Back to top

Abonyi Imre Emlékverseny, Bugac

Kánikulai hőség fogadta a Bugacon június 17–20. között rendezett nemzetközi fo­gat­hajtóverseny résztvevőit.

Farkas József nyert Bugacon a kettesesknél
Farkas József nyert Bugacon a kettesesknél
Az előre jelzett kánikulára és a mély homokra való tekintettel több válogatott hajtó nem nevezett, aki viszont ott volt, az minden nehézség ellenére azt kapta, amit várt: jól szervezett versenyt és igazi fizikai erőpróbát.

Több mint húsz év után ismét rangos fogathajtóversenynek adott otthont Bugac, mely példás összefogás eredményeként jött létre.

„Köszönet illeti mindazokat, akik támogatták rendezvényünket. Legendákra emlékeztünk, ezt a versenyt Abonyi Imre kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok nevével fémjeleztük” – fogalmazott Szabó László polgármester.

Indulóból mindenesetre többre számítottak a házigazdák, 13 kategóriában hét nemzet 57 fogata indult. Többen új lovakat próbáltak ki versenykörülmények között, volt, aki elégedett volt, mások jobbat vártak.

Örvendetes tényként összegezhetjük, hogy a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságára készülők az ötéveseknél hat, míg a hatéveseknél négy lovat mutattak be. Ez az indulólétszám reméljük, a szilvásváradi versenyen még növekedni fog – összegezte a helyzetet Fülöpné Mátyus Zsuzsanna szövetségi kapitány, aki a korosztályos Eb elé is optimistán néz, bár a bőség zavaráról nem lehet beszélni, mondta. A póni vb-re, a korosztályos Eb-re, illetve a parafogathajtó vb-re egyaránt elmondható, hogy egy esetleges magyar éremszerzés bravúrnak számítana, de legyünk optimisták.

A kettesfogat-hajtóknál a 18 fős mezőnyből nyolc hajtó nevét lehet kiemelni, közülük is elsősorban a versenyt megnyerő Farkas Józsefét, az ezüstérmes dr. Tóth Andreáét, valamint a bronzérmes Farkas Lászlóét.

A díjhajtást Farkas József nyerte 48,44 hp-tal dr. Tóth Andrea (49,24) és Gergely János (52,17) előtt. A kemény maratonban a szlovák Miroslav Matuska nyert a román válogatott hajtó Kovács Imre, illetve ifj. Simon József előtt – utóbbi két szám után a harmadik helyen állt, de az akadályhajtásban nem tudta megőrizni dobogós helyezését a 18,20 hp a 16. helyre sorolta, végül összetettben a pontszerző hatodik helyen fejezte be a versenyt. Az akadályhajtást Farkas László nyerte 3 hp-tal, Józsa László Dávid 3,86 hp-tal lett a második, míg harmadik helyen Sánta István végzett 4,65 hp-tal.

A póni junior és gyermek, valamint a parafogathajtás kategóriák díjazottjai
A póni junior és gyermek, valamint a parafogathajtás kategóriák díjazottjai

A négyes fogatok 16 fős mezőnye világkupa-pontokért hajtott, és három, a nemzetközi mezőnyben is ismert versenyző volt a főszereplő: Dobrovitz József, a német Marieke Harm, valamint a svájci Jérôme Voutaz.

Dobrovitz József két számot is nyert, a díjhajtást és a maratont, akadályhajtásban harmadik lett 3,45 hp-tal, és megérdemelten nyert összetettben 4,06 hp-tal. Második lett Mareike Harm, aki mindhárom számban dobogós volt, harmadik pedig a svájci bajnok Jéroˆme Voutaz. Papp János második legeredményesebb magyar hajtóként negyedik helyen zárt, ötödik a cseh Jiri Nesvacil lett, a hatodik pedig Szakács Róbert.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szenzációs eredmény

A hollandiai Ermelóban tartott távlovas világbajnokságon végül csak egy párosunk vett részt, Szösz Letícia és lova, Koheilan Szilaj. Ők viszont a nagyon rangos 12. helyen végeztek.

Az utolsó előfutamok

Szeptember közepére Lendván, Gyenesdiáson, Sarkadon, és utolsóként Heves-Alatkán is lezajlottak a Nemzeti Vágta előfutamai, így összeállt a budapesti Hősök terén rendezett fináléra hivatalos településeknek és lovasoknak a csapata.

Érzéketlenítsünk, hogy a ló ne legyen ijedős

Prédaállatokként a lovak természetben való túlélését az biztosította, hogy a környezetre nagyfokú érzékenységgel reagáltak, vagyis megijedtek. De gondoljunk csak bele, milyen furcsa lenne, ha egy rendőrló elvágtázna egy megzizzenő nejlonzacskó láttán, vagy nem lehetne felvenni az állat lábát.

Jó lóra tettek a patkolókovácsok

A ló tartását, mozgását, közérzetét nagyban befolyásolja a patáira szegecselt patkó, ezért sem mindegy, milyen mester veszi kézbe ezt az érzékeny területet. Van, amikor egy versenyeredmény mögött is felsejlik a kovácsok szaktudása.

Ledér, Kató, Cérna és mások

Furioso, gidrán, nóniusz, lipicai, magyar hidegvérű és más lófajtákat mutattak be a tenyészállat felvezetésen a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon Hódmezővásárhelyen az elkerített zöld gyepen. A közönség a lelátón, illetve a bekerített terület korlátaira támaszkodva figyelte a kecses mozgású állatokat és a program vezetője szavait.

Tetanusz: Leginkább a lovak, juhok, tenger­i­malacok és az ember érzékeny rá

A tetanusz egy spórás baktérium, a Clostridium tetani által kiváltott, az izmok merevgörcsével járó idegrendszeri megbetegedés. Mivel a baktérium csak szigorúan levegőmentes (anaerob) körülmények között képes szaporodni, így a kórkép elsősorban mély sérülésekhez (pl. szúrt sebekhez), vagy kölyökkutyák esetén fogváltáshoz társulva fordulhat elő.

Átadták az OMÉK-on a pálinkadíjakat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényeként október 7-10. között zajló 80. OMÉK-on megrendezték a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó gáláját. Az eseményen átadták a pálinkaházak és -főzdék remekeinek járó Pálinkakiválóság oklevelet, valamint az idei Agrárminisztérium Pálinkadíját.

Ismét világversenyt rendez az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

2021.október 7-10. között a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont ad otthont a FEI Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának, ahol eddig soha nem látott mezőny, 9 nemzet mintegy 52 fiatal lóval méretteti meg magát - jelentette ki Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója.

Keresik Magyarország kedvenc borait

Az egész országot szavazásra hívják, hogy kiderüljön, melyek a kedvenc boraink, és amelyek a Vince Díjban részesülnek majd. A borkedvelők 33 alkategóriában választhatják ki kedvenc magyar boraikat, borászataikat, párlataikat a szakmai és közéleti nagykövetek által javasolt tételekből.

Hatalmas érdeklődés kíséretében ért véget a KÁN

A Dunántúl legnagyobb agráreseménye, a KÁN Egyetemi Napok megújulva és kibővített programokkal várta az érdeklődőket október 1–3. között a MATE Kaposvári Campusán. A rendezvényen mintegy 70 kiállító mellett számos fajtabemutatóban, szakmai konferenciában és közönségprogramban lehetett része a közel 30 ezer látogatónak.