Back to top

Ezért tartják kezelhetetlennek a kazak zsábi lófajtát

Sokan makacsnak, magának valónak, lovas oktatásra alkalmatlannak tartják, a kazak zsábi lófajtát, ám Kisnyárádon rácáfolnak e vélekedésre. A fegyelmező, agresszív bánásmód nem ideális a lovaknál, a zsábi fajtánál pedig egyenesen katasztrófához vezet -vélik a Zsábi Lovasudvarban, ahol nem csak lovagolni lehet megtanulni, hanem az elrontott, kezelhetetlennek tartott lovakat terápiára is várják.

A kazak zsábit kifejezetten munkalófajtának tenyésztették ki. Máshogy is kell foglalkozni velük, az agresszitót pedig a legkevésbé sem viselik el. Tudni kell velük kommunikálni. A szabályoknak nagyon egyértelműek kell lenni - vélik a Zsábi Lovasudvar házigazdái. 

MMG - A honfoglalók lova is hasonló lehetett - a kazak zsábi

Bányai Ferenc és György Annamária néhány évvel ezelőtt költözött Kisnyárádra és nyitotta meg a Zsábi Lovasudvart. Mint mondják több lovuk is hírhedt volt, mielőtt hozzájuk került.

Akadt olyan, amelyik nem tűrt meg lovast a hátán, egy másik „emberevő” hírében állt, mert több lovasnak is kórházi kezelést igénylő sérüléseket okozott,

és volt olyan ló is, amelyiket irányíthatatlannak minősítettek.

Annamária szerint a hiba mégsem a lovakban volt, hanem a bánásmódban. Ezt bizonyítja az is, hogy náluk nagyszerűen dolgoznak ezek az állatok.

"A zsábik másképp „működnek”, mint az európai lovak. Jóval ösztönösebbek, önálló gondolattal bírnak. Ha megtaláljuk a megfelelő hangot velük, akkor nagyon jó társai lesznek az embernek, ha nem, akkor pokollá teszik a gazdájuk életét. A tanításukban és képzésükben nagy hangsúlyt kell arra fektetni, hogy ne erőszakos alá-fölérendelt viszonyt alakítsunk ki, hanem együttműködést, amit a ló megért és el is fogadja azt. Így lesznek rendkívül békések, jól és könnyen kezelhetők."

Napjainkra a fiatal párnak tizenkilenc egyedre gyarapodott a lóállománya: kilenc tisztavérű zsábijuk és tíz félvérük van. Ferenc hangsúlyozta, hogy a zsábikkal való első találkozásuk után, Magyar Gábor volt nagy segítségükre a tenyésztőmunka elindításában a tenyészállatok kihelyezésével.

Fotó: BNE
Érdekesség a zsábik tartásával kapcsolatban, hogy nem bírják az istállós tartást, kehessé válnak tőle. A kemény hideg sem hajtja be őket fedél alá, ahogyan a süvítő szél, a szakadó eső vagy a hó sem. Csak a nagy nyári melegben mennek be hűsölni az istállóba.

Annamária elmondta, hogy a zsábik előnyei közé tartozik, hogy bár a csődörök rendkívül kemény, határozott és domináns természetűek, ám a lovas alatt rendkívül jól működnek, akár idegen kancák mellett is. Sőt, a sárló kanca közelében is probléma nélkül lehet lovagolni őket.

A Zsábi Lovasudvar különleges szolgáltatása a lóterápia

A házigazdák lovakkal való bánásmódja rendhagyó és kuriózum hazánkban. Kurzusaikon segítik a lovasokat az erőszakmentes lókiképzés elsajátításában,

a csikók, nyers lovak elindításában, valamint irányítják az elrontott, problémás lovak átnevelését a lovas vagy a tulajdonos képzésével egybekötve.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovak és lovasok Dunatőkésen

A szlovák statisztikai hivatal már rég nem jegyzi gazdasági állatként a lovakat. Számuk 1965-ben 95 ezer volt, és még a rendszerváltáskor is 16 ezer lovat tartottak számon az országban; akkor szűnt meg a nyilvántartása gazdasági állatként. A rendszerváltás előtt magánszemély nem tarthatott lovat, még sportlóként sem, hiszen ez úri huncutságnak minősült.

Erről pletykáltak a patások Bábolnán

A Bábolnai Gazdanapok idején nagy volt a nyüzsgés a bábolnai ménesbirtokon és ezt az ott élő lovak is észrevettek. A rájuk is szegeződő nagy figyelem kapcsán arról beszélnek egymás között, milyen lovakkal kapcsolatos rekordok vannak a világban… Kihallgattunk néhány lovakkal kapcsolatos sztárhírt...

Megújulva vár mindenkit a KÁN

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítást 14. alkalommal rendezik meg KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti.

Ha az állat viselkedése problémás - Sokszor a gazdának kell változni

Kutat, lovat tenyészt és foglalkozik állatpszichológiával. Ausztriában bejegyzett arab telivér fajta tenyésztő, és a lovas katonai hagyomány­őrzést gyakorolja a pusztai nomádtól az 1848-as huszárig. Kriston Csigás Zoltánnál jártunk.

Lóerők bűvöletében Bábolnán

A lélegzetelállító lovasbemutatóktól a precíziós gazdálkodásban használható drónokig mindent látni lehetett a 34. Bábolnai Gazdanapokon, ami a mezőgazdaságban hagyományos érték vagy éppen újdonsága miatt érdekes.

Lovasa nélkül tért haza a ló

A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok ménesudvara a Bábolnai Gazdanapok ideje alatt minden évben megnyitja kapuit a nagyközönség előtt hogy bemutassák az ott végzett munkát és annak eredményeit. A vendégek idegenvezető segítségével ismerhetik meg a ménesudvar nevezetességeit az arab ménes istállóit, a fedett lovardát.

Kíváncsi alpakák az arborétumban

Kevesen tudják, hogy a ménesbirtokáról híres Bábolnán 16 hektáron elterülő arborétum is található. A város közelében található gyűjteményes kert a Bábolnai Gazdanapok alatt kényelmesen,lovaskocsival is bejárható.

A lovak viselkedésének megértése (3.)

Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk a Monty Roberts-módszerrel kommunikálni a lovakkal, meg kell ismernünk az anatómiai adottságaikat. A sorozatban ezúttal a testi és funkcionális jellemzőiket vesszük górcső alá.

Portugál arany

Mint arról már az augusztusi Pegazusban röviden hírt adtunk, ifj. Szuhai Gyula fantasztikus lovaglással, az összevetéssel együtt hat hibátlan pályával lett gyermek Európa-bajnok díjugratásban. Édesapja, az ugyancsak sikeres díjugrató lovas Szuhai Gyula a fia győztes körét videózva meghatottan mondta, hogy ezért már érdemes volt élni.

Embrióbeültetés után született teljes testvér csikók Mezőhegyesen

Köztudott, hogy a fogathajtásban nagyon fontos a lovak összhangja, harmóniája, és az is, hogy minél egyformábbak legyenek. Épp ezért a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nóniusz tenyészetében a legkorszerűbb módszerekkel igyekeznek megteremteni a jövő fogatát.