Back to top

Alapítványi tulajdonban folytatja munkáját a Grand Tokaj Zrt.

Befejeződött a Grand Tokaj Zrt. tulajdonosváltásának jogi folyamata, amelynek eredményeképpen megszűnt a magyar állam tulajdonosi szerepvállalása a Tokaji borvidéken és ezzel a teljes magyar bortermelésben. A társaság új tulajdonosa az idei évben megalapított, a Tokaji borvidék felemelkedését és borkultúrájának fejlesztését is célul kitűző Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány.

A Grand Tokaj Zrt. a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel való együttműködés révén, versenypiaci alapokon folytatja tevékenységét, ugyanakkor korábbi régiós integrátori szerepét is megtartja. A változásról sajtótájékoztató keretein belül számoltak be.

Áts Károly, a Grand Tokaj Zrt. főborásza, Stumpf István, kuratóriumi elnök, Szabó László, a felügyelő bizottság elnöke és Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója
Áts Károly, a Grand Tokaj Zrt. főborásza, Stumpf István, kuratóriumi elnök, Szabó László, a felügyelő bizottság elnöke és Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója
Megtörtént a Grand Tokaj Zrt. tulajdonos-váltásának bejegyzése, amelynek értelmében az UNESCO világörökség részét is képező Tokaj-hegyaljai borvidék egyik legjelentősebb borászataként tevékenykedő társaság százszázalékos tulajdonrészét a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány vette át.

„A Tokaji borvidék életében több mint 70 éve meghatározó szerepet betöltő, eddig állami tulajdonú társaság elkötelezett a régió megújításában, valamint a magyar bor külföldi presztízsének emelésében.

Az új működési struktúra pedig lehetőséget kínál arra, hogy a minőségi borok készítésének gyakorlatát az eddiginél szorosabban összekapcsolják az elméleti és gyakorlati képzéssel, és tovább erősítsék a magyar borászatok szakember-utánpótlását is”

- erősítette meg Szabó László, a Grand Tokaj Zrt. újonnan létrehozott Ügydöntő Felügyelő Bizottságának elnöke.

„A modellváltás eredményeképpen immár teljes egészében piaci alapokra helyezve tudjuk tovább folytatni a munkánkat, és építeni a vállalat pozícióit a minőségi borok termelése és értékesítése területén. Eközben a sárospataki székhelyű Tokaj-Hegyalja Egyetemmel induló közös munka megteremti a lehetőségét annak, hogy jól képzett, nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező fiatal szakembereket is a társasághoz tudjunk vonzani” – fejtette ki Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója. A cégvezető hozzátette: fontos, hogy az integrátori szerződéseken keresztül a vállalat továbbra is kiszámítható partnere tud lenni a helyi szőlőtermesztőknek.

A minőségi alapanyagtermelésre képes termelők a jövőben is biztosan számíthatnak a Grand Tokaj Zrt. partnerségére.

A legnagyobb tokaji borászat már évek óta állami forrás nélkül, stabil gazdálkodás mellett készít kiváló borokat a felvásárolt, ellenőrzött minőségű alapanyagból, Áts Károly főborász irányításával.

Illusztráció
Illusztráció

A korábban Tokaj Kereskedőházként ismert szőlőalapanyag felvásárló, borkészítő és értékesítő társaság megújulása 2013-ban kezdődött el, a szőlőtermesztés területén bevezetett minőségbiztosítás és a technológiai fejlesztések nyomán pedig látványosan javult a cég termékeinek piaci presztízse. A 2016. óta Grand Tokaj márkanéven értékesített borok csaknem minden hazai kiskereskedelmi lánc polcain megtalálhatók, emellett a társaság ma már 38 országba exportálja termékeit. Ennek köszönhetően a Grand Tokaj Zrt. jelenleg éves szinten mintegy 5 millió palack bort készít és értékesít eredményesen.

„Eddigi talán legnagyobb szakmai sikerünket éppen az idei évben értük el. Ugyanis a 2021-es Decanter World Wine Awards nemzetközi borversenyen a 2014-es 5 Puttonyos Aszúnk és a 2013-as évjáratú Eszencia egyaránt platina minősítésben részesült, mindkét tétel 97 pontot ért el” – hangsúlyozta a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója.

„A Grand Tokaj Zrt. tulajdonosi jogainak átvétele további értékes szinergiákat kínál az elméleti képzés és a gyakorlati termelés között.

