Back to top

Itt az utolsó fűnyírások ideje!

A fűnyíró gépek szinte minden kertes háznál megtalálhatók, és tavasztól őszig elég sokszor használjuk is ezeket. Füvet nyírni mindenki tud – elvileg, ám van néhány tipp amit érdemes megfogadni a fű és annak gondozójának biztonsága érdekében… Az utolsó őszi vágások szakszerűsége pedig igen fontos!

Az optimális fűnyíró kiválasztása

Az akkus fűnyírókat korábban csak szobányi kerthez ajánlották. Azóta az akkumulátorok egyre „izmosodnak”, töltési idejük egyre rövidül, így két akkumulátorral már nagyobbacska gyepfelülettel is vidáman elbánhatunk.

Az akkus gépek előnyei pedig nem vitathatók, nem kell kerülgetni a hosszabbítót, nem vághatjuk el, nem kell üzemanyagot és kenőanyagokat vásárolnunk, nincsenek indítási problémák, és csendesek is.

Teljesítmény korlátaik persze még mindig vannak, akár a hálózati elektromos, akár a benzinmotoros változatokkal hasonlítjuk össze.

Az elektromos gépek veszélyei

A tompa kések téphetik a füvet
A tompa kések téphetik a füvet
Fotó: wikipedia
Ha hálózatról működő gépet használunk, mindenképpen fokozottan ügyeljünk a biztonságra. Elsősorban a kábel átvágásának veszélyére hívnánk fel a figyelmet, és arra, hogy ennek elkerülésére azért vannak egyszerű módszerek. A fűnyíróval ne összevissza haladjunk, hanem szépen soronként. Az elektromos vezeték mindig a levágott részen feküdjön végig, és kezünkkel kicsit tereljük a fűnyíró tolása közben, hogy a kábel minél messzebbre kerüljön a vágatlan gyeprésztől.

Nedves füvet – eső, vagy öntözés után – ne nyírjunk, mert fokozott az áramütés veszélye.

Sose használjunk „kicsit már megnyírt” áramvezetéket, ez nem csak a nedves fűben, hanem még a száraznak látszónál is veszélyes. Akkor is, ha szigetelő szalaggal megjavítgattuk.

A megsérült kábelt lerövidítve, és új függőaljzattal még használhatjuk más célra, de kerti munkákhoz már nem. Elektromos fűnyírót csak FI relével védett hálózatról szabadna használni. Szabály nincs erre, de legalább legyünk tisztában azzal, hogy a FI relé szinte teljes biztonsággal megvéd attól, hogy testünk áramkörbe kerüljön. Jó, ha az egész ház teljes elektromos hálózata FI relével védett, de ha ilyen nincs, akkor kapható mobil FI relé, amit a fűnyíráshoz (és persze bármilyen elektromos géppel végzett kerti munkához) a hosszabbító előtti konnektorba dugunk. A hosszabbítónk végénél ekkor már megfelelő szintű védelmet kapunk.

Sérülést is okozhatnak

Az akkus és benzinmotoros fűnyírók használatakor inkább a mechanikus sérülések ellen kell védekeznünk. Ne használjunk fűnyírót mezítláb, strandpapucsban, de még egy vékony vászoncipőben sem. Sokan húzták már lábukra a gépet, és akkor nem mindegy, mi védi az lábujjainkat.

Ha nagyon nagyra nőt, esetleg gazosodott, elhanyagolt terepet nyírunk, sokszor kénytelenek vagyunk levenni a fűgyűjtőt, mert félpercenként megtelne. Ha a fűgyűjtő fedelét teljesen zárva hagyjuk, akkor nem tudják a kések kidobni a levágott füvet, és a gépet nagyon leterheljük, emiatt a motor károsodhat.

Ha a fedelet egy egyenes ággal, léccel teljesen kitámasztjuk, akkor puskagolyó sebességgel repülhetnek felénk az apró kavicsok, de anélkül is beterít minket a levágott fű.

Kompromisszumos megoldás lehet, hogy csak kissé billentjük meg a fűgyűjtő fedelét, így a vágott fű már távozni tud a késházból, de, azért a lelógó fedél véd minket a „fűpermettől” és a kavicsoktól is. De az erős, magas szárú cipő és a hosszú munkásnadrág ilyenkor fokozottan szükséges.

az év utolsó fűnyírása igen fontos a gyep kondíciója miatt
az év utolsó fűnyírása igen fontos a gyep kondíciója miatt
Fotó: STIHL

Trükkök a hatékonyságért

Ugyancsak túl magasra nőtt fűnél – amikor a legfeljebb állított vágómagasságnál is fullad a gép - vethetjük be a következő trükköt. A fűnyírót 40-50 centiméterenként mozgatjuk előre úgy, hogy az elejét megbillentjük, és „ráeresztjük" a magas fűre. Aztán visszahúzzuk, és újra rátoljuk a már lenyírt darabra. Így persze a fűnyírás időigénye a sokszorosára nő, de mégis csak tudunk kezdeni valamit, ha már nincs nagyobb teljesítményű gépünk. Az azonban nagyon fontos, hogy a motor mindig felszabadultan pörögjön, ne fojtsuk le nagyon, vigyázzunk a túlmelegedésre. Figyeljük a motor hangját! Ha túl gyenge fűnyírónk motorja a túl magasra nőt gyephez képest, és úgy halljuk, hogy erőlködik, akkor ne folyamatosan toljuk, hanem inkább előre hátra mozgassuk, hogy legyen lehetősége a motornak felpörögni.

Rendszeresen nyírt alacsony pázsitnál nem okoz gondot a fűnyíró húzása, de a fűgyűjtő ilyenkor kevésbé hatékony, ha pedig levesszük, akkor még nagyobb a probléma; a levágott füvet folyamatosan a gép elé, a vágatlanra teszi ki a gép.

