Back to top

Megugrott az érdeklődés a vásárhelyi mezőgazdasági kar iránt

Negyedével többen tanulnak majd szeptembertől a szegedi egyetem hódmezővásárhelyi mezőgazdasági karán, mint tavaly. A felvételizők fele első helyen jelölte meg az agrárképzést. Pótfelvételeire és szakirányú képzésre is lehet még jelentkezni.

A tavalyi létszámhoz képest huszonhat százalékkal több hallgató kezdi meg a 2021/22-es tanévet a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán. A hódmezővásárhelyi kar honlpaja Dr. Mikó Edit dékánt idézve arról tájékoztat: az online nyílt napok és a kevesebb személyes kapcsolatfelvételi lehetőség ellenére is a jelentkezők több mint 50 százaléka első helyen jelölte meg az SZTE Mezőgazdasági Karát a felvételi eljárás során. Dr. Komarek Levente oktatási dékánhelyettes hozzátette, összesen 158 hallgató - emellett további 35 külföldi hallgató - nyert felvételt alapképzési és felsőoktatási szakképzési szakokra. A felvettek több mint 70 százaléka alapképzési szakon folytatja tanulmányait a hódmezővásárhelyi karon. 

Idén a legnépszerűbbek a mezőgazdasági mérnöki és vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzési szakok voltak.

Szintén újdonság volt, hogy a felsőoktatási szakképzésben korábban megszerzett oklevelek minősítése alapján is kérhették a pontszámítást a jelentkezők a felvételi eljárás során. Az idei évben a jelentkezők közül 82-en rendelkeztek korábban megszerezett egyetemi, vagy felsőoktatási szakképzési végzettséggel, közülük 32, korábban a vásárhelyi karon felsőoktatási szakképzésben oklevelet szerzett diák kérte újra felvételét az intézménybe. 

A Szegedi Tudományegyetem Békéscsabán is indít szakirányú továbbképzéseket, amelyekhez csatlakozott a Mezőgazdasági Kar is. Az önköltséges kínálatban szerepel többek között fenntartható precíziós kertészeti szakmérnök/szakember, gyógy- és fűszernövény-termesztő és -feldolgozó szakmérnök/szakember, valamint hivatásos lótenyésztő szakmérnök/szakember képzés is. 

Pótfelvételire augusztus 8-ig, szakirányú továbbképzésekre augusztus 23-ig lehet jelentkezni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Laboratóriumot, előadótermet adtak át a mezőgazdasági karon

"Ugyanebben a teremben írtam a felvételi dolgozatomat 1968-ban" - mondta ma Hódmezővásárhelyen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán felújított laboratóriumot és előadótermet adtak át, illetve konferenciát tartottak. A helyiségeket egykori neves oktatókról nevezték el.

Értéke az eredeti, tartalma megújult

Idén mindenképpen rendhagyó lesz az OMÉK, ugyanis a HUNGEXPO megújult kiállítóterén és ezúttal az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényeként fogadja a látogatókat október 7–10. között. De nemcsak külsőségekben és a rendezés keretében változott meg az ország egyik legnagyobb agrárrendezvénye, hanem tartalmában is.

Együtt a szakma és a szórakozás

A Bagossy Brothers és a Punnany Massif csalogatta a fiatalokat a Pápai Expo és Agrárpiknikre, amit 24. alkalommal rendezett meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a város önkormányzata szeptember 17-19-én.

Megújulva vár mindenkit a KÁN

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítást 14. alkalommal rendezik meg KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti.

Oktatásban, kutatásban dolgozik együtt az egyetem és Szentes

A MATE célja, hogy szerepet vállaljon a kutatás-fejlesztésben, az innovációs folyamatokban és a tudományos eredmények gyakorlati elterjesztésében. Szentes célja pedig, hogy támogassa a helyi és kistérségi gazdaság fejlődését és jövedelemtermelő képességét, javítsa az általános gazdasági környezet minőségét. Találkozott a két elképzelés, a felek együttműködési megállapodást kötöttek.

Miért érdemes fiatalon is civil közösségekben tevékenykedni? - Unikális tantárgy indul a MATE hallgatói számára

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen új szabadon választható tantárgy indul „A civil szervezetek szerepe és lehetőségei Magyarországon – Miért érdemes fiatalon is civil közösségekben tevékenykedni?” címmel, a 2021/2022-es akadémiai év első szemeszterében. A tantárgyat az Egyetem bármely campusán és bármely nappali vagy levelező szakán tanuló hallgatója elvégezheti.

Oktatási nagyköveteket keres a Nébih

A gyerekek élelmiszerbeszerzéssel, ételkészítéssel és -tárolással kapcsolatos ismereteinek bővítése, a felelősségteljes fogyasztói magatartás kialakításának támogatása érdekében Oktatási Nagyköveti Programot hirdet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Elkerülhetetlen a nemzedékváltás a magyar mezőgazdaságban

A 34. Bábolnai Gazdanapok második napján, szeptember 10-én harmadik alkalommal szerveztük meg a Szakiskolai Napot. Bagdán Boglárka agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár köszöntőbeszédében úgy fogalmazott: Magyarország sikerének biztosítéka a vidék megerősödése.

Az élelmiszer lesz a holnap aranya – Ünnepi szenátusi üléssel és zászlóavatással vette kezdetét a MATE első teljes tanéve

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 2021/2022-es tanévének ünnepi tanévnyitóján Dr. Gyuricza Csaba rektor kiemelte a vidék és a vidéki értelmiség támogatását, felzárkóztatását, valamint az Egyetem következő fontos mérföldköveit.

Komoly drágulás jöhet januártól az iskolai menzákon

Egészségesebb, jobb minőségű lesz 2022. januártól az iskolai menza, és a szolgáltatóknak több magyar alapanyagot kell felhasználniuk, de ennek természetesen ára is lesz. Kiderült, mennyibe kerül jövőre az iskolai ebéd a Magyar Közétkeztetők Szövetségének ajánlása alapján.