Back to top

Neszmély legkedvesebb (bor)arca

Július utolsó hétvégéjén hatodik alkalommal szervezték meg a Neszmélyi Borünnepet Tatán. Az eseményen 14 borászat kóstoltatta borait és egy pálinkaház is csatlakozott a kiállítókhoz. A rendezvény helyszíne az újjászületett Esterházy-kastély kertje volt az Öreg-tó partján. Szeretettel, jó zenével, finom falatokkal, fantasztikus borokkal és kedves borászokkal vártak a szervezők minden borkedvelőt!

Ideális programnak bizonyult egy kevésbé ismert, de annál izgalmasabb borvidék felfedezésére. Rég volt ilyen egyszerű egy egész borvidéket „bejárni”, köszönhetően a térség minden pontjáról érkező borászatoknak.

A Neszmélyi borvidék sokak számára ismeretlen, esetleg csak néhány borászaton keresztül ismerősen csengő név.

Többnyire kis, családi pincészetek voltak a kiállítók, így a borkészítés rejtelmeibe ugyanúgy bepillantást lehetett nyerni, mint egy-egy kevésbé ismert szőlőfajta sajátosságaiba. Itt a borászatok kifejezetten értékelték, ha beszélgettünk a borukról, a borászatról.

Fotó: viniczai

A bornak kiemelt szerepe van a régióban. Az 1200-as években már a szőlő és bor kapcsán említik Neszmély nevét. Ha kicsit ugrunk az időben, eljutunk 1727-ig, amikor Esterházy József lett a tatai uradalom új tulajdonosa. S, hogy mennyire fontos volt számára az itteni borkultúra, Bajon megépíttette a családi kispincét, majd létrehozta a tatai pezsgőgyárat.

A baji, tizennégy ágra oszló uradalmi pince 40 ezer akó befogadására volt képes.

Mindmáig ez a pincerendszer a szőlőhegy első számú látványossága. Neszmély hamar kivívta a tiszteletet, a történelmi Magyarországon az első öt borvidék között emlegették. Hírnevét a filoxéra vész koptatta, hogy a privatizációval új lendületet kapjon. Ismertségét csak fokozta, hogy Kamocsay Ákos – Hilltop Neszmély – és Szőllősi Mihály – Szöllősy Pincészet - elnyerte az Év bortermelője címet.

A 2013-ban megalakult Neszmélyi Borút Egyesület sem maradt tétlen. Mint Izing László, a szervezet titkára elmondta, a kezdetek óta dolgoznak a borrégió népszerűsítésén.

A Tájban élő ember projekt pályázat nyerteseként elindították a Nyugat-Gerecse komplex ökoturisztikai információrendszerét, melynek segítségével megtekinthetők a környék természeti és kulturális értékei.

Az érdeklődők megismerhetik a szőlőtermő vidéket, a pincészeteket, a borokat és az Esterházyak által betelepített németség borkultúráját.

Izing László és Rábai Katalin borász
Izing László és Rábai Katalin borász
Fotó: viniczai

A Széchenyi 2020 program keretében – az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával – az eddigi túraútvonal, az útjelző és információs táblák kihelyezésével, az újonnan kialakított szakaszokkal együtt mintegy 100 kilométeres ökoturisztikai hálózattá bővült. A látogatóközpontokon telepített eszközökkel, vagy mobiltelefonnal átfogó információrendszer érhető el.

A fejlesztés fontos része, hogy az okostelefonos túravezetők az útvonal menti borászatokat is bemutatják, segítik az eljutást a boros élményekre vágyóknak a pincészetekhez.

A Neszmélyi Borút Egyesület jóvoltából megvalósult, kitáblázott túraútvonal számos borászat előtt elvezet, ha valaki hagyományos borvidéki kirándulással is kiegészítette volna a fesztivál meglátogatását. Ugyanakkor rengeteg látnivaló akad Tatán és környékén, amelyekkel egy egész hétvégét is könnyűszerrel meg lehet tölteni. Séta vagy biciklizés az Öreg-tó partján, a Tatai-vár, a Fényes tanösvény, az Angolkert és a Kossuth tér felfedezése csak néhány a számos programlehetőség közül. De nincs messze a komáromi Monostori Erőd és a Majkon lévő Kamalduli Remeteség sem.

Tatán ráadásul szálláslehetőségek sokaságából lehet választani, hogy ne kelljen egy napba belezsúfolni ennyi programot - érdemes tehát egész hétvégés tartózkodással tervezni.