A lábra húzás veszélye is jóval nagyobb, mint ha csak előre toljuk a gépet. Ezért, ha van helyünk forgolódni, akkor inkább mindig csak előre menetben használjuk fűnyírónkat.

Különösen nedves fűnél jelentkezik az a probléma, hogy levágott, kissé megőrölt fű – némi földdel keveredve – egyre vastagabb rétegben feltapad a késház falára. Egy idő után ez akadályozni kezdi a kések forgását. Megint csak figyeljük a motor hangját, lehet hallani rajta a túlterhelést, azt hogy erőlködik. Rendszeresen ellenőrizzük ezt a feltapadt masszát, és – áramtalanítás után távolítsuk el.

Az utolsó nyírásnál mindenképp gyűjtsük össze a levágott füvet
Az utolsó nyírásnál mindenképp gyűjtsük össze a levágott füvet
Fotó: wikipedia

Az év utolsó nyírása

Ősszel a hűvösebb időjárás miatt egyre kevésbé nő a fű, egyre ritkábban kell nyírni. De az utolsó nyírások igen fontosan, mert ezektől függ milyen állapotban indul neki a gyep a télnek, és a téli időjárási körülmények mennyire tudják károsítani. Az utolsó nyírás közepes vágási magassággal történjen és mindenképp fűgyűjtővel.

A túl magasra hagyott fűszálak a tél folyamán, főleg hó nyomása alatt elfekszenek, és előbb-utóbb rothadásnak indulnak.

A túl alacsonyra vágott gyepnél a növények csomósodási pontjai, ahonnan a hajtás megindul megsérülhetnek, ez ha nyáron történik visszaveti a fű növekedését, és sárgulhat is emiatt, ősszel azonban a fű télállósága romlik.

A lekaszált füvet – és a gyepre hullott faleveleket – szintén azért gyűjtsük össze, mert otthagyva a sok csapadék, hó lenyomja és levegőtlen körülmények közé kényszeríti a gyepalkotó füveket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

Harminc éve kínálnak zöldfűszereket

A Zöldpont ’98 Kft. története 1991-ben kezdődött, amikor Papp Ákos és későbbi felesége, Judit eldöntötték, hogy fűszernövényeket fognak termeszteni: de azokat nem a hazánkban addig megszokott módon értékesítik, hanem friss, cserepes zöldfűszerként.

Az érő szőlőfürtök védelme

Tartósan csapadékos időben, a szüret előtti időszakban még szükség lehet szürkerothadás elleni védekezésre. Az érő fürtökön a legnagyobb kárt a betegség gyors fellépése és lefolyása okozza. Ezért ahol feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, és kiverődik az egérszürke, bársonyos penészgyep, azonnal védekezni kell!

Apró maradt a burgonya

Nem könnyítette meg a burgonyatermesztők helyzetét az idei időjárás. Európában tavasszal volt egy olyan periódus, amely kedvezett a növényeknek, így átlagon felüli számban kötöttek, majd amikor a gumófejlődés időszaka jött, akkor ezek az extrém melegek lelassították, vagy akár meg is állították a fejlődést.

Biodiverzitás: segítő hátország a szőlőben

Az ökológiai termesztésben egyre többször elhangzó kifejezés a biodiverzitás. De vajon mit értünk alatta és hogyan értelmezhető egy szőlőültetvénnyel kapcsolatban?

Vonzották a lehetőségek

Villányban sem számít fehér hollónak az olyan család, ahol a lányok is kiveszik a részüket a családi gazdaság életéből, akik adott esetben saját borcsaládot készítenek, vagy akár önállóan gazdálkodnak. A Jekl-borászatban is ez a helyzet. Jekl Flóra nemhogy azért tért haza Villányba, hogy részese legyen a családi gazdaságnak, hanem lehetőséget kapott a szüleitől egy saját borcsalád készítésére.

Átadták a siófoki öntözési rendszert

Az Agrárminisztérium elkötelezett a hazai öntözés fejlesztésében, ezért mind anyagi, mind intézményi, mind jogi szabályozás tekintetében minden támogatást megad a gazdák számára. Az siófoki öntözési rendszer átadó eseménye is egy fontos állomás ezen az úton.

Eladható ötletek

Magyarországon a földmérő, földügyi és térinformatikai technikusokat együtt képzik, oktatásuk egyik helyszíne a KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikuma. Cifer Attila földtudományi mérnöktanár, térinformatikai tanár előadásában a térinformatika képzés újdonságaival ismertette meg a hallgatóságot az OMÉK rendezvényén.

Édesapjától örökölte, lányának adja tovább a szőlő szeretetét

Az ENSZ Közgyűlés 2007-ben nevezte ki október 15-ét a Vidéki Nők Napjává. A cél, hogy felhívják a figyelmet a klasszikus vidéki idill értékeire és a falvakban élő nők helyzetére. Egy olyan hölgyet mutatunk be, aki nem csak, hogy sikeres a hivatásában, de egy – egyelőre – férfiasnak mondott pályán bizonyít nap, mint nap.

Táncoskert: Több mint bio…

A Táncoskert egy legeltetésre alapozott, holisztikusan menedzselt, regeneratív, permakultúrás, közösségi gazdaság, ahol a tagoknak nyílt napot szerveztek, hogy lássák, valójában hol és hogyan élnek azok az állatok, amelyeknek a húsát, tojását eszik. A Polgár határában működő családi gazdaságot Lengyel Zoltán vezeti, aki mind a termelésben, mind az értékesítésben a megszokottól teljesen eltérő utat választott.