Back to top

Már elérhető az ország legkorszerűbb korrekciós jelszolgáltatása

Országos lefedettségű, precíziós helymeghatározást segítő, korrekciós jelszolgáltatást indított el az AXIÁL KFT. A fejlesztési megoldás egyedülálló hazánkban, ugyanis amellett, hogy valamennyi globális műholdas helymeghatározó rendszer jeleit tartalmazza, kiemelkedő a megbízhatósága és energiafelhasználása a VRS (virtuális referenciaállomás hálózat) technológiára épülő rendszer révén.

Az új szolgáltatáshoz szükséges infrastruktúrát az Infobex Kft. építette ki és üzemelteti, a kifejlesztett RTK korrekciós jel használatára elsőként az AXIÁL Kft. szerződött, amit mAXI-NET 2.0 néven értékesít a továbbiakban.

Az ország legkorszerűbb korrekciós jelszolgáltatás elindítása ünnepélyes keretek között zajlott szeptember 13-án a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) dísztermében, ahol egy indítógomb segítségével jelképesen működésbe hozta Nagy István agrárminiszter, Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője és Haász László, az Infobex Kft. ügyvezetője a szolgáltatást.  

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM
Az agrárminiszter elmondta, a digitális mezőgazdaság infrastrukturális hátterének egyik alappillére az országosan elérhető, nagy pontosságú helymeghatározást biztosító, geodéziai célra alkalmas, valós idejű technológia, vagyis az RTK (valós idejű kinematikus mérés) módszer. Az ezen alapuló mAXI-NET 2.0 mind a négy,

Magyarország felett elérhető műholdas helymeghatározó rendszer jeleit továbbítva működik, ez pedig lehetővé teszi a centiméter pontos gépi navigációt, valamint a megművelni kívánt területen idő, energia és költség megtakarítását.

A tárcavezető kiemelte a nyáron meghirdetett mezőgazdasági precíziós fejlesztéseket támogató felhívást, melyre eddig csaknem 2300 darab kérelem érkezett, több mint 173 milliárd forint támogatási igénnyel. A pályázati lehetőség 2021. szeptember 20-ig áll nyitva az érdeklődők részére.

A forradalmi korrekciós jel várhatóan elsősorban az agrárszektorban lesz mérvadó, ahol a precíziós gazdálkodási megoldásokhoz nélkülözhetetlen pontosságot és megbízhatóságot garantál – ezt már Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője mondta.

„A szolgáltatás időmegtakarítást és kockázatcsökkentést eredményez a gazdáknak, ugyanakkor jelentősen képesek csökkenteni az energiafelhasználást és a környezetszennyezést is.

Az AXIÁL Kft. elsőként élt a lehetőséggel, hogy az Infobex Kft. által kiépített rendszeren alapuló 4GNSS korrekciós jelszolgáltatás összes fenti előnyét partnerei számára elérhetővé tegye Magyarország teljes területén” – mondta Harányi Zsolt.

Az indítóünnepségen házigazdaként részt vett Gyuricza Csaba, a MATE rektora is, aki beszédében elmondta, hogy az agrároktatási rendszer átalakításával nagy hangsúlyt kell fektetni a digitalizáció és a precíziós technikák oktatásba való beintegrálására, hiszen láthatjuk, hogy napjaink agrármérnökének olyan űrtechnológiákat kell ismernie, amelyek a modern mezőgazdaság megkerülhetetlen alappillérei. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Lovak és lovasok Dunatőkésen

A szlovák statisztikai hivatal már rég nem jegyzi gazdasági állatként a lovakat. Számuk 1965-ben 95 ezer volt, és még a rendszerváltáskor is 16 ezer lovat tartottak számon az országban; akkor szűnt meg a nyilvántartása gazdasági állatként. A rendszerváltás előtt magánszemély nem tarthatott lovat, még sportlóként sem, hiszen ez úri huncutságnak minősült.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

A földművelés embert próbáló hivatás

Ötödik alkalommal rendezték meg a Földművesek Napját, amelynek ezúttal szeptember 18-án Alsónémedi Nagyközség Széchenyi István Általános Iskolája adott otthont. Az ünnepnap létrejötte és szervezése Lambert Győzőnének, az Arany-Korona Alapítvány képviselőjének, a Földművesek Napja alapítójának, valamint Petráss László alapítónak köszönhető. Az ünnepnap fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

Innovatív módszerekkel állítanák meg a MATE kutatói a busa térnyerését

Egyre több gondot okoz hazánkban az invazív busa robbanásszerű terjedése, amit mind a haltani kutatások, mind a horgászok beszámolói alátámasztanak.

A magyar erdők az emberek egészségét szolgálják

A kétmillió hektár magyar erdő egészséges kikapcsolódási lehetőséget biztosít mindenki számára. Erdeink emellett csodálatos természetvédelmi értékeket rejtenek, hozzájárulnak a klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez és megújuló faanyagot biztosítanak a társadalom számára – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Tudásmegosztás a mezőgazdaság és az élelmiszergazdaság fejlesztéséért

Az Európai Unió Agrárkutatás Állandó Bizottságának az Agrár Tudás- és - Innovációs Rendszer megerősítéséért létrehozott Stratégiai Munkacsoportja 2021. szeptember 14-15. között tartotta 5. mandátumának nyolcadik, online ülését. A kétnapos esemény házigazdája, a munkacsoport társelnöke, Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára volt.

A földművelés hivatás és életforma

Földművelők nélkül nem tudnánk mit tenni az asztalra, és a vidék sem lehetne teljes nélkülük. A paraszti társadalomnak is – amely kifejezés napjainkra igen pejoratívvá vált a köztudatban – alkalmazkodnia kellett a XXI. század modernizációjához, azonban mindeközben megőrizte tradícióit, és a természettől elidegeníthetetlenül kemény munkával dolgozik mindannyiunk élelmezéséért a földeken.

Készül a drónos jogszabály

A mezőgazdaság műszaki és informatikai fejlődése rengeteg új lehetőséget kínál, ezek közé tartozik a drónok használata is. A drónos növényvédelem lehetőségeiről és korlátairól beszélt Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője növényorvosoknak.