Horváth Mihály (balról) a Horváth Családi Pincészet tulajdonosa
Horváth Mihály (balról) a Horváth Családi Pincészet tulajdonosa
Fotó: viniczai
A Borünnepen résztvett borászatok: Anemona Pálinkaház, Bősze Pincészet, Hauzer Bormanufaktúra, Horváth Családi Pincészet, Kristály Imperiál Borászat, Kősziklás Borászat, Hilltop Neszmély Borászat, N3 Borműhely, Nyitnikék Pincészet, Petőcz Vendégház és Pincészet, Rábai Katalin Borászat, Simecz Pince, Stróbl Borház, Szivek Pince, Szöllősi Pincészet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rizling Vakáció: Főszerepben a badacsonyi Olaszrizling

Az eddigiekkel összhangban, október 14-16 között folytatódik a közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon, amelynek idei harmadik állomásában a Kárpát-medence legelterjedtebb fehér szőlőfajtája, az Olasz rizling kerül fókuszba. A Rizling Vakáció program keretén belül 10 helyszínen, számtalan meglepetéssel, boros játékkal, ínycsiklandó ételekkel és kiváló borokkal várják a látogatókat.

Fogadóépület várja a Rám-szakadékba látogatókat

A Visegrádi-hegység egyik frekventált kirándulóhelyén, a Rám-szakadékban információs és elsősegély-központot adott át a területet és a környező erdőket kezelő Pilisi Parkerdő - mondta el az erdőgazdaság szóvivője szerdán az MTI-nek.

Arborétum az egykori kukoricaföld helyén

Immár 35 éve annak, hogy a Kecskeméti Arborétum telepítési munkái elkezdődtek Bács-Kiskun megye székhelyének északnyugati peremén. Megálmodója, dr. Gőbölös Antal Bedő-díjas erdőmérnök a mai napig őrző szemeivel figyeli az arborétum életét. A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által létrehozott és fenntartott 62 hektáros növénygyűjtemény mintegy 900 fa- és cserjefajból áll, megismerésüket számtalan információs tábla segíti.

Sopron csak egy lépésnyire van

Egymás megismerését szolgálta a közelmúltban szervezett „határ menti” tanulmányút. A Soproni Borút Egyesület borászai, a borvidék szakmai szervezetei színes programmal várták a szakújságírókat.

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.

Biztatónak ígérkezik a hajtatás őszi fordulója

A kárpátaljai piacokon a tavalyi ár öt-hatszorosáért sikerült értékesíteni a salátának való uborkát, a paradicsomot szintén, így nem csoda, hogy a fóliás zöldségtermesztők közül aki él és mozog, az már nyár közepén megkezdte az őszi forduló munkálatait. Az ügyesebbek első tételei már augusztus végén, szeptember elején a fogyasztókhoz kerültek.

A Csatai-völgy mondája

Győr és a környékbeli települések lakóinak kedvelt kirándulóhelye a Nyúl és Győrújbarát községek határán álló Lila-hegyi kilátó. A messzebbről érkezők közül kevesen, a helyiek többsége azonban ismeri azt a kedves és megmosolyogtató történetet, mely a szomszédos hegyesmagasi csúcs és a Lila-hegy között húzódó Csatai-völgyről szól.

A súlyos aszály ellenére a tavalyinál jobb eredményt várnak a német borászok

Az idei súlyos aszály ellenére a tavalyinál jobb eredményt várnak a németországi borászok, az előrejelzések alapján 8,88 millió hektoliter bor kerülhet a hordókba - közölte csütörtökön a német szövetségi statisztikai hivatal.

Boróka, Villő és Zselyke kínálata

Boróka, Villő, Zselyke. Mi a közös ebben a három névben? Az, hogy mindhárom kislányról bort nevezett el az édesapjuk. A vendégek és a vásárlók nemcsak értékelik Takács Zsolt Rezi szőlőhegyén készített borainak újszerű elnevezését, hanem szívesen vásárolják őket.

Pécsen és a villányi borvidék településein kínál programokat az Európai Bordalfesztivál

Férfikarok és más énekegyüttesek, néptáncosok, zenekarok fellépéseivel, valamint borbemutatóval is várják a közönséget Pécsen és a villányi borvidék településein a szeptember 23. és 25. között zajló 26. Európai Bordalfesztivál szervezői.