Back to top

A múltra alapozva már a jövőt építik

A KITE Zrt. évtizedes tapasztalatai felhasználásával ma már húsz alközponton keresztül látja el színvonalas szaktanácsokkal a gazdálkodókat és a legmodernebb eszközöket is biztosítja a termeléshez. Eközben a napjainkban több oldalról szorongatott mezőgazdaság érdekeit tartja szem előtt. De mi minden szorongatja a magyar agráriumot? Egyebek mellett erről beszélt Szabó Levente, a cég vezérigazgatója.

MMG – Direkt | A fenntarthatóság alapja a precíziós gazdálkodás | Szabó Levente, KITE Zrt.

A cím akár Magyarország legnagyobb mezőgazdasági integrátora, a KITE Zrt. mottója is lehetne. Évtizedes tapasztalatai felhasználásával ma már húsz alközponton keresztül látja el színvonalas szaktanácsokkal a gazdálkodókat a nagyvállalat, és a tanácsok mellett a legmodernebb eszközöket is biztosítja a termeléshez. Eközben a napjainkban több oldalról szorongatott mezőgazdaság érdekeit tartja szem előtt. De mi minden szorongatja ma a magyar agráriumot? Egyebek mellett erről beszélt az MMG Direkt videósorozat legutóbbi részében Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója.

A vállalatot 2014. novembere óta vezeti Szabó Levente, és a kinevezése óta helytálló vezérigazgató napjainkban már a mezőgazdaság egészét érintő kihívásokra keres és kínál megoldást. A vállalat múltjával járó felelősséget csak egy jó teherbírású jellem képes cipelni.

– Nem volt könnyű megfelelni azoknak az elvárásoknak és „megütni” azt a teljesítményt, amit a KITE Zrt. alapítói letettek az asztalra, de úgy gondolom, ma már a jövő kihívásaira koncentrálhatunk – mondta Szabó Levente, aki Sári Enikővel, a lapunkat is kiadó Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezetőjével beszélgetett július elején az MMG Direkt műsorában.

Több oldalról szorongatják kihívások a mezőgazdaságot.

A klímaváltozás mellett a Közös Agrárpolitika reformja és az azzal járó új szabályok is nehezítik a gazdálkodást. A KAP-tárgyalások egyik központi témája, a zöld megállapodás egyenesen ellehetetlenítette volna a mezőgazdálkodást, ha az Európai Bizottság eredeti stratégiai terve valósulna meg.

– Ezekkel az előírásokkal a hazai gazdálkodás gyakorlatilag elveszítené a versenyképességét az unión kívüli országokkal szemben.

Képtelenség volna fenntartani a hozamok eddigi szintjét a mai gyom-, kórokozó- és kártevőnyomás mellett, ha az abban előírt tápanyag- és növényvédőszerhasználat-csökkentést be­tartatnák.

A környezetet károsító üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével és a biodiverzitás fenntartásával természetesen egyetértek, hiszen csak ezek által óvhatjuk meg környezetünket, ugyanakkor a mezőgazdászok érdekeinek érvényesülését is szem előtt kell tartani.

A koronavírus-járvánnyal járó nehézségeket a KITE Zrt. is megérezte. Főként a munkavállalók megtartása volt a legkomolyabb kihívás a pandémia miatt.

– Bár egyesek elküldtek dolgozókat a járvány újabb és újabb hullámai miatt, mi úgy döntöttünk, épp ellenkezőleg, bővítjük a létszámot.

Úgy kalkuláltunk, hogy amikor véget ér ez a válságos időszak, és helyreáll a piac, így még nagyobb erőbedobással és még erősebb csapattal térhetünk vissza a normális kerékvágásba.

De még a pandémia alatt sem állt meg a KITE-nél az élet: a bezártság áthidalására virtuálisan tartottak határszemléket partnereiknek, a gazdálkodóiknak, akik nemcsak az újdonság varázsa miatt fogadták érdeklődve a szolgáltatást, hanem mert így legalább összehasonlíthatták a felvételeket a saját gazdaságukkal.

