Back to top

A nagyobb pénz nagyobb felelősséggel jár

Hogyan kell hatékonyan elkölteni a KAP második pillérének forrásait? Erre keresték a választ a KÁN Egyetemi Napok vidékfejlesztési fórumának résztvevői.

2021–2027 között a KAP második pillérének keretéhez 80 százalékos nemzeti társfinanszírozást biztosít a Magyar Kormány. Már idén és jövőre 1500 milliárd forint támogatást hirdetnek meg a gazdáknak. Ez több, mint amit 2013–2020 között összesen elköltöttünk az EMVA-ból (Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap). Az ágazat megismételhetetlen fejlődési pályára állhat. Hogyan kell hatékonyan elkölteni ezeket a forrásokat, mert a nagyobb pénz nagyobb felelősséggel is jár? Erre keresték a választ a KÁN Egyetemi Napok vidékfejlesztési fórumának résztvevői.

Fotó: Csatlós Norbert

Meg kell fogalmazni azokat a fajsúlyos kérdéseket, amelyekre okos és célirányos válaszokat kell adni – ezzel a céllal ültek le nyilvános beszélgetésre a vidék fejlesztését komolyan gondoló politikusok, Lázár János és Stumpf István kormánybiztosok, az agrárgazdaság szakember-utánpótlásáért felelős Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Gyuricza Csaba és a termelők képviseletében Molnár István, az Agrár Béta Kft. ügyvezető igazgatója, a fórumot Török Zoltán, az Agrárközösség Kft. ügyvezető igazgatója vezette.

A fórum felvezetőjeként Kapronczai István agrárszakértő számos kérdést olyan vetett fel, amelyeket a következő KAP-ciklusban meg kell válaszolnunk. Miként hozható összhangba az ágazat felvevő képessége a rendelkezésre álló forrásokkal? Mely termékpályák kapjanak prioritást a fejlesztések során? Felkészült-e az intézményrendszerünk ekkora pénz elköltésére?

A beszélgetés konklúziójaként elmondható, hogy az elkövetkező KAP-ciklus forrásainak – amelyhez a II. pillér 80 százalékos nemzeti társfinanszírozás társul – ésszerű elköltéséhez termékpályákat, vagyis termelő gazdaságokat és feldolgozókat is támogatni kell.

Ki kell választani azokat a stratégiai ágazatokat, amelyekben nemzetközileg is versenