Back to top

Lidea, egy régi-új ismerős

„A Lidea az ötödik legnagyobb kukorica vetőmagos vállalat”- hangzott el a közelmúltban tartott bemutatkozáson, az általuk kínált hibridek az összes, gazdaságilag fontos éréscsoportban elérhetők.

MMG - Nem csak takarmány, élelmiszer is

A cég portfóliójában gyakorlatilag az összes, Magyarországon köztermesztésben lévő szántóföldi növény - kukorica, napraforgó, repce, kalászosok, takarmánynövények, szója, cirok, hüvelyesek - megtalálható, így több növényes megoldásokat tudnak javasolni a hazai termelők részére egész évben.

A vállalat az egyik legszélesebb kínálattal rendelkezik a piacon a szemes, siló és biogáz szegmensben. Az elmúlt évben 3 millió zsák fémzárolt kukoricát értékesítettek, ami 2 millió hektár bevetett területet jelentett.

A Lidea az európai organikus kukorica piacon vezető szerepet tölt be, minden elvetett 5 hektárból egy az övék.

A világpiacon, 15 százalékkal a harmadik legnagyobb napraforgós cégként tartják számon, csak Európában évente 3 millió hektárnyi vetőmagot értékesítenek. Hibridjeik kielégítik a legfontosabb – olajsavas, magas-olajsavas, organikus, szádor-rezisztens, Clearfield, Clearfield Plus és Sulfo – piaci igényeket. Európában több, mint 14 ezer hektáron állítanak elő vetőmagot.

A Lidea kínálatában többféle kalászos növény – őszi és durum búza, őszi és tavaszi árpa, tritikálé, rozs, őszi és tavaszi zab - szerepel, s ezek bármely vetésforgóba beilleszthetők. Az elmúlt évben Franciaországban az Izalco CS őszi búza fajtájuk produkálta a legnagyobb fehérje tartalmat.

A szója területén a Lidea vezető genetikával rendelkezik, részesedésük hazánkban is 45 százalék.

Kutatási programjuk 1975-ben kezdődött azzal a céllal, hogy nagyobb termőképességű, jobb beltartalmú fajtákat állítsanak elő. Mindezt a nagyon korai éréscsoporttól a későikig, amelyek bármely – szója vetésére alkalmas – területeken Európában sikerrel termeszthetők. Elég csak az ismert ES Mentor – a legnagyobb mennyiségben értékesített, az ES Pallador – a legmagasabb termőképeségű – és az ES Inventor – magas fehérjetartalmú – fajtákat említeni.

A cirok különleges helyet foglal el a Lidea portfóliójában. Nem csak takarmány felhasználásra alkalmasak, hanem élelmiszerként vagy éppen biogáz előállítására, vegyipari alapanyagnak is megfelelnek. Az európai cirok területek ötödét – a hazainak 70 százalékát - fedik le.

Mint a szakember kiemelte, repce hibridjeik a termelők és a piac elvárásainak egyaránt megfelelnek.

A széles portfólió lehetővé teszi, hogy eltérő körülmények mellett gazdálkodók is megtalálják a legjövedelmezőbb hibrideket. Ehhez partnerségi kapcsolatot építettek ki a francia Innolea-val, a piacon meghatározó olajos- és fehérjenövények genetikai kutatásával foglalkozó vállalattal. A közös munka eredménye az ES Capello, amely Franciaországban tavaly a harmadik legnagyobb mennyiségben értékesített repce volt.

A takarónövények, zöldítő keverékek vetése olyan környezetkímélő agronómiai beavatkozási lehetőséget jelentenek, melyek alkalmazásával a termelők gazdálkodásuk eredményességét tudják növelni. A Lidea vezető az egynyári energia- és repce köztes növények piacán. Takarónövényeik forgalmának közel 45 százalékát egyedi, személyre szabott megoldásukkal érik el.

Kínálatukban organikus gazdálkodásra alkalmas növények szerepelnek.

Csicseriborsó, white coco és bab... minőségi ételekhez minőségi alapanyagokat ajánlanak. Ezek a különleges növények a cég K+F tevékenységének eredményei. Kétségtelen, a hüvelyesek alacsonyabb input igényű növények, így alkalmazásuk összhangban áll a mezőgazdaság ökológiai szemléletével. Az említett három faj 10 fajtája egyre népszerűbb a gazdálkodók körében.

