdonságot nevel, ami nála keletkezett. Kilenc éve gyűjti szenvedélyesen ezeket a növényeket és mára körülbelül 60 különféle változatban kínálja a növénybarátoknak. Arra figyelmeztet, hogy bár nagyon szárazságtűrő növények, a kis cserép, amiben megvásároltuk, nem elég nekik, hetente locsolni kell, de még jobb gyorsan nagyobb edénybe vagy a kertbe ültetni.

A Delosperma nemzetségbe közel 170 faj tartozik, több hasonló igényű és megjelenésű, legismertebb az elsőként termesztésbe vont Delosperma cooperi, a bíborvörös kristályvirág. A D. nubigenum virágai sárgák, a D. congestum virágai fehéresek. Vaskos levelek és fehér, rózsaszín vagy krémszínű virágok jellemzik a D. patersoniae-t. Rózsaszín virágú és szőrös levelű a D. stenandrum. Nevéhez méltón gazdagon virágzik a D. floribundum.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu