Back to top

Abonyi Imre Emlékverseny, Bugac

Kánikulai hőség fogadta a Bugacon június 17–20. között rendezett nemzetközi fo­gat­hajtóverseny résztvevőit.

Farkas József nyert Bugacon a kettesesknél
Az előre jelzett kánikulára és a mély homokra való tekintettel több válogatott hajtó nem nevezett, aki viszont ott volt, az minden nehézség ellenére azt kapta, amit várt: jól szervezett versenyt és igazi fizikai erőpróbát.

Több mint húsz év után ismét rangos fogathajtóversenynek adott otthont Bugac, mely példás összefogás eredményeként jött létre.

„Köszönet illeti mindazokat, akik támogatták rendezvényünket. Legendákra emlékeztünk, ezt a versenyt Abonyi Imre kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok nevével fémjeleztük” – fogalmazott Szabó László polgármester.

Indulóból mindenesetre többre számítottak a házigazdák, 13 kategóriában hét nemzet 57 fogata indult. Többen új lovakat próbáltak ki versenykörülmények között, volt, aki elégedett volt, mások jobbat vártak.

Örvendetes tényként összegezhetjük, hogy a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságára készülők az ötéveseknél hat, míg a hatéveseknél négy lovat mutattak be. Ez az indulólétszám reméljük, a szilvásváradi versenyen még növekedni fog – összegezte a helyzetet Fülöpné Mátyus Zsuzsanna szövetségi kapitány, aki a korosztályos Eb elé is optimistán néz, bár a bőség zavaráról nem lehet beszélni, mondta. A póni vb-re, a korosztályos Eb-re, illetve a parafogathajtó vb-re egyaránt elmondható, hogy egy esetleges magyar éremszerzés bravúrnak számítana, de legyünk optimisták.

A kettesfogat-hajtóknál a 18 fős mezőnyből nyolc hajtó nevét lehet kiemelni, közülük is elsősorban a versenyt megnyerő Farkas Józsefét, az ezüstérmes dr. Tóth Andreáét, valamint a bronzérmes Farkas Lászlóét.

A díjhajtást Farkas József nyerte 48,44 hp-tal dr. Tóth Andrea (49,24) és Gergely János (52,17) előtt. A kemény maratonban a szlovák Miroslav Matuska nyert a román válogatott hajtó Kovács Imre, illetve ifj. Simon József előtt – utóbbi két szám után a harmadik helyen állt, de az akadályhajtásban nem tudta megőrizni dobogós helyezését a 18,20 hp a 16. helyre sorolta, végül összetettben a pontszerző hatodik helyen fejezte be a versenyt. Az akadályhajtást Farkas László nyerte 3 hp-tal, Józsa László Dávid 3,86 hp-tal lett a második, míg harmadik helyen Sánta István végzett 4,65 hp-tal.

A póni junior és gyermek, valamint a parafogathajtás kategóriák díjazottjai

A négyes fogatok 16 fős mezőnye világkupa-pontokért hajtott, és három, a nemzetközi mezőnyben is ismert versenyző volt a főszereplő: Dobrovitz József, a német Marieke Harm, valamint a svájci Jérôme Voutaz.

Dobrovitz József két számot is nyert, a díjhajtást és a maratont, akadályhajtásban harmadik lett 3,45 hp-tal, és megérdemelten nyert összetettben 4,06 hp-tal. Második lett Mareike Harm, aki mindhárom számban dobogós volt, harmadik pedig a svájci bajnok Jéroˆme Voutaz. Papp János második legeredményesebb magyar hajtóként negyedik helyen zárt, ötödik a cseh Jiri Nesvacil lett, a hatodik pedig Szakács Róbert.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A „H”-s csikók éve

Az idén harminckét nóniusz és hat sportlócsikó született a Mátai Ménesnél. Ottjártunkkor már csak a Talizmán nevű anyakanca ellését várták, a többi a csikókkal együtt a jó időnek köszönhetően a szabad levegőn élvezhette a napfényt.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Mit legelnek a patások?

A kisebb testű, kérődző patások az energiadúsabb növényeket igyekeznek legelni, míg a lófélék - melyek általában nagyobb testűek is - kevésbé válogatósak táplálkozás közben. Számukra fontosabb, hogy legyen víz a közelben.

Ezeréves tölgy és mesefa is versenyez a fődíjért

Az Ökotárs Alapítvány Év fája versenyében bárki nevezhet egy egyedi fát egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösségnek. Tizenegy döntős van.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Bábolnai sikerek

Tökéletes nyári időjárás és kifogástalan szervezés várta azokat a lovasokat, akik június második hétvégéjén Bábolnát választották. A sok nevezés miatt végül négynaposra bővített versenyen a kétcsillagos világkupa-versenyszámok mellett amatőr, gyermek és junior kategóriákat is kiírt a szervező Bábolna Ménesbirtok.

Lázár Zoltán győzelemmel hangolt a budapesti négyesfogathajtó Eb-re

Lázár Zoltán győzelmével zárult a szilvásváradi nemzetközi négyesfogathajtó verseny.

Hétvégén startol az első Csemői Vágta

Július 24-én, szombaton először rendez Elővágtát a Pest megyei település, azonban Csemő neve nem első alkalommal szerepel a Vágta történetében: 2017-ben Petrik Tamás a község képviseletében nyerte meg a budapesti döntőt.

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.

Együttműködési lehetőségek

Július elején Székelyföldön járt Nagy István magyar agrárminiszter. Több programon vett részt, illetve találkozott az erdélyi gazdaszervezetek képviselőivel, gazdákkal, agrárszakértőkkel, szakoktatókkal, polgármesterekkel és politikusokkal is.