Back to top

Értéke a gyümölcsében rejlik

Szabó Mária Nikoletta tudósítónknak bevallotta, hogy nem eszi az áfonyát, viszont termeszteni, gondozni egyszerűen imádja. A Rédicsen élő hölgy azt mondja, annyira elvarázsolja a növény, hogy akit csak lehet, a telepítésére buzdít.

– Öt éve lakom ezen a Zala megyei településen. Előtte Borsod-Abaúj-Zemplén megyében éltem, Karcsán. Csak az országot átutazva, Rédicsre költözve ismertem meg az áfonyát, és tulajdonképpen egyből elkezdtem a termesztését.

A családomban van múltja a mezőgazdaságnak, viszont nem gyümölcsökkel foglalkoztunk. Az áfonya teljes mértékben újdonság volt számomra

– idézte fel a kezdeteket. – A vállalkozást mindössze 2 esztendeje hoztuk létre, amikor úgy döntöttünk, hogy még több áfonyabokrot ültetünk. Ahogy említettem, amikor ide költöztem, nem igazán ismertem áfonyát, de a párom telkén volt vagy ötven bokor. A következő hónapokban mindenhol, amerre jártunk – külföldön és itthon – vettünk párat. Hamarosan háromszáz bokrunk lett, és ahogy nőtt a számuk, fokozatosan átvettem a gondozásukat. Az első szüret után eldöntöttem, hogy én ezt szeretném csinálni. Az elképzelést tettek követték, és 3 évvel ezelőtt elkészült az első áfonyakertem. Idén már a másodikat hoztuk létre.

Konténerekben termesztik az áfonyát
Konténerekben termesztik az áfonyát
Fotó: Bella Huba

Tehát a bővítés nem állt meg, a kezdeti ötvenhez képest megsokszorozták az áfonyabokrok számát.

– Az első kertben nyolcszáz bokor található, a koruk 2 és 8 év között van. A második kertben ötszáz bokor található, az összes 2 éves. Mindkét kertben öntözőrendszert hoztunk létre, és jégháló védi őket. Mindkettő nagyon fontos, gyakorlatilag elengedhetetlenné váltak a jó terméshez. A bokrok egyébként 4–5 évesen hoznak 3–4 kilogramm termést, tehát ha nem éri semmilyen negatív külső hatás az ültetvényt, egy évben elérheti a hozama a 2–3 ezer kilogrammot. A második kertem idén még nem hozott jelentős termést, a 2 esztendős bokrok csak pár szemet teremnek.

Szabó Mária Nikoletta elmondta, hogy az áfonya egész évben „munkás” gyümölcs, ennek ellenére szinte csak a szürethez vesznek igénybe külső segítséget.

– Nem családi gazdaságként működünk, hanem őstermelő vagyok.

Ennek ellenére természetesen a család minden tagja besegít a munkálatokba. Erre nagy szükség van. A szüretet jelenleg négy alkalmi munkás segítségével végezzük a lányom és én, de jövőre, amikor már a másik kert is terem, tovább kell növelni a létszámot.

Télen semmilyen gondozást nem igényel a kert, tavasztól őszig viszont sokat. Tavasszal a metszéssel kezdjük a munkát, majd kezdődik az öntözés, amivel együtt a bokrok a megfelelő tápanyagokat is megkapják. Június végén kezdődik a szüret, és augusztus közepéig eltart. A nyarunk ezzel telik, nyaralásról szó sincs, igazából szó sem lehet. Ősszel aztán kitisztítjuk a bokrokat és téliesítjük az öntöző berendezést. Ezután a bokrok vegetálnak tavaszig.

Nem szabadföldben termesztjük az áfonyát, hanem konténerben.

Szabó Mária Nikoletta: a első szüret után eldöntöttem, hogy ezzel a gyümölccsel szeretnék foglalkozni
Szabó Mária Nikoletta: a első szüret után eldöntöttem, hogy ezzel a gyümölccsel szeretnék foglalkozni
Fotó: Bella Huba
Azért választottuk ezt a módszert, mert így könnyen tisztán tudjuk tartani, könnyebb szüretelni, és könnyebb ellenőrizni a bokrok vízbevitelét. Az áfonya csak savanyú tőzegben marad életben, és ajánlatos kút- vagy esővízzel öntözni. Úgy gondolom, a jó áfonya attól jó, hogy minél nagyobb és édesebb. Ezt igényli a vevőköröm.