Fotó: KITE
Ha már egyszer digitalizálás, akkor pályázat. Az utóbbi időszakban számos mezőgazdaság-digitalizációs pályázat jelent meg, jelentős forrásokkal. A pályázatok célja, hogy még inkább rábírják az agrárium szereplőit a digitális átállásra, mert mindenkinek elemi érdeke belátni, hogy a digitalizáció a jövő záloga.

Az első lépések megtételéhez a modern gépek forgalmazása mellett komplex szolgáltatásokat is biztosít partnereinek a KITE Zrt.:

segítséget nyújt a pályázat megírásában, akár pályázatíró bevonásával, bankok közvetítésével ismerteti a finanszírozási lehetőségeket, továbbá sikeres pályázat esetén színvonalas szaktanácsadást nyújt, amelynek igénybevételével az el­nyert forrásokat költséghatékonyan tudják hasz­nosítani a pályázók, ezáltal is növelve a profitot.

A KITE Zrt. jelentős fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt tíz évben, és a jövőben is ezt tervezi. Napjainkban egy integrátor innovatív megoldásokkal biztosítja a gazdapartnerek segítését. Ezt felismerve,

a vállalat már nemcsak inputanyaggal, beruházási eszközökkel látja el, valamint finanszírozza a termelőket, hanem ennél jóval komplexebb szolgáltatást kínál a partnerek felé.

– Tudásátadást biztosítunk a gazdálkodók számára szolgáltatás formájában. Ez az egyik legfontosabb a versenyképesség szempontjából, hiszen az ágazat komoly hiányban szenved a technológiai tudással bíró munkaerőt illetően. A mezőgazdaságban megjelenő új technológiák megkívánják az IT ismeretek elsajátítását, egy integrátornak pedig nemcsak az a feladata, hogy ezt a tudást átadja, hanem szolgáltatás formájában rendelkezésre is bocsássa – ismerteti a vezérigazgató.

Emellett az elmúlt években létrehozott szolgáltatások továbbfejlesztését tűzték ki célul olyan innovatív megoldásokkal, amelyekre nemcsak megtérülő befektetésként tekinthetnek, hanem a jövőt is formálják és a magyar mezőgazdaság sikerességét szolgálják.

Fotó: KITE

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Világszínvonalú a hazai mezőgépgyártás

A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége 30 éve szakmai együttműködéssel támogatja a hazai mezőgazdasági gépgyártást. Az évforduló alkalmából rendeztek ünnepséget. Arról is beszéltek: a fiatalokat meg kell arról győzni, hogy agrárgépésznek lenni "szexi".

Száz éves a Rauch

Hermann Rauch 100 év­vel ezelőtt alapította a Rauch Landmaschinen GmbH-t Badenben, de a mű­trágyaszórókat, pneumatikus vetőgépeket és téli útkarbantartó berendezéseket gyártó vállalat gyökerei még ennél is messzebbre, a 19. század második felébe, Franz Rauch kovácsműhelyéig nyúlnak vissza.

Hibrid traktort mutattak be

A litván Auga vállalatcsoport, Európa egyik legnagyobb bioélelmiszer-gyártó cége mutatta be a világ első biometán-elektromos hibrid traktorát, amit a mezőgazdaság okozta légszennyezés csökkentése érdekében fejlesztettek ki.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Újdonságok a rakodógépek piacán

A Doosan új rakodógép modelleket mutatott be. Tavaly év végén jelent meg a középméretű rakodók vadonatúj termékcsaládja, amely az idén több új modellel bővült.

Vidéki Nők Magyarországért díjat adtak át

Átadták a Vidéki Nők Magyarországért díjat, amit az a személy kaphat, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.

Mit tehet a (hétmilliárd) vevő?

Azáltal, hogy megvesszük, megfőzzük, tároljuk az ételt, mi is az agrár-élelmezési rendszer aktív szereplőjévé válunk. Mindenki fogyasztó, és itt az idő, hogy átalakítsuk az agrár-élelmezési rendszereket. Erre emlékeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete az Élelmezés Világnapja, október 16-a kapcsán. De mit is tehetnénk pontosan?

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.