Back to top

Már elérhető az ország legkorszerűbb korrekciós jelszolgáltatása

Országos lefedettségű, precíziós helymeghatározást segítő, korrekciós jelszolgáltatást indított el az AXIÁL KFT. A fejlesztési megoldás egyedülálló hazánkban, ugyanis amellett, hogy valamennyi globális műholdas helymeghatározó rendszer jeleit tartalmazza, kiemelkedő a megbízhatósága és energiafelhasználása a VRS (virtuális referenciaállomás hálózat) technológiára épülő rendszer révén.

Az új szolgáltatáshoz szükséges infrastruktúrát az Infobex Kft. építette ki és üzemelteti, a kifejlesztett RTK korrekciós jel használatára elsőként az AXIÁL Kft. szerződött, amit mAXI-NET 2.0 néven értékesít a továbbiakban.

Az ország legkorszerűbb korrekciós jelszolgáltatás elindítása ünnepélyes keretek között zajlott szeptember 13-án a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) dísztermében, ahol egy indítógomb segítségével jelképesen működésbe hozta Nagy István agrárminiszter, Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője és Haász László, az Infobex Kft. ügyvezetője a szolgáltatást.  

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM
Az agrárminiszter elmondta, a digitális mezőgazdaság infrastrukturális hátterének egyik alappillére az országosan elérhető, nagy pontosságú helymeghatározást biztosító, geodéziai célra alkalmas, valós idejű technológia, vagyis az RTK (valós idejű kinematikus mérés) módszer. Az ezen alapuló mAXI-NET 2.0 mind a négy,

Magyarország felett elérhető műholdas helymeghatározó rendszer jeleit továbbítva működik, ez pedig lehetővé teszi a centiméter pontos gépi navigációt, valamint a megművelni kívánt területen idő, energia és költség megtakarítását.

A tárcavezető kiemelte a nyáron meghirdetett mezőgazdasági precíziós fejlesztéseket támogató felhívást, melyre eddig csaknem 2300 darab kérelem érkezett, több mint 173 milliárd forint támogatási igénnyel. A pályázati lehetőség 2021. szeptember 20-ig áll nyitva az érdeklődők részére.

A forradalmi korrekciós jel várhatóan elsősorban az agrárszektorban lesz mérvadó, ahol a precíziós gazdálkodási megoldásokhoz nélkülözhetetlen pontosságot és megbízhatóságot garantál – ezt már Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője mondta.

„A szolgáltatás időmegtakarítást és kockázatcsökkentést eredményez a gazdáknak, ugyanakkor jelentősen képesek csökkenteni az energiafelhasználást és a környezetszennyezést is.

Az AXIÁL Kft. elsőként élt a lehetőséggel, hogy az Infobex Kft. által kiépített rendszeren alapuló 4GNSS korrekciós jelszolgáltatás összes fenti előnyét partnerei számára elérhetővé tegye Magyarország teljes területén” – mondta Harányi Zsolt.

Az indítóünnepségen házigazdaként részt vett Gyuricza Csaba, a MATE rektora is, aki beszédében elmondta, hogy az agrároktatási rendszer átalakításával nagy hangsúlyt kell fektetni a digitalizáció és a precíziós technikák oktatásba való beintegrálására, hiszen láthatjuk, hogy napjaink agrármérnökének olyan űrtechnológiákat kell ismernie, amelyek a modern mezőgazdaság megkerülhetetlen alappillérei. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.

Mérlegen a mezőgazdaság

„Több, mint 30 éve vagyunk a piacon, és talán az idei az első, amikor egy kicsit át kell gondolni az eddigi termékválasztékunkat. Ehhez részben hozzájárult az is, hogy az elmúlt évben rendkívül rossz volt a termés, főleg az ország keleti részén”- hangsúlyozta a Molnár Sándor.

Kárpátaljai gazdákat támogat a FAO partnerség az Európai Unió finanszírozásában

Vidéki háztartások, mezőgazdasági kistermelők és mezőgazdasági kisvállalkozások részesülnek az Európai Unió (EU) által finanszírozott és az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által megvalósított, 15,5 millió dolláros (5,58 milliárd Ft-os) projektből, amelynek célja a mezőgazdasági, halászati és erdészeti értékláncok erősítése, a háborús körülményekhez való igazodása.

A gazdaság mindenese

A Fendt teljesen új fejlesztéssel jelentkezett az idei AGROmashEXPO-n, a 7. generációs Fendt 728 Vario traktorral hívta fel magára a szakma figyelmét, s elnyerte a Nemzetközi Fejlesztési Nagydíjat. A 7,5 liter lökettérfogatú, 6 hengeres, AGCO Power motort teljesen újratervezték ehhez a teljesítménytartományhoz.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő - 5. hét

Február 1-től 28-ig nyújtható be a csatlakozási kérelem a Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszerhez (MKR).

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok – jelezte előadásában Feldman Zsolt csütörtökön, a Komáromban tartott fórumon.

USA: Hová lett a föld?

Az USA-ban 2013/14 óta mintegy 6,5 millió hektár mezőgazdasági terület tűnt el a statisztikákból. Ez megegyezik Németország teljes gabonatermő területével. Mi történt ezekkel a talajokkal? És ami a piac szempontjából fontos, szükség esetén újra művelésbe lehet őket vonni?

A lucerna mint fehérjeforrás

A Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. és a Debreceni Egyetem 2018-ban kezdett közös kutatást alternatív fehérjeforrások és fehérjetakarmányok előállítására, illetve azt lehetővé tévő újgenerációs technológia kidolgozására. Az öt éves a Protemill-projekt elindításáról, a tervekről és gazdaságossági számításról annak idején lapunk is beszámolt a „Veszteségből fehérjekoncentrátum” című cikkben.

Az Alltech 2023-as Agri-Food-felmérése

Közzétette legutóbbi globális takarmánytermelési felmérésének adatait az Alltech. Az immár tizenkettedszer elkészített, 142 ország több mint 28 ezer takarmánygyárának adatai alapján készült elemzés szerint a jelentős makrogazdasági kihívások ellenére a világ takarmánytermelése 2022-ben gyakorlatilag változatlan volt, 1,266 milliárd tonna, ami alig 0,42 százalékkal marad el a 2021-estől.

A legnépszerűbb egyetemek között a MATE a keresztféléves felvételin

A keresztféléves felvételi eljárásban 251 fő nyert felvételt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) képzéseire. A legnépszerűbb szak a növényorvosi mesterképzés volt, amelyen Gödöllőn, Budapesten és Keszthelyen összesen 52 fő kezdheti meg tanulmányait februártól.