0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Malya Ernő, a reduktív borok nagymestere

Bár sokan és szívesen kóstolják a Nyakas Pincészet borait, kevesebbet tudnak a pincealapító tanárról, Malya Ernőről. Nem magamutogató embertípus, inkább oktatott, nevelt, vagy a pincében dolgozott, mintsem a harsány társaság középpontja lett volna. Egy korszakot indított be, s maradandót alkotott: az Etyek-Budai borvidéknek megadta az alaphangot, amit azóta sokan követnek.

A reduktív technológia atyjára, az elsődleges illatok nagymesterére emlékeztek – a pandémia miatt hónapokkal halálát követően – pályatársai, tanítványai, munkatársai a Nyakas Pincénél, azon a helyen, ahol élete meghatározó lépéseit tette.

Malya Ernő az elvárásokat elsősorban maga felé fogalmazta meg, megalkuvást nem tűrően dolgozott a magyar borok modernizálásán.

„Megvilágosodásában” egy nemzetközi borverseny játszott kulcsszerepet, s az ott tapasztaltakat a gyakorlatban leginkább a töki Nyakas-Hegyen, egészen pontosan a Nyakas Pincénél kamatoztathatta, ahol főborászként irányította a munkát.

Bár első sikereit az Irsai Olivérrel érte el, ezzel együtt élete végéig kedvence a Rizlingszilváni maradt, amit „jó értelemben vett fröccsbor alapanyagnak” titulált, és amit itthon ritkaságszámba menően sokáig fajtaborként készített el.

A töki borászat indításában nagy szerepet játszó szakembert igazán az alkotás folyamata érdekelte, a szőlőben és a pincében érezte magát a legjobban.

Feltűnés nélkül tette a dolgát, minőségben nem ismert kompromisszumot, a szabályok szigorú betartása mellett számára csak a jó bor létezett.

Mindemellett egész pályafutása során megmaradt a kísérletezőkedve, haladt a korral, mindig naprakész volt.

Szakmai pályáját is a rá jellemző eleganciával, szép csendben fejezte be, még a kollégái számára is szinte észrevétlenül lépett hátrébb és hátrébb. Nyugdíjba vonulása után sokáig kijárt Tökre, betegsége előrehaladtával sajnos egyre ritkábban, hogy aztán 2020. szeptember 30-án örökre lehunyja a szemét. A bort szeretőknek pedig itt hagyta az Irsait, a Sauvignon blanc-t és a Rizlingszilvánit.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu