Back to top

Szóra érdemesnek sem tartották az agráriumot a kancellárjelölti vitában

Németországban jövő héten parlamenti választások lesznek, és kiderül, ki lesz a következő kancellár a leköszönő Angela Merkel után. A három jelölt a minap már másodjára vitázott kamerák előtt, de az agrárium témája még csak szóba sem került, amit a gazdálkodók erősen sérelmeznek.

Fotó: Pixabay
Nem vették jó néven a gazdák, hogy már a második kancellárjelölti vitán sem érezte szóra érdemesnek az agráriumot a három jelölt, az agrarheute.com portálon jelent meg ezzel kapcsolatban egy rövid hír és egy véleménycikk. A három jelölt – a zöldpárti Annalena Baerbock, az uniópártokat képviselő Armin Laschet és a szociáldemokrata Olaf Scholz – legutóbbi vitája az adócsaláshoz és a pénzmosáshoz való viszonyulás kérdésével kezdődött; aztán abban mindhárman egyetértettek, hogy a digitalizáció terén fel kell zárkózni;

az éghajlatváltozás elleni fellépésben viszont meglehetősen eltérő állásponton voltak.

Az agrárium pedig egyszerűen szóba sem került, egyedül Armin Laschet mondott valami olyasmit, hogy növelni kell a vidék vonzerejét.

Kire szavazzanak ezek után a gazdák? Németország újraegyesítése óta eddig tévés kancellárjelölti vita nélkül sem volt különösebben kérdés, hogy a konzervatív uniópártok a befutók a gazdatársadalomban, az idén azonban már egyáltalán nem ilyen egyértelmű a helyzet – fejti ki az agrarheute.com véleménycikkének szerzője, Simon Michel-Berger főszerkesztő. Mint írja,

a megingott bizalom oka pedig nem az, amit a tévés vita sugallt, hogy „nincs 4G mobilinternet minden tejeskanna mellett”, hanem sokkal inkább az, hogy olyan, a gazdaságok fennmaradását alapvetően meghatározó kérdések lógnak továbbra is a levegőben, mint a talajok nitrátterhelésének szabályozása, az átalányadózás reformja, vagy éppen a sokat vitatott beporzóvédelmi jogszabálycsomag.

Sok törzsszavazó biztosan elpártol a CDU/CSU-tól, véli.

Aztán hogy a végén mennyit számít majd a gazdatársadalom hangja a végső eredményben, nem tudni. Tekintettel arra, hogy menyire megcsappant a gazdálkodásból élők száma az utóbbi időkben, nem valószínű, hogy túl sokat, írja a szerző. Pedig – mint kifejti –

a vidéki térségekben még most is hatalmas erő rejlik, amit vétek nem kihasználni,

gondoljunk csak a nyári észak-németországi árvízre, és arra az összefogásra, amivel a gazdák egyből a bajba jutottak segítségére siettek.

És – függetlenül attól, hogy ki lesz a kancellár – muszáj, hogy a gazdatársadalom által őrzött értékek meghallgatásra találjanak a politikában.

Nélkülük ugyanis nehéz lenne kivitelezni bármelyik kancellárjelölt nagy terveit: a zöldek áttörését éppúgy, mint az ipari társadalom reformját, amit a szociáldemokrata és az uniópárti jelölt egyaránt hangoztatott – olvasható az agrarheute.com cikkében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túlélésünk érdekében szükséges a zöldítés

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon a szervezet New York-i székházában magyar szervezésben.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.