Back to top

Vadonélő szarvasokból mutatták ki a koronavírust

Az amerikai fehérfarkú szarvasok vadonélő populációjából származó minták harmadából kimutatták a SARS-CoV-2 elleni antitesteket. Ez az első alkalom, hogy bizonyítottan széles körben elterjedt fertőzést okozott a koronavírus vadállatoknál.

A fehérfarkú szarvas az egyik legelterjedtebb szarvasféle az Egyesült Államokban
A fehérfarkú szarvas az egyik legelterjedtebb szarvasféle az Egyesült Államokban
A július végén megjelent kutatás eredményeit tekintve aggasztó lehet, hogy további vadonélő állatpopulációkban is megjelenik a COVID-19. Laboratóriumi kísérletek igazolják, hogy

a fehérfarkú szarvas megfertőződhet a vírussal, és át is tudja adni más szarvasoknak.

Mivel a vadonban is csordákban élnek ezek az állatok, gyorsabban terjedhet a kórokozó közöttük.

Az amerikai mezőgazdasági hivatal (USDA) tudósai Coloradóban és Iowában 385 szarvas vérmintáját elemezték 2021 januárja és márciusa között. A vizsgált minták négy államból, Michiganből, Pennsylvaniából, Illinoisből és New Yorkból származtak. Ezek közül 40 százaléknál kimutatták a SARS-CoV-2 antitesteket, melyek a fertőzés hatására termelődnek. A vizsgált állatok közül egy sem mutatta a betegség tüneteit.

A kutatók 2020 elejéről származó mintákon is elvégezték az antitest tesztet, mivel ekkor kezdett elterjedni a COVID-19 az Egyesült Államokban. Ezekkel együtt az összes 2020-2021-ben begyűjtött minták harmadából mutatták az antitestek jelenlétét.

Egyelőre nem bizonyított, hogyan fertőződtek meg a vadonélő fehérfarkú szarvasok. A lehetséges okok között szerepel emberi vagy más állatokkal való kontaktus, illetve fertőzött szennyvízzel való érintkezés.

A kutatók szerint a vírussal kapcsolatba került állatok számának hirtelen növekedése aggasztó, de több tanulmányra van szükség annak megerősítésére, hogy képesek-e egymást vagy más fajokat megfertőzni a vadonélő szarvasok.

Forrás: 
nature.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

Előbújtak a medvék a Szegedi Vadasparkban

Előbújtak a medvék csütörtökön a Szegedi Vadasparkban, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Javul a madárinfluenza-helyzet

Javult a járványügyi helyzet a madárinfluenzával érintett területeken, ezért február 1-jétől enyhítések léptek életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek, állandó vizes terület közelében található állattartó telepekre vonatkozó betelepítési szabályokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján.

Február 2.: a vizes élőhelyek világnapja

Bár kevesen tudják, de február másodika a vizes élőhelyek világnapja. Ez 1971. óta van így, annak emlékére, hogy ezen a napon kötöttek nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért. Idén, 2023-ban ráadásul, pont egy vízi élőhelyi madár, a nádasokban, gyékényesekben élő barkós cinege lett az év madara.

Önként vonult állatkertbe egy medve

Vélhetően túl korán ébredt fel a téli álomból, és élelemkeresés közben mászott át a Marosvásárhelyi Állatkert kerítésén.

Érdemes hétvégén jelmezben menni az állatkertbe

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!

Megzakkant rovarok, süket madarak: ezt teszi a fény és hangszennyezés

Az emberi tevékenység nagyon sok szempontból hatással van az állatvilágra. Az éjszakai közvilágítás, a rádiójel sugárzás mind befolyásolják - sok esetben nagyon kedvezőtlenül - az állatok életkörülményeit.