0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Hogyan védjük meg és műveljük a szőlőt?

Átfogó képet kaphattak a szőlő növényvédelméről, tápanyag-utánpótlásáról és a gépesítés lehetőségeiről azok, akik ellátogattak Rádpusztára, a Vititech 2021 rendezvényre. Működés közben lehetett tanulmányozni, összehasonlítani a bemutatott gépeket.

A növények életét rendkívül hátrányosan befolyásolta az idei évjárat, tavaszi fagy után hősokk, aszály, jégverés tépázta az ültetvényeket. Mindezek a hatások megfontolt tápanyag-utánpótlással ellensúlyozhatók, illetve föl lehet készíteni a növényt az elviselésükre. Több előadó is kitért a védekezés lehetőségeire.

Nagyon sok tápelemet viszünk el az ültetvényből, ha nem dolgozzuk be a talajba a levágott vesszőket, figyelmeztetett Tánczos László, a CsöppMix lombtrágya-családról szólva. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szőlő az egyik legnátriumigényesebb növény, már lehet nátriumhiányt mérni egyes ültetvényekben. A cink utánpótlására azért kell gondot fordítani, mert szinte az egész országban cinkhiányos a talaj, és ez az elem közrejátszik a kötődésben.

Manapság kénhiány is előfordul már, amit azért fontos ellensúlyozni, mert kén hiányában a nitrogén sem hasznosul jól.

Kéki László a portugál Asfertglobal cég képviseletében azt emelte ki, hogy a megfelelően táplált, jó erőnlétű növény jobban ellenáll a károsítóknak. Éppen ezért az Asfertglobal szerves kötésben lévő, növényi kivonatokkal kiegészített tápelemeket kínál, amelyek gyorsan fölvehetők és jól hasznosulnak a növényben. Ezen kívül a technológiai ajánlásukban együtt szerepel a tápoldat és a lombtrágya szőlő esetében is, ugyanis Portugáliában öntözik a szőlőt és hangsúlyt fektetnek a talaj kondicionálására. Jobban ellenáll a szőlő a károsítóknak, ha szilícium adagolásával javítjuk a sejtfal rugalmasságát. Így ráadásul kiegyenlített bogyóméretet, magasabb klorofilltartalmat és jobb szárazságtűrést is elérhetünk.

Szerves rézkészítménnyel úgy lehet segíteni a gombás betegségek elleni védekező képességet, hogy közben a rézterhelés a hagyományos permetezésekkel kijuttatott mennyiség tizede.

Új időzítést ajánl a Dynali gombaölő szer használatára a Syngenta. Hochbaum Tamás elmondta, hogy a feketerothadás terjedése miatt nem egymás után javasolják a két kezelést, hanem fürtmegnyúlás idején az elsőt és kis bogyó méretkor a másodikat, a kettő között pedig valamilyen más rezisztenciacsoportba tartozó készítménnyel védekezhetünk a lisztharmat ellen.

Ezzel az időzítéssel a később megjelenő feketerothadás ellen is hatékonyan lehet fellépni.

Új készítmény a Syngentától az Orondis Ultra, amit az idén csomagajánlatban lehet kapni, jövőre viszont gyári kombinációként. Minden ponton hat a peronoszpóra fertőzése ellen, jó esőálló, felszívódik a növény szöveteibe és a viaszrétegben is sokáig megmarad. Szürkepenész ellen minél korábban érdemes elkezdeni a védekezést, ezt igazolják a cég kísérletei: ha fürtzáródáskor permetezünk, 79, ha pedig csal zsendüléskor, 53%-os hatékonyságot érünk ellen a virágzáskori kezeléshez képest.

A Bayer kínálatában már csak felszívódó gombaölő hatóanyagok vannak, mondta Lovász Csaba szaktanácsadó.

Lisztharmat ellen a fluopirám hatóanyagot ajánlják, két egymás utáni kezelésre,

ez a Luna Experinece és a legújabb kombináció, a Luna Max. Ez utóbbi gyors és biztos hatást fejt ki a lisztharmat ellen, használatával nagy adagú hatóanyagot juttathatunk ki. A fluopirám mellett a jól bevált spiroxamin hatónyagot tartalmazza. A tenyészidő második felében még érdemes egy strobilurin hatóanyagú kezelést végezni, ami a szürkepenész ellen is hatékony. Ennek a hatóanyagcsoportnak is meg vannak számlálva a napjai. A botrítisz ellen később a Teldorral védekezzünk.

