Back to top

Malya Ernő, a reduktív borok nagymestere

Bár sokan és szívesen kóstolják a Nyakas Pincészet borait, kevesebbet tudnak a pincealapító tanárról, Malya Ernőről. Nem magamutogató embertípus, inkább oktatott, nevelt, vagy a pincében dolgozott, mintsem a harsány társaság középpontja lett volna. Egy korszakot indított be, s maradandót alkotott: az Etyek-Budai borvidéknek megadta az alaphangot, amit azóta sokan követnek.

A reduktív technológia atyjára, az elsődleges illatok nagymesterére emlékeztek – a pandémia miatt hónapokkal halálát követően - pályatársai, tanítványai, munkatársai a Nyakas Pincénél, azon a helyen, ahol élete meghatározó lépéseit tette.

Malya Ernő az elvárásokat elsősorban maga felé fogalmazta meg, megalkuvást nem tűrően dolgozott a magyar borok modernizálásán.

„Megvilágosodásában” egy nemzetközi borverseny játszott kulcsszerepet, s az ott tapasztaltakat a gyakorlatban leginkább a töki Nyakas-Hegyen, egészen pontosan a Nyakas Pincénél kamatoztathatta, ahol főborászként irányította a munkát.

Munkatársak, tanítványok: Körmendi József, Nyúlné Pruhra Beáta, Horváth Julianna és Gálné Dignisz Éva
Bár első sikereit az Irsai Olivérrel érte el, ezzel együtt élete végéig kedvence a Rizlingszilváni maradt, amit „jó értelemben vett fröccsbor alapanyagnak” titulált, és amit itthon ritkaságszámba menően sokáig fajtaborként készített el.

A töki borászat indításában nagy szerepet játszó szakembert igazán az alkotás folyamata érdekelte, a szőlőben és a pincében érezte magát a legjobban.

Feltűnés nélkül tette a dolgát, minőségben nem ismert kompromisszumot, a szabályok szigorú betartása mellett számára csak a jó bor létezett.

Mindemellett egész pályafutása során megmaradt a kísérletezőkedve, haladt a korral, mindig naprakész volt.

Szakmai pályáját is a rá jellemző eleganciával, szép csendben fejezte be, még a kollégái számára is szinte észrevétlenül lépett hátrébb és hátrébb. Nyugdíjba vonulása után sokáig kijárt Tökre, betegsége előrehaladtával sajnos egyre ritkábban, hogy aztán 2020. szeptember 30-án örökre lehunyja a szemét. A bort szeretőknek pedig itt hagyta az Irsait, a Sauvignon blanc-t és a Rizlingszilvánit.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az idei év legszebb szőlőbirtokai

Tizedik éve hirdetik ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győzteseit, a díjat a Bor és Piac szaklap 2012-ben alapította, amelynek díjkiosztója a napokban volt. Az idei kategóriagyőztesek pedig a Tringa Borpince, a Borbély Családi Pincészet, a Günzer Tamás Pincészete, illetve a Schieber Pincészet lettek.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

Átfogó szüreti mustfok ellenőrzés a szőlőtermesztők védelmében

A hatóságok 2021-ben, a szőlőszüret folyamán – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét ellenőrzést végeznek a borászati üzemekben. Ennek alapvető célja a helyes szüreti gyakorlat kialakítása: az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják - jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Kortárs költők és kortárs borok, szóról szóra, kortyról kortyra

Idén először indult útjára az 1 Bor 1 Vers kezdeményezés a VEB 2023 EKF támogatásával, melynek lényege, hogy a borokhoz választott kortárs versekkel együtt egy komplex élményt nyújtson, mondjuk egy őszi estén, amikor kicsit több idő van elmélyedni a kóstolásban és a gondolatokban.

Figyelem mustgáz! Milyen veszélyeket rejt a borospince?

Benne járunk a szőlő szüretben, folyik a must a présekből, telnek a pincék. A gondatlanság és figyelmetlenség miatt minden évben több baleset vagy haláleset következik be országszerte mustgázmérgezés következtében, pedig a tragédiák megfelelő elővigyázatossággal megelőzhetők lennének.

Új korszak kezdődhet a magyar-orosz agrárkapcsolatokban

„Kiemelt célunk a magas hozzáadott értékű élelmiszeripari termékek és szaktudás exportálásának elősegítése” – szögezte le Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Nemzetközi Üzleti Fórum „Magyarország – Oroszország: alapvető trendek és exportlehetőségek” rendezvényén.

Koccintás baráti körben - 30 éves a Budapest Borfesztivál

Szeptember 23-26. között szülinapi borünnep a Budavári Palota teraszain. Éppen három évtizede nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Magyarország ikonikus borfesztiválja a Vörösmarty téren, az akkor még csak néhány száz kíváncsiskodó fővárosi előtt.

Tisztességes felvásárlási árat érdemelnek a szőlőtermelők

A kormányzat aktívan segíti az idei szüret eredményes lebonyolítását, ennek ellenére egyes szőlőfelvásárló pincészetek méltatlan és piaci szempontból is indokolatlanul alacsony árat ajánlanak a szőlőért. Nem érdemelnek fejlesztési forrásokat a szőlőtermelőkkel tisztességtelen felvásárló cégek – mondta dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Újra elérhető a lepárlási támogatás

Az Agrárminisztérium a szüreti felkészülés keretében 1,5 milliárd forintos keretösszeggel lepárlási támogatást biztosít a borászatok számára – közölte Nagy István agrárminiszter.

Borturizmussal csökkenthető a szezonitás

A Magyar Turisztikai Ügynökség őszi országos forgalomélénkítő kampányt indít, amelynek a fókuszában a hazai borrégiók állnak. A cél a turisztikai szezon meghosszabbítása és a borvidékek egyediségének, sokszínű kínálatának bemutatása. Ezzel egyidőben elindul a megújult bor.hu, amely még gazdagabb tartalommal és praktikus funkciókkal segíti a turisták tájékozódását.