Back to top

Védjük meg a diót – Növényvédelmi előrejelzés 28. hét

A meleg ellenére terjednek a növénybetegségek, de sok a vértetű és a gyümölcsmoly is. Hamarosan rajzik a hírhedt dióburok-fúrólégy, ráadásul az almamoly is károsítja a diót. Sárga lapokkal követhetjük nyomon a rajzását, de készüljünk fel, hogy egy permetezés nem lesz elég. Most kell permetezni az amerikai szőlőkabóca ellen is.

Az elmúlt héten tovább folytatódott a nyári forróság. A nappali hőmérséklet rendszeresen elérte a 30-36 °C-ot, éjszakánként a levegő csupán 18-20 °C-ig hűlt le. A nagy hőségben helyenként zápor-zivatar alakult ki, néhol jégesővel társulva hatalmas károkat okozott. Országos csapadék immár egy hónapja nem hullott, ezért a talajok vízkészlete a minimálisra csökkent. Több növényen az extrém UV-sugárzás hatására napégés alakult ki.

A cseresznye- és a meggyfajták egy része már leérett, a későiek betakarítása még tart.

A cseresznyelégy rajzása továbbra is folyamatos, a csapdák háromnaponként 1-5 darabot fognak. A termés lárvafertőzöttsége a még szüretelésre váró fajtákon már eléri a 25-50%-ot, ez az érték meghaladja az előző évit.

Az érintett gyümölcsök a nagy melegben erjedésnek indultak, más részükön pedig a moníliás gyümölcsfertőzés tüneteit lehet észlelni.

Más csonthéjas gyümölcsféléken a keleti gyümölcsmoly folyamatosan és nagy létszámban rajzik, háromnaponként a csapdákban 15-30 lepkét lehet megszámlálni, akárcsak szilvamolyból. A védekezéseket tovább kell folytatni, de figyelembe kell venni, hogy egyes kajszi- és őszibarackfajták már érnek. A hőség miatt a levéltetű-fertőzöttség most stagnál, de a várható lehűlés hatására ismét erőre fognak kapni a tetvek.

alma_vertetu2_alman.jpg

A vértetvek szaporodása szempontjából kedvező az időjárás, kiskertekben igen jelentős fertőzések alakultak ki
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
A vértetvek szaporodása szempontjából kedvező az időjárás, kiskertekben igen jelentős fertőzések alakultak ki. Az almások lisztharmat-fertőzöttsége több ültetvényben elérte a 20%-os szintet, és kis mértékben a hőség ellenére is terjedt a varasodás mind levélen, mind pedig a termésen. Házikerti körtésekben a varasodás mind a leveleken, mind pedig a gyümölcsökön szintén jelentős mértékű. Az almamoly repülése folyamatos, időnkénti létszámbeli ingadozás figyelhető meg. A molyfertőzés immár nemcsak az almaféléket, hanem a dió termését is érinti, így a hamarosan rajzó nyugati dióburok-fúrólégy mellett erre is figyelni kell. A diófák lombkoronájának felső régiójába érdemes kihelyezni a sárga színű ragacsos fogólapokat, amelyekkel a rajzás üteme figyelemmel kísérhető.

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a kártevő rajzása szeptember végéig is eltart, tehát csak többszöri védekezéssel érhető el a dió kártevőmentessége.

A szőlőültetvények virágzása lezajlott, általában 2-3 milliméteres bogyók figyelhetők meg, de több helyen a hőség hatására sok az elrúgott virág, ami kötődési problémára utaló jel. A sűrű, zárt lombozat kedvez a lisztharmat- és a peronoszpóra-levéltünetek egyre gyakoribb megjelenésének. A permetezésekkel egyidejűleg igen fontos elvégezni a zöldmunkákat is, hogy a lombozatot minél inkább átjárhassa a légmozgás, és a permetlé is a védendő felületre jusson. A feketerothadás egyelőre csak tüneti szinten figyelhető meg az alsó leveleken, de ez is jelzi, hogy fel kell készülni a kórokozó elleni védekezésre. A tarka szőlőmoly rajzik, de helyenként már fürtkárokat okoznak a hernyók. Az amerikai szőlőkabóca lárváinak háromnegyede L3-as fejlettségű, a védekezés most indokolt.

A déli tájak ültetvényeiben már megfigyelhető a lepkekabóca-imágók betelepedése, ezért erre a kártevőre is figyelemmel kell lenni.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/26 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szőlőtermesztésben is együttműködhet hazánk Üzbegisztánnal

Üzbegisztán határozott célként tűzte ki agráriumának, élelmiszeriparának megerősítését, amiben hazánk jelentős tapasztalatára, a jól működő magyar minták átvételére is nyitott. Az állattenyésztés, tejipar, takarmányelőállítás mellett a szőlő-szaporítóanyag termesztése terén is számítanak a magyar szaktudásra és technológiára.

Még nagyobb az alma területe

Az almaszüret küszöbén a lengyel termelők abban bíznak, hogy a tavalyihoz képest több lesz a termés, noha a gyümölcs minőségében nagy eltérések mutatkoznak.

Miért éppen Mór és az Ezerjó?

Éppen második napja tartott náluk a szüret, amikor beszélgetésbe kezdtünk Csetvei Krisztinával arról, hogyan is lett borász és pincetulajdonos, hogy miért éppen Mór és könnyű volt e barátságot kötni az Ezerjóval, szóba kerültek továbbá az organikus szőlőművelés előnyei és az amforában tárolt borok is.

Mit együnk lefekvés előtt, és melyik ételeket kerüljünk el?

Bizonyos ételek segíthetnek az elalvásban, ugyanakkor más ételek ébren is tarthatnak minket.

Eredetvédett vadkörtepálinka

A mai értelemben használt eredetvédelem kifejezést a francia borászok találták ki a filoxéravész után, alaptétele, hogy a bor minőségét elsősorban a termőhely határozza meg. Így a legkiválóbb termőhelyeken termelt borok viselhetik a megkülönböztető jelzést, ha megfelelnek a termelők által megfogalmazott rendkívül szigorú követelményeknek.

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

A természetvédőknek fejfájást okoz a pampafű terjeszkedése

A magas és szépséges növénynek mutatós virágbugája van, és a tengerpartokon, a városokban vagy akár a kertekben is otthon érezheti magát. A természetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pampafű (Cortaderia selloana) káros invazív faj, amely Dél-Európa egyes részeit fenyegeti.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Keleti és nyugati ízek találkozója

Magyarország keleti és nyugati felének ízei találkoznak bennük – fogalmazta meg Lovászné Baranyi Magdolna a mottóját, ami alapján szörpnek és lekvárnak dolgozzák fel a gyümölcsöket, „ezerféle” módon. A jelmondat magyarázataként elmondta, hogy Debrecenből költözött zalai férjéhez, így találkoztak a különböző ízek, amelyek meghatározzák termékeiket.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.