Back to top

Az Európa-bajnokságra készülő négyesfogathajtók Bugacon versenyeztek

Hét nemzet közel 50 fogathajtója versenyzett június 17. és 20. között Bugacon. Indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyes- és a hollandiai világbajnokságra készülő kettesfogathajtók is. A négyesfogathajtóknál összetettben a győztes a magyar Dobrovitz József lett, a díjhajtást és a maratonhajtást is megnyerve. A kettesfogathajtóknál összetettben Farkas József nyert.

A hazai fogathajtókon kívül cseh, német, román, svájci, szerb és szlovák versenyző is volt a hétvégén a Bács-Kiskun megyei tradicionális versenyhelyszínen, ahol hosszú idő óta most rendeztek nemzeti és nemzetközi fogathajtó versenyt.

A versenyzőket tikkasztó hőség és homokos talaj fogadta, amely kihívások elé állította a fogathajtókat, főként maratonhajtásban.

A négyesfogathajtóknál a világ legjobbjai közül többen is versenybe szálltak a 16 fős mezőnyben. A vecsési világbajnok Dobrovitz Józsefen és fián, ifj. Dobrovitz Józsefen kívül, indult a fedeles világkupa sorozatban is rendszerint résztvevő svájci Jérôme Voutaz és a német Mareike Harm. A díjhajtást a magyar Dobrovitz József (41,98) nyerte, aki a maratonhajtást szintén legjobbként zárta (87.10), így összetettben az élről várhatta a vasárnapi akadályhajtást. Fiának a korábbi világbajnok ifj. Dobrovitz Józsefnek még az első versenyszám előtt lovat kellett cserélnie a fogatában, így számára nem sikerült olyan kiváló eredményekkel a bugaci verseny.

A díjhajtást legjobb külföldi hajtóként a német Mareike Harm zárta, aki maratonban a harmadik legjobbat hajtott.

A svájci Jérôme Voutaz a díjhajtást harmadik, a maratont harmadik legjobbként fejezte be. Így Dobrovitz-Marike-Voutaz sorrendben várták a végső eredményt eldöntő vasárnapi akadályhajtást.

Fotó: Négyesfogathajtó Európa-bajnokság

A kettesfogathajtók mezőnyében a legjobb díjhajtásban Farkas József volt, aki összetettben megtudta tartani vezető pozícióját az utolsó versenyszám előtt, annak ellenére, hogy a maratonhajtásban kicsivel lecsúszott a dobogóról mindkét fogatával.

A végső sorrendet tehát a vasárnapi akadályhajtás döntötte el. A versenyszámot a négyesfogathajtóknál Jérôme Voutaz nyerte, Mareike Harm a második legjobb volt, míg a harmadik helyezett Dobrovitz József lett. A kettesfogathajtóknál akadályhajtásban Farkas László zárt az élen, a második helyezett Józsa László Dávid, míg a harmadik legjobb Sánta István lett.

Így végül összetettben a négyesfogatoknál Dobrovitz József, míg a ketteseknél Farkas József bizonyult a legjobbnak.

A többnapos program során az egyesfogatok, a gyermek, junior, para- és pónifogatok kategóriájának versenyzői is bemutatkoztak a rekkenő hőségben, mely a versenyt teljes időtartama alatt próbára tette a lovakat és a fogathajtókat egyaránt.

A következő megmérettetés Szilvásváradon, a nemzetközi versenyen július 22-25. között várja a fogathajtókat.

Összetett végeredmény

Négyesfogatok

1. Dobrovitz József (132.53)

2. Mareike Harm (136.59)

3. Jérôme Voutaz (143.85)

Kettesfogatok

1. Farkas József (133.45)

2. Tóth Andrea (144.97)

3. Farkas László (145.04)

Forrás: 
Négyesfogathajtó Európa-bajnokság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megkóstoltuk Vásárhelyen a marhapofát

Gondolt már arra, hogy kirántja a kocsonyát? És arra, hogy marhapatából bográcsost készít? Szerencsére mindig vannak vállalkozó szellemű amatőr szakácsok, akik bátran, fantáziával nyúlnak az alapanyagokhoz. Hódmezővásárhelyen, a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon meg is kóstoltuk ezeket a fogásokat a főzőversenyen.