Mindez új lehetőséget nyújt a Tokaji borvidék fejlődésének támogatására, a tokaji bor presztízsének és szerepének megerősítése és a térség lakosságmegtartó erejének fokozására” – emelte ki Prof. dr. Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért (THE) Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Illusztráció
Illusztráció

A Tokaj-Hegyalja Egyetem képzési szerkezete az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Campus alapjain jött létre, több képzési szinten és munkarendben. Így mintegy 330 hallgatója összesen 15 alapképzést, mesterképzést, illetve felsőoktatási szakképzést nyújtó szakon folytatja vagy kezdi meg a jövőben tanulmányait. A szőlész-borász szak mellett a Comeniusi értékeket hordozó pedagógusképzés, kulturális örökség kutatás és számos turisztikai irányú képzés járul hozzá ahhoz, hogy a Tokaj-Hegyalja Egyetem prominens szereplővé váljon a térség felsőoktatásában. A Sárospatak évszázados szellemi és infrastrukturális örökségén létrejövő új intézmény létrehozói nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy

olyan szereplőt helyezzenek a magyar felsőoktatás térképére, amely nemzetközileg is megállja a helyét, valamint, hogy Tokaj-Hegyalja gazdasági és társadalmi szempontból fenntartható működését erősítse.

A minőségi szőlőtermesztés, valamint a tokaji borok készítése és kereskedelme területén sikeres és nagy szakértelemmel rendelkező Grand Tokaj Zrt. pedig, immár a THE csoport aktív tagjaként a piaci versenykörnyezetben is helyt álló gazdasági szereplőként tud ebben közreműködni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kecskeméti szőlőbűvész - Mathiász János

A szőlőnemesítő és borász Mathiász János grandiózus hagyatékáról évszázaddal halála után ideje a jelentőségének megfelelő helyet adni a nemzeti emlékezetben. A tudósra is emlékezünk, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar és a világ szőlészetének megmentőjeként – mondta a Mathiász János halálának századik évfordulójára szervezett ünnepi konferencián az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Egri Bikavér egyedi palackban

Színre lépett az Egri Borvidéki Palack, az Egri Borműhelyhez tartozó borászatok kézzel fogható, és hosszú távon használandó „marketing eszköze”. A 2018 óta egyesületi formában működő szervezet tagjai elkötelezettek az iránt, hogy megmutassák, Eger a világ egyik legnagyszerűbb borvidéke.

Nyúlné Pühra Beáta a bortársadalom díjazottja

December elején, a FELIX Kitchen & Bar-ban, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. Az idei cím birtokosa Nyúlné Pühra Beáta.

Világsiker a TokajKalauz

Best European Wine Book lett a TokajGuide. November 29-én Párizsban adták át a világ legnagyobb gasztronómiai könyvszemléjének, a Gourmand International Awards díjait a World Cookbook Fair-en.

Nincs mibe tölteni a bort

A szállítmányozásban kialakult késedelmek miatt már üvegből is hiány van világszerte. Ez nehezíti az égetett szeszek és borok készítőinek munkáját. A munkaerőhiány és a megnövekedett árak is kihívások elé állítják az iparág képviselőit.

A MATE és a KITE Zrt. közösen dolgozik a magyar agrárium modernizálásán

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátora, a nádudvari központú KITE Zrt. A megállapodás elsősorban a gyakorlati képzési lehetőségek fejlesztése és a modern agrárdigitalizációs megoldások elterjesztése területén teremti meg a két szervezet közötti együttműködés lehetőségét.

A kvantumbiológia területén is úttörő a MATE

A kvantumbiológia egyetemi oktatásba és kutatásba történő integrálásában világszinten úttörő szerepet vállal a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – jelentették be a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében. A most formálódó új tudományterület hétköznapi gondolkodással szinte felfoghatatlan lehetőségeket tartogat, többek között az eddig rejtett élettani folyamatok megértése, a betegségek okainak feltárása és az egészséges élelmiszerek előállítása terén.

A duális képzés nehézségei

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díszkertész alosztálya legutóbb az új szakképzési rendszer kapcsán ülésezett. A véleményalkotó eszmecserén az új szakképzési rendszer megálmodói, az annak keretében oktató intézmények vezetői, valamint az új képzésből kikerülő szakemberekre számító vállalatok képviselői egyaránt jelen voltak.

Megnyílt a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó

Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök részvételével, koncerttel vette kezdetét hétfőn este a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó a Hungexpón, amelynek már a szervezésénél is kiemelt szempont volt a fenntarthatóság - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.