0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megugrott az érdeklődés a vásárhelyi mezőgazdasági kar iránt

Negyedével többen tanulnak majd szeptembertől a szegedi egyetem hódmezővásárhelyi mezőgazdasági karán, mint tavaly. A felvételizők fele első helyen jelölte meg az agrárképzést. Pótfelvételeire és szakirányú képzésre is lehet még jelentkezni.

A tavalyi létszámhoz képest huszonhat százalékkal több hallgató kezdi meg a 2021/22-es tanévet a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán. A hódmezővásárhelyi kar honlpaja Dr. Mikó Edit dékánt idézve arról tájékoztat: az online nyílt napok és a kevesebb személyes kapcsolatfelvételi lehetőség ellenére is a jelentkezők több mint 50 százaléka első helyen jelölte meg az SZTE Mezőgazdasági Karát a felvételi eljárás során. Dr. Komarek Levente oktatási dékánhelyettes hozzátette, összesen 158 hallgató – emellett további 35 külföldi hallgató – nyert felvételt alapképzési és felsőoktatási szakképzési szakokra. A felvettek több mint 70 százaléka alapképzési szakon folytatja tanulmányait a hódmezővásárhelyi karon. 

Idén a legnépszerűbbek a mezőgazdasági mérnöki és vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzési szakok voltak.

Szintén újdonság volt, hogy a felsőoktatási szakképzésben korábban megszerzett oklevelek minősítése alapján is kérhették a pontszámítást a jelentkezők a felvételi eljárás során. Az idei évben a jelentkezők közül 82-en rendelkeztek korábban megszerezett egyetemi, vagy felsőoktatási szakképzési végzettséggel, közülük 32, korábban a vásárhelyi karon felsőoktatási szakképzésben oklevelet szerzett diák kérte újra felvételét az intézménybe. 

A Szegedi Tudományegyetem Békéscsabán is indít szakirányú továbbképzéseket, amelyekhez csatlakozott a Mezőgazdasági Kar is. Az önköltséges kínálatban szerepel többek között fenntartható precíziós kertészeti szakmérnök/szakember, gyógy- és fűszernövény-termesztő és -feldolgozó szakmérnök/szakember, valamint hivatásos lótenyésztő szakmérnök/szakember képzés is. 

Pótfelvételire augusztus 8-ig, szakirányú továbbképzésekre augusztus 23-ig lehet jelentkezni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu