Back to top

A múltra alapozva már a jövőt építik

A KITE Zrt. évtizedes tapasztalatai felhasználásával ma már húsz alközponton keresztül látja el színvonalas szaktanácsokkal a gazdálkodókat és a legmodernebb eszközöket is biztosítja a termeléshez. Eközben a napjainkban több oldalról szorongatott mezőgazdaság érdekeit tartja szem előtt. De mi minden szorongatja a magyar agráriumot? Egyebek mellett erről beszélt Szabó Levente, a cég vezérigazgatója.

MMG – Direkt | A fenntarthatóság alapja a precíziós gazdálkodás | Szabó Levente, KITE Zrt.

A cím akár Magyarország legnagyobb mezőgazdasági integrátora, a KITE Zrt. mottója is lehetne. Évtizedes tapasztalatai felhasználásával ma már húsz alközponton keresztül látja el színvonalas szaktanácsokkal a gazdálkodókat a nagyvállalat, és a tanácsok mellett a legmodernebb eszközöket is biztosítja a termeléshez. Eközben a napjainkban több oldalról szorongatott mezőgazdaság érdekeit tartja szem előtt. De mi minden szorongatja ma a magyar agráriumot? Egyebek mellett erről beszélt az MMG Direkt videósorozat legutóbbi részében Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója.

A vállalatot 2014. novembere óta vezeti Szabó Levente, és a kinevezése óta helytálló vezérigazgató napjainkban már a mezőgazdaság egészét érintő kihívásokra keres és kínál megoldást. A vállalat múltjával járó felelősséget csak egy jó teherbírású jellem képes cipelni.

– Nem volt könnyű megfelelni azoknak az elvárásoknak és „megütni” azt a teljesítményt, amit a KITE Zrt. alapítói letettek az asztalra, de úgy gondolom, ma már a jövő kihívásaira koncentrálhatunk – mondta Szabó Levente, aki Sári Enikővel, a lapunkat is kiadó Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezetőjével beszélgetett július elején az MMG Direkt műsorában.

Több oldalról szorongatják kihívások a mezőgazdaságot.

A klímaváltozás mellett a Közös Agrárpolitika reformja és az azzal járó új szabályok is nehezítik a gazdálkodást. A KAP-tárgyalások egyik központi témája, a zöld megállapodás egyenesen ellehetetlenítette volna a mezőgazdálkodást, ha az Európai Bizottság eredeti stratégiai terve valósulna meg.

– Ezekkel az előírásokkal a hazai gazdálkodás gyakorlatilag elveszítené a versenyképességét az unión kívüli országokkal szemben.

Képtelenség volna fenntartani a hozamok eddigi szintjét a mai gyom-, kórokozó- és kártevőnyomás mellett, ha az abban előírt tápanyag- és növényvédőszerhasználat-csökkentést be­tartatnák.

A környezetet károsító üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével és a biodiverzitás fenntartásával természetesen egyetértek, hiszen csak ezek által óvhatjuk meg környezetünket, ugyanakkor a mezőgazdászok érdekeinek érvényesülését is szem előtt kell tartani.

A koronavírus-járvánnyal járó nehézségeket a KITE Zrt. is megérezte. Főként a munkavállalók megtartása volt a legkomolyabb kihívás a pandémia miatt.

– Bár egyesek elküldtek dolgozókat a járvány újabb és újabb hullámai miatt, mi úgy döntöttünk, épp ellenkezőleg, bővítjük a létszámot.

Úgy kalkuláltunk, hogy amikor véget ér ez a válságos időszak, és helyreáll a piac, így még nagyobb erőbedobással és még erősebb csapattal térhetünk vissza a normális kerékvágásba.

De még a pandémia alatt sem állt meg a KITE-nél az élet: a bezártság áthidalására virtuálisan tartottak határszemléket partnereiknek, a gazdálkodóiknak, akik nemcsak az újdonság varázsa miatt fogadták érdeklődve a szolgáltatást, hanem mert így legalább összehasonlíthatták a felvételeket a saját gazdaságukkal.

Fotó: KITE
Ha már egyszer digitalizálás, akkor pályázat. Az utóbbi időszakban számos mezőgazdaság-digitalizációs pályázat jelent meg, jelentős forrásokkal. A pályázatok célja, hogy még inkább rábírják az agrárium szereplőit a digitális átállásra, mert mindenkinek elemi érdeke belátni, hogy a digitalizáció a jövő záloga.