Cirok a tányéron

A rendezvény végén új könyvet mutattak be, ami nem mindennapi alapanyagra, a cirokra alapoz. Kedvelt ősi gabonanövényünk mára mintha feledésbe merült volna. Míg a cirkot takarmánynak – vagy seprű alapnak – jól ismerjük, Afrikában például fontos élelmezési alap. A világ ötödik legnagyobb felületen – 42 millió hektáron - termelt gabonanövénye. Kedvező beltartalmi értékei miatt mintegy 300 millió ember élelmiszerforrása.

Egységnyi szárazanyag előállításához 30-50 százalékkal kevesebb vízre van szüksége.

Szárazságtűrő képességét bojtos gyökérrendszerének köszönheti, kétszer annyi hajszálgyökere van, mint a kukoricának. Ugyanakkor levelei fele annyi vizet párologtatnak el. A növény aszályos körülmények között viaszréteg kiválasztásával is csökkenti a párologtatást.

Magyarországon a szemescirok kiváló beltartalmának köszönhetően a takarmányipar kedvelt alapanyaga, de gluténmentessége – és egyéb kiváló étrendi hatása miatt – egyre népszerűbben a belőle készült ételek.

A Lidea portfóliójának is jelentős szegmensét teszi ki a cirok.

Munkatársaik két évig gyűjtögették a recepteket, kutatták a világhálón, s a kollégáik kreativitását is igénybe vették. Így született meg Cirok ételek néven a 37 hét receptet tartalmazó szakácskönyv. Az ételek elkészítésében a szigetmonostori Rosinante Vidéki Fogadó szakácsai nyújtottak segítséget.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

Ez nem a kukorica éve

Szeptember eleje évtizedek óta egyet jelent a martonvásári kukoricabemutató idejével. Így volt ez idén is, azzal a megkötéssel, hogy a koronavírus miatt a kutatóintézet épületében a tanácskozás elmaradt, helyette kint, kis csoportokban szemlézhették az intézet fajtáit az érdeklődők. A fajta- és agrotechnikai bemutatókat külön tartották.

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Intenzív ajánlat szójából és napraforgóból

Előző héten a KITE Zrt. dalmandi és nádudvari hibridkukorica- és cirokbemutatóján tapasztaltakról számoltunk be, ezen a héten pedig a szójával és a napraforgóval folytatjuk a tudósítást. Összegzésképpen mi is csak úgy fogalmazunk, mint Hadászi László innovációs főigazgató, aki mindkét helyen elmondta: a szélsőségek szorításában küzdünk.

Megszenvedik az aszályt a szántóföldi növények

Az őszi betakarítású növények esetében nagy a bizonytalanság a termésbecslésben, derült ki a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón. Az azonban teljesen bizonyos, hogy az aszály ellenére is megterem a hazai ellátáshoz szükséges mennyiség, és az állattartóknak is lesz elég takarmány.

A vállalatok nagy része nem fordít elég figyelmet a kibervédelemre

A vállalatok nagy része nem fordít elég figyelmet a kibervédelemre, a társaságok vezetőinek többsége még csak nem is egyeztet a kiberbiztonsági osztállyal, amikor új üzleti tevékenységbe kezd - ismerteti az EY az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében, amelyben a Global Information Security Survey (GISS) kutatás megállapításairól tájékoztat.

Jogvesztő határidő közeleg - Szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Egy hetük maradt csupán az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2020-as vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

Csörög a növényzet a Dél-Alföldön

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szeptember 2-án tartotta hibridkukorica-bemutatóját Kiszomboron. Ez évek óta így történik. Az oda érkezőket már nem nagyon éri meglepetés, mert a helyszínt övező közel 100 kilométeres körben szinte teljesen elszáradt a növényzet, zöldet még mutatóban is alig látni.

Betakarításra alkalmas idő várható a hétvégén

Előző héten többször, többfelé zavarta csapadék a mezőgazdasági munkákat, köztük a kukorica és a napraforgó betakarítását, ugyanakkor az ország jelentős részén összességében sem esett 10 mm, így csak kis mértékben csökkent a csapadékhiány. A repcének többfelé jól jönne még az eső a korai fejlődéshez, amire a jövő hét elejétől az északkeleti országrész kivételével, ismét sokfelé számítani lehet.

Gomba elleni bevonat cellulóz nanoszálakból

Megvédi a szóját a szójarozsda fertőzésétől, ha leveleit cellulóz nanoszálakkal vonják be. Erre jutottak az University of Tsukuba kutatói. Első hallásra ugyan ellentmond a józan észnek, hogy nedvszívó bevonattal óvjunk valamit a rozsdagomba ellen, de a szója és a szójarozsda esetében úgy tűnik, mégis működik.