Az áfonyát sokféleképpen fel lehet dolgozni, de nálam inkább csak étkezési célra tudnak vásárolni. Igaz, idén már lekvárnak valót is szüreteltünk. Az áfonyának nagyon sok jó hatása van, sok betegségre vásárolják. A legegészségesebb gyümölcsök egyike.

A hazánkban termeszthető gyümölcsfajok közül kevés tett meg olyan sajátos utat az utóbbi évszázadban, mint az áfonya. Mint díszcserje is megállja a helyét, mivel szinte minden évszakban magára vonja az ember figyelmét. Tavaszi virágzásakor három-négy héten keresztül gyönyörködhetünk a fehér vagy halvány rózsaszín virágaiban.

Nyáron és kora ősszel sötétkék vagy kékesfekete termés díszíti a bokrokat, télen pedig sárgára, pirosra, skarlátpirosra színeződnek vesszői.

Fő értéke azonban, természetesen, a gyümölcse. Gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat tartalmaz. Az áfonyakészítmények közül talán a lekvár a legismertebb, ami a vadhúsok régi, finom, szinte elengedhetetlen ízesítője. Az áfonya frissen vagy hűtve – akár két-három hétig tárolható – elsőrangú asztali gyümölcs, de emellett igen változatosan feldolgozható: szörp, ivólé, lekvár, krémek, cukrozott gyümölcs, bor stb. készíthető belőle. Fagyasztva kiválóan tárolható, felengedve szinte ízletesebb, mint a friss gyümölcs. Szárítással akár 1 évig is eltartható. Jelentős A-vitamin-tartalma miatt a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga. A II. világháborúban az amerikai pilóták áfonyadzsemet kaptak látásuk javítására. Végül, de nem utolsó sorban, számos egészségre ható tulajdonsága mellett igen finom is.

– Bevallom, hogy én magam nem szeretem az áfonyát. Ezen mindenki csodálkozik, amikor elmondom, és megkérdezik, hogy de hát akkor mégis miért csinálom.

A válasz egyszerű: mert gondozni viszont nagyon szeretem. Az áfonya csodálatos növény, gyümölcs. Indítottam egy Facebook-oldalt Niki Áfonyakertje címmel, egyrészt azért, hogy a kertet reklámozzam, másrészt hogy segítsek másoknak a saját áfonyabokraik gondozásában. Igyekszem megosztani személyes tapasztalataimat, mindazt, amit évek alatt tanultam. Mottóm nincs, inkább egy álmom: szeretném, ha a szülőfalumban, Karcsán is lenne egy hasonló kertem. Csakhogy még nem találtam meg azt az embert, aki ugyanígy tudná csinálni. Azt már elértem, hogy egy ottani barátnőm is elkezdett áfonyával foglalkozni.

A minél nagyobb és minél édesebb termést keresik a vásárlók
A minél nagyobb és minél édesebb termést keresik a vásárlók
Fotó: Bella Huba
Egyre többen keresik az áfonyát.

– Úgy tapasztalom, nagyon könnyű értékesíteni. Nem tudok annyit termelni, amennyire kereslet van. A szedés után egyből, már aznap a vevőkhöz jut a tőlem vásárolt áfonya, vagyis mindenki teljesen friss gyümölcsöt kap. Számomra is meglepő – de persze örülök neki –, amikor több száz kilométerről jönnek nyaralni a környékre az emberek, és egyből áfonyát rendelnek.

Tapasztalataim szerint a minél nagyobb és minél édesebb termést szeretik a vásárlók, úgyhogy én főleg ilyen fajtákat termesztek.

Bár minden mennyiség elfogyna áfonyából, Szabó Mária Nikoletta nem tervezi az ültetvény további bővítést.

– Úgy gondolom, ahhoz, hogy szép és édes gyümölcsöt termeljek, azaz hogy a mostani minőségből ne engedjek, több munkát nem bírok el. A jövőről még nem tudom, hogy hogyan alakul. De ha a lányom idővel úgy érezné, hogy folytatja, akkor igen, mégis lehet szó bővítésről – tette hozzá.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/34 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Hat különleges élelmiszer, mely népszerűbbé válhat a bolygó felmelegedésével

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás befolyásolja azt, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energia bevitelének 80 százalékát, és kalóriáink mintegy felét búzából, kukoricából és rizsből nyerjük.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Műholdas segítség aszálykárok enyhítésére

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.