Back to top

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorhelyettese a megnyitóbeszédében elmondta, az Agrovirtus több szempontból is egyedi képzés. Nemcsak hogy tartós szakmai kapcsolati hálózatot teremt, amit a kamatoztatni lehet a későbbiekben, de emellett kifejezetten a vezetői képesség fejlesztésére fókuszál.

Jelenleg a magyar felsőoktatásban a vezetői képességekre ható oktatás aránya 3-7 százalék között mozog, amit a MATE-n a közeljövőben egy új oktatási struktúra-átalakítással szeretnének 15 százalékra emelni, noha véleménye szerint így is a 25 százalék lenne az ideális.

A rektorhelyettes kifejtette, 2030-ra egy fiatal pályakezdőnek munkavállalása során tízből két szakmai képességre van szüksége, hogy megszerezze a kívánt állást, a többi az úgynevezett soft skill-en múlik. (Nem szakmai jellegű, személyes és szociális készségek, amik a szakmai tudáson túl meghatározzák egy ember beilleszkedését, motiválhatóságát, kezelhetőségét és kreativitását egy munkahelyen. Szerk.)

Ezeket a képességeket is kívánja fejleszteni az Agrovirtus, ezt már Kerezsi Miklós, a program egyik főtámogatója mondta.

Olyan fiatalokra van szükség, akik magas szintű kommunikációs, szintetizáló, döntési, kooperációs és motivációs készségekkel rendelkeznek, amelyek az Agrovirtus képzései során továbbfejleszthetők és vezetői erényekké formálhatók.  

„Soha nem látott, mintegy tízezer milliárd forint fejlesztésekre fordítható támogatás lesz elérhető az agráriumban. Olyan fiatal, képzett szakemberekre van szüksége az ágazatnak, akik tudják, mire kell fordítani ezt az összeget, és mi ilyen fiatalok kívánunk képezni” – zárta Kerezsi Miklós.

Maróti Miklós, az AgroVIR Kft. ügyvezetője és a program főtámogatója elmondta, az Agrovirtus 2018-ban indult először, sikeresen több száz hallgatóval. 2019-ben egy úgynevezett Agrovirtus Akadémiával kiegészítve, és új koncepcióval ismét elindították a projektet, amire több mint négyszázan jelentkeztek, majd tavaly a COVID félbeszakította a kezdeti lelkesedést.

Az idei évben az Agrovirtus verseny 10.18.–11.19. között zajlik majd, amelyre a szervezők több mint 100 csapatot, 400 diákot várnak.

A képzés során valódi agrárvonatkozású problémák lesznek szimulálva, melyeket a modern technológiák alkalmazásával kell megoldaniuk a diákoknak neves agrárszakértők bevonásával. Ezt követően a verseny legjobb tíz csapata, negyven hallgatója továbbjut a döntőbe, az Agrovirtus Akadémiára, mely 12.01.és 03. között lesz megrendezve.

Itt neves cégvezetőkkel beszélhetnek majd a diákok, és a tudás mellett kapcsolati tőkével is gazdagodhatnak a képzés során.

A szervezők tavaly indították el a Leaderslab I. képzést, ahol a jövő agráriumának menedzsment kompetenciáit sajátíthatják el a hallgatók. A Leaderslab II., vagyis International Agribusiness Management Academy pedig angol nyelven zajlik majd a képzésben résztvevők számára 2022 őszi és tavaszi félévében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Új Amazone ekék Mosonmagyaróvárról

Új, nagy területteljesítményű, hét-, nyolc- és kilencfejes váltvaforgató ekék gyártásába kezdtek az Amazone mosonmagyaróvári üzemében, az egykori Vogel-Noot ekegyárban.

Harmadszor volt nyílt nap Vásárhelyen

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán számos képzés közül választhatnak a tanulni vágyók. Az érdeklődő középiskolások ezúttal abból kaphattak ízelítőt: milyen komoly digitális tudásra van manapság szüksége egy agrárszakembernek.

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben

Az EU 2022. január 18-án megjelent rendelete alapján 2022. augusztus 7-ig állíthatók elő a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készített élelmiszerek, amelyek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig maradhatnak a forgalomban. A döntést az indokolja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint nem biztonságos a színezék felhasználása az élelmiszerekben.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

Nem ártana a csapadék

Az elmúlt hetek meglehetősen szárazon alakultak az ország nagyobb részén, a talaj nedvességgel való feltöltődése így megállt. Pedig főleg az Alföldön és északnyugaton a mélyebb rétegek még szárazak, szükség lenne a csapadékra. Az őszi vetések kedvező állapotban vannak, de azoknak is jót tenne egy tartósabb hótakaró.

Nemzetközi Zöld Hét, idén is digitálisan

A Nemzetközi Zöld Hét nagy hagyományokkal rendelkező szakmai találkozó, amely minden évben kiemelkedően fontos platformot jelent a mezőgazdaság és az élelmiszeripar aktuális témáinak megvitatásához. A fizikai találkozásra ugyan nem kerülhetett sor, ám a rendezvénynek otthont adó Messe Berlin 2022-ben is lehetőséget biztosított a szakmai eszmecserék digitális formában történő megrendezésére

Megtartani minden áron - Párizsi Mezőgazdasági Kiállítás 2022

A szervezők úgy döntöttek, hogy a 2022-es SIA mezőgazdasági kiállítást az eredetileg tervezett időpontban, 2022. február 26. és március 6. között, a COVID helyzet ellenére is megtartják.

Földben maradt a répa? Semmi pánik!

"Elfelejtettem felszedni ősszel a zöldséget! Attól megehetem?" Ehhez hasonló internetes hozzászólásokat rendszeresen olvasunk kertészkedéssel foglalkozó Facebook csoportokban. Szerintünk igen, de azért megkérdeztük a szakembert is.