0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

A leander veszedelmes ellensége

Napjainkban újból reneszánszát éli népszerű dísznövényünk, a leander. Az utóbbi években azonban egyre nagyobb gondot jelent és súlyos esztétikai kárt okoz a leanderrák betegség, amit a Pseudomonas savastanoi pv. nerii növénypatogén baktérium okoz.

A leander betegségei közül sokáig nem volt tisztázott, hogy mi okozza a leanderrákot, mert számos Pseudomonas savas­tanoi patotípust különítettek el, melyek közül egyes fajok széles gazdanövénykörrel rendelkeznek. Legelőször csak olajfán (Olea europaea) figyeltek meg nagyméretű rákos elváltozásokat, amit a Pseudo­monas savastanoi pv. savas­tanoi okoz. Később kőrisen (Fraxinus excelsior) és leanderen (Nerium oleander) is hasonló elváltozásokat tapasztaltak. A kőrisen megjelenő Pseudomonas savastanoi pv. fraxini szemölcsös, nek­rotikus kéregduzzanatot eredményez.

A leanderen a Pseudomonas savastanoi pv. nerii szintén tumorokat okoz, és az olajfát is képes megfertőzni.

Mára az Oleaceae család több tagján megjelentek sejtburjánzást, tumort előidéző Pseudomanas savastanoi pato­típusok: fagyalon (Ligustrum japo­ni­cum), közönséges jázminon (Jasmi­nium offi­cinale), olajfagyalon (Phillyrea spp.) közönséges mirtuszon (Myrtus com­mu­nis), spanyol jeneszteren (Retama sphae­rocarpa), örökzöld bengén (Rham­nus alaternus), kerti aranyfán (Forsythia intermedia), gránátalmán (Punica gra­na­tum) és dipladenián (Mandevilla san­deri) is.

Leander betegségének tünetei: csomók, göbök

A fertőzés következtében főleg a fiatal szárakon, ágakon és hajtáscsúcson tapasztalhatunk tüneteket, azonban a virágzat és a magtokok is károsodhatnak, és el is halhatnak. A leggyakoribb kísérő tünetek a neoplasztikus szövetek (csomók, göbök), melyek bármely fertőzött növényi részen kialakulhatnak. Ezek kezdetben apró, halványzöld színű elváltozások, melyek fokozatosan nagyméretű, barnás-fekete folttá alakulnak át.

A fertőzés előrehaladtával a csomók megrepednek és elhalnak.

Súlyos esetben ágelhalás is bekövetkezhet. A virágzat fertőzésekor a virágok helyén fekete, kemény, gömb alakú elváltozások tapasztalhatók. A leveleken is megjelennek a rákos elváltozások; az első tünetek a levélér körül alakulnak ki, majd fokozatosan kiterjednek a levéllemezre is. Gyakran sárga udvart is megfigyelhetünk az elváltozás körül.

Kedvező körülmények

Többnyire az enyhe hőmérséklet és a páradús, csapadékos időjárás esetében tapasztalhatjuk a tüneteket, mely főként ősszel és tavasszal jellemző. A fő fertőzési források a tumorok, melyek repedésein keresztül a baktérium átvihető esővel és légmozgással, víz segítségével. Kismértékben a beporzó rovarok is terjeszthetik, de vegetatív szaporítással, a helytelen termesztéstechnológiával és ápolással terjed leggyakrabban a kórokozó.

A fertőzés után az első tünetek megjelenéséhez időre van szükség (lappangási idő), amíg a kórokozó szétterjed és felszaporodik.

A lappangási időszak néhány hetes vagy akár több hónapos is lehet, ez pedig komoly kockázatot jelent a szaporítóanyag-nevelésben, mivel egyetlen tünetmentes egyed komoly fertőzést idézhet elő az egész állományban.

Forrás: Kertészet és Szőlészet