Vizer Bence, a BASF képviselője a cég legújabb hatóanyagát, a triazolok közé tartozó Revysolt mutatta be. Nagyon fontos ugyanis, hogy több hatóanyagcsoportba tartozó készítményeket váltogatva tudjuk permetezni a növényeket, hogy elkerüljük a rezisztencia kialakulását. Ebben a segít egy olyan triazol, ami kedvező humán- és környezeti toxicitása miatt hosszú távon használható marad az EU-ban.

A Revysol lisztharmat, peronoszpóra és feketerothadás ellen hatékony szőlőben.

Ha megelőző módon juttatjuk ki, gátolja a sejtmembrán kialakulását a gombasejtekben, ha később, akkor a hifa sérül a hatására. Hidegben is hatékony, adagját a lombfelülethez igazodva adják meg: 10 ezer négyzetméter lombfelületre egy liter. Ez egy 3 méter sortávolságú ültetvényben 1,4 méter magas lombfalnál áll elő. Egy tenyészidőben kétszer vagy háromszor lehet használni, az adagjától függően, élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 21 nap.

A Kwizda kínálatában gyomirtók is találhatók, a 2-3 hónap hatástartamú Chikara, valamint a glifozát hatóanyagú Roundup Mega. Ez utóbbi a leggyorsabban növénybe jutó glifozátok közé tartozik, hangsúlyozta Neiner János szaktanácsadó. Lisztharmat elleni készítményük, az Associate előnye, hogy jól gázosodik. Régóta ismert és elismert műtrágyacsalád a Wuxal, amelynek tagjai párolgásgátlót, ragasztót és terülésjavító adalékot tartalmaznak, valamint az oldat kémhatását 6-6,5 pH közé állítják be.

A Wuxal Ascofol 51% tengeri algát és bórt tartalmaz, jégverés után vagy gyomirtószer-elsodródás miatt szenvedő szőlőre javasolják a használatát.

Vékony héjú fajtákra a Prosilicon nevű készítményt érdemes 2-3 alkalommal kijuttatni, mert erősíti a bőrszövetet, segít a botrítisz és a napégés elleni védekezésben. Erősen lúgos anyag, csak a fürtzónára permetezzük önmagában, figyelmeztetett az előadó.

A gépbemutatón munka közben láthattuk a berendezéseket, a többi közt három szőlőkombájnt hasonlíthattunk össze. A KITE bemutatóján a Pellenc Optimum 2 önjáró szüretelőgép új modellje permetezőegység működtetésére is alkalmas. Újdonság, hogy dinamikus súlymérő rendszerrel szerelhető fel, ami segít optimalizálni a szállítást, mert valós időben tájékoztat a tartályban lévő szőlő mennyiségéről. Ha pedig ezen kívül a felhőalapú Telematix rendszert is beépítik, GPS segítségével pontos hozamtérképet lehet készíteni. A felhőn keresztül pedig a gyártó és a forgalmazó is adatokat ér el a gépről, például távdiagnosztika készíthető a segítségével.

A Gregoire szőlőkombájn hazai képviselője mostantól az Axiál, a kiállításon önjáró és vontatott változatot is bemutattak. A GL sorozatba tartoznak az önjáró szőlőkombájnok, a legkeskenyebb GL 64-es legalább 1,5 méter sortávolságú szőlőben is használható, a nagyobb gépeknél a minimum sortávolság 1,7 méter. A kombájnokat Easy Clean bogyózó-szétválasztó rendszerrel is föl lehet szerelni, ami különösen tiszta alapanyagot eredményez, gyakorlatilag minden szár- és levélmaradványt eltávolít a bogyók közül.

Olasz szüretelőgépet mutatott be a Navik Alfa Kft., a Bargam V-Track berendezést. A kompakt felépítésű gép hegyvidéken és szűk fordulókban is megállja a helyét, fordulóköre mindössze 2,6 méter. Automatikus szintező és sorkövető rendszerével 30%-os oldalirányú és 25%-os menetirányú terepszög esetén is képes megfelelően szintezni, borulás nélkül. Nagy teljesítményű, kevés karbantartást igénylő és hosszú életű szőlőkombájn. Többféle munkaeszközzel is fölszerelhető, hogy ne csak a szüret idején lehessen használni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu