Back to top

Szóra érdemesnek sem tartották az agráriumot a kancellárjelölti vitában

Németországban jövő héten parlamenti választások lesznek, és kiderül, ki lesz a következő kancellár a leköszönő Angela Merkel után. A három jelölt a minap már másodjára vitázott kamerák előtt, de az agrárium témája még csak szóba sem került, amit a gazdálkodók erősen sérelmeznek.

Fotó: Pixabay
Nem vették jó néven a gazdák, hogy már a második kancellárjelölti vitán sem érezte szóra érdemesnek az agráriumot a három jelölt, az agrarheute.com portálon jelent meg ezzel kapcsolatban egy rövid hír és egy véleménycikk. A három jelölt – a zöldpárti Annalena Baerbock, az uniópártokat képviselő Armin Laschet és a szociáldemokrata Olaf Scholz – legutóbbi vitája az adócsaláshoz és a pénzmosáshoz való viszonyulás kérdésével kezdődött; aztán abban mindhárman egyetértettek, hogy a digitalizáció terén fel kell zárkózni;

az éghajlatváltozás elleni fellépésben viszont meglehetősen eltérő állásponton voltak.

Az agrárium pedig egyszerűen szóba sem került, egyedül Armin Laschet mondott valami olyasmit, hogy növelni kell a vidék vonzerejét.

Kire szavazzanak ezek után a gazdák? Németország újraegyesítése óta eddig tévés kancellárjelölti vita nélkül sem volt különösebben kérdés, hogy a konzervatív uniópártok a befutók a gazdatársadalomban, az idén azonban már egyáltalán nem ilyen egyértelmű a helyzet – fejti ki az agrarheute.com véleménycikkének szerzője, Simon Michel-Berger főszerkesztő. Mint írja,

a megingott bizalom oka pedig nem az, amit a tévés vita sugallt, hogy „nincs 4G mobilinternet minden tejeskanna mellett”, hanem sokkal inkább az, hogy olyan, a gazdaságok fennmaradását alapvetően meghatározó kérdések lógnak továbbra is a levegőben, mint a talajok nitrátterhelésének szabályozása, az átalányadózás reformja, vagy éppen a sokat vitatott beporzóvédelmi jogszabálycsomag.

Sok törzsszavazó biztosan elpártol a CDU/CSU-tól, véli.

Aztán hogy a végén mennyit számít majd a gazdatársadalom hangja a végső eredményben, nem tudni. Tekintettel arra, hogy menyire megcsappant a gazdálkodásból élők száma az utóbbi időkben, nem valószínű, hogy túl sokat, írja a szerző. Pedig – mint kifejti –

a vidéki térségekben még most is hatalmas erő rejlik, amit vétek nem kihasználni,

gondoljunk csak a nyári észak-németországi árvízre, és arra az összefogásra, amivel a gazdák egyből a bajba jutottak segítségére siettek.

És – függetlenül attól, hogy ki lesz a kancellár – muszáj, hogy a gazdatársadalom által őrzött értékek meghallgatásra találjanak a politikában.

Nélkülük ugyanis nehéz lenne kivitelezni bármelyik kancellárjelölt nagy terveit: a zöldek áttörését éppúgy, mint az ipari társadalom reformját, amit a szociáldemokrata és az uniópárti jelölt egyaránt hangoztatott – olvasható az agrarheute.com cikkében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A földművelés embert próbáló hivatás

Ötödik alkalommal rendezték meg a Földművesek Napját, amelynek ezúttal szeptember 18-án Alsónémedi Nagyközség Széchenyi István Általános Iskolája adott otthont. Az ünnepnap létrejötte és szervezése Lambert Győzőnének, az Arany-Korona Alapítvány képviselőjének, a Földművesek Napja alapítójának, valamint Petráss László alapítónak köszönhető. Az ünnepnap fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

A földművelés hivatás és életforma

Földművelők nélkül nem tudnánk mit tenni az asztalra, és a vidék sem lehetne teljes nélkülük. A paraszti társadalomnak is – amely kifejezés napjainkra igen pejoratívvá vált a köztudatban – alkalmazkodnia kellett a XXI. század modernizációjához, azonban mindeközben megőrizte tradícióit, és a természettől elidegeníthetetlenül kemény munkával dolgozik mindannyiunk élelmezéséért a földeken.

Éjjel és holnap érkezik csapadék

Átalakul időjárásunk, lehűlés jön, pénteken nagy területen jelentős csapadékkal. Az esőre nagy szükség van, a talaj termőrétege szinte országszerte igen száraz, a kelésben lévő, vagy éppen kikelt repce szomjazza a csapadékot.

Miért háromszor olyan drága a zab alapú tejhelyettesítő, mint a tehéntej?

A tejtermelőket bosszantó, megválaszolhatatlan kérdésre a német agrarheute.com portál szerzője próbált mégis választ keresni.

Száznál is több innovátor és start-up nyújtott be projekteket a fenntartható fejlődés köré szervezett versenyre

Szeptember 30-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt a BASF Innovation Hub versenyére.

Oktatásban, kutatásban dolgozik együtt az egyetem és Szentes

A MATE célja, hogy szerepet vállaljon a kutatás-fejlesztésben, az innovációs folyamatokban és a tudományos eredmények gyakorlati elterjesztésében. Szentes célja pedig, hogy támogassa a helyi és kistérségi gazdaság fejlődését és jövedelemtermelő képességét, javítsa az általános gazdasági környezet minőségét. Találkozott a két elképzelés, a felek együttműködési megállapodást kötöttek.

Hihetetlenül kis területen van gyümölcsös Magyarországon

Még a mezőgazdasági területhez képest is csak egy számjegyű százaléknyi.

Új korszak kezdődhet a magyar-orosz agrárkapcsolatokban

„Kiemelt célunk a magas hozzáadott értékű élelmiszeripari termékek és szaktudás exportálásának elősegítése” – szögezte le Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Nemzetközi Üzleti Fórum „Magyarország – Oroszország: alapvető trendek és exportlehetőségek” rendezvényén.

Már elérhető az ország legkorszerűbb korrekciós jelszolgáltatása

Országos lefedettségű, precíziós helymeghatározást segítő, korrekciós jelszolgáltatást indított el az AXIÁL KFT. A fejlesztési megoldás egyedülálló hazánkban, ugyanis amellett, hogy valamennyi globális műholdas helymeghatározó rendszer jeleit tartalmazza, kiemelkedő a megbízhatósága és energiafelhasználása a VRS (virtuális referenciaállomás hálózat) technológiára épülő rendszer révén.