Megnyílt az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás

Pontosan ötven évvel ezelőtt rendezett hazánk vadászati kiállítást Budapesten. Ennyi idő távlatából most, szeptember 25-én a megújult Hungexpón ismét megnyitotta kapuit az „Egy a Természettel” világkiállítás. A rendezvény nem csupán a vadászatról szól, hanem az ember és természet harmóniájáról a fenntarthatóság szellemében.

Almamoly-párosodásgátló módszert is díjaztak a Macfrut 2021 kiállításon

Az Olaszországban rendezett Macfrut 2021 kiállítás egyik újdonsága volt a Biosolutions International Award, azaz a biomegoldások nemzetközi díjának kiosztása az ugyancsak először megrendezett biológiai megoldások konferencia keretében. Két elismerés született, ráadásul mindkettő a feromonos légtértelítésben elért előrelépésért.

Látványosan fejlődik a hazai állattenyésztés

„A magyar mezőgazdaság sohasem lehet sikeres sikeres állattartók nélkül”, de ha minden nap a túlélésről szól, nagy bizalom kell a beruházásokhoz, amelyek nélkül nem lehet versenyképes az ágazat – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján, Hódmezővásárhelyen.

Átadták Az Év Digitális Faluja díjakat

Az innovációt, a közösségépítő energiát díjazzuk az Év Digitális Faluja díjjal. Azokat a kistelepüléseket, amelyek a legtöbbet tették egy jobb lakókörnyezet és erősebb közösség 21. századi megoldásokkal történő létrehozásáért - fogalmazott Feldman Zsolt „ Az Év Digitális Faluja” díjátadó ünnepségen.

Verseny mezőgazdasági gépekkel

Első alkalommal rendez mezőgazdasági vállalkozók számára - mezőgazdasági gépek használatával történő - közlekedési versenyt az Encsi rendőrkapitányság balesetmegelőzési bizottsága.

Napokon belül megmérkőznek az Ifjú Kócsagőr Program 2021 döntősei

Az Ifjú Kócsagőr Program területi győztesei egy háromnapos döntő keretében mérik össze szakmai tudásukat, tájékozódási képességüket és ügyességüket. A versenynek a 25 éves Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ad otthont szeptember 22-24. között.

Lovak és lovasok Dunatőkésen

A szlovák statisztikai hivatal már rég nem jegyzi gazdasági állatként a lovakat. Számuk 1965-ben 95 ezer volt, és még a rendszerváltáskor is 16 ezer lovat tartottak számon az országban; akkor szűnt meg a nyilvántartása gazdasági állatként. A rendszerváltás előtt magánszemély nem tarthatott lovat, még sportlóként sem, hiszen ez úri huncutságnak minősült.

Tengeri spárgát üvegházból

A tengeri sziksófű vagy tengeri spárga egy, a csúcsgasztronómiában is kedvelt, különleges, fűszeres, szokatlanul sós ízű növény. Üvegházi termesztésére eddig senki nem vállalkozott. Két német fiatal azonban egy régi üvegház átalakításával kidolgozta a sós vízzel történő termesztés technológiáját, az eddig elért eredményeikért most innovációs díjat is kaptak.

Az idei év legszebb szőlőbirtokai

Tizedik éve hirdetik ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győzteseit, a díjat a Bor és Piac szaklap 2012-ben alapította, amelynek díjkiosztója a napokban volt. Az idei kategóriagyőztesek pedig a Tringa Borpince, a Borbély Családi Pincészet, a Günzer Tamás Pincészete, illetve a Schieber Pincészet lettek.