Az első lépések megtételéhez a modern gépek forgalmazása mellett komplex szolgáltatásokat is biztosít partnereinek a KITE Zrt.:

segítséget nyújt a pályázat megírásában, akár pályázatíró bevonásával, bankok közvetítésével ismerteti a finanszírozási lehetőségeket, továbbá sikeres pályázat esetén színvonalas szaktanácsadást nyújt, amelynek igénybevételével az el­nyert forrásokat költséghatékonyan tudják hasz­nosítani a pályázók, ezáltal is növelve a profitot.

A KITE Zrt. jelentős fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt tíz évben, és a jövőben is ezt tervezi. Napjainkban egy integrátor innovatív megoldásokkal biztosítja a gazdapartnerek segítését. Ezt felismerve,

a vállalat már nemcsak inputanyaggal, beruházási eszközökkel látja el, valamint finanszírozza a termelőket, hanem ennél jóval komplexebb szolgáltatást kínál a partnerek felé.

– Tudásátadást biztosítunk a gazdálkodók számára szolgáltatás formájában. Ez az egyik legfontosabb a versenyképesség szempontjából, hiszen az ágazat komoly hiányban szenved a technológiai tudással bíró munkaerőt illetően. A mezőgazdaságban megjelenő új technológiák megkívánják az IT ismeretek elsajátítását, egy integrátornak pedig nemcsak az a feladata, hogy ezt a tudást átadja, hanem szolgáltatás formájában rendelkezésre is bocsássa – ismerteti a vezérigazgató.

Emellett az elmúlt években létrehozott szolgáltatások továbbfejlesztését tűzték ki célul olyan innovatív megoldásokkal, amelyekre nemcsak megtérülő befektetésként tekinthetnek, hanem a jövőt is formálják és a magyar mezőgazdaság sikerességét szolgálják.

Fotó: KITE

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állami ösztöndíjas szakokra is lehet még jelentkezni

A normál felvételi eljárás lezárulta után pótfelvételi eljárás keretében is lehet állami ösztöndíjas szakokra jelentkezni a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre, augusztus 8-án éjfélig. Tavaly 616 hallgató került be pótfelvételivel a jogelőd intézményekbe.

A menetstabilitást is növeli

A mezőgazdasági erőgépek széles körén használt radiál gumiabroncsok zömét műanyag vázszövettel gyártják.

Bővített funkciókkal és megújult belső térrel érkezett meg a Steyr második generációs CVT traktorcsaládja

Új fülkekialakítással, átdolgozott formavilággal, újragondolt kezelőszervekkel és fejlett csatlakoztathatósági technológiával a Terrus CVT traktorok új generációja került a STEYR kínálatának csúcsára.

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák, az állatok hatékonyan bevethetők a kaszálások során akaratlanul elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Már lehet pályázni a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Mérésekre támaszkodnak

Szőlőben ritkán beszélünk öntözésről és fagyvédelemről, ezért volt érdekes az a bemutató, amit a Mikóczy család tatai ültetvényében rendeztek. A 28 hektáros terület nagyobb részét tavaly óta öntözik, és valamilyen fagyvédelmi megoldásra is szükség lenne a területen. Az idén is csak a késői fakadás mentette meg az érzékenyebb fajtákat a tavaszi fagytól.

Fonjunk békaszéket!

Amint kákát, egyenes szalmaszálat találok valahol, kibújik belőlem a gyerek és muszáj készítenem egy békaszéket. Néprajzi „kutatásaim” alapján pedig ma már azt is tudom, hogy vizenyős területeken gyakorta készítették a lányok – mondjuk nekem is a Kis-Balaton melletti régi kenderáztatónál mutatta meg a készítését a nagymamám.

A legjobb promóció a minőség

A legutóbbi romániai parlamenti választások után az RMDSZ is jelölhetett minisztereket, államtitkárokat a kormányba. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkári posztjára Barabasi Antal Szabolcsot jelölte a párt, aki 2003-ban szerzett egyetemi diplomát a Mezőgazdaságtudományi és Állatorvosi Egyetemen, állattenyésztési szakon.

Sámsonék küzdelme a szlovák burgonyapiacon

Egy Komárom melletti kis faluban, Izsán jártunk, a Bokros-pusztán, ahol Sámson Ferenc és családja országos szinten is komoly burgonyatermesztővé nőtte ki magát. A család 400 hektáron gazdálkodik, aminek a negyedébe ültetnek burgonyát. A burgonyát csak öntözött területen termesztik, máshogy már nem is lehetne.

Az év traktorát is hozzák Bábolnára

Egyebek mellett két MASSEY FERGUSON újdonsággal, FARMTECH pótkocsikkal, trágyaszóróval és precíziós kijuttatásra alkalmas KERTITOX permetező géppel érkezik a Bábolnai Gazdanapokra az Agro-Alfa Kft. szeptember 9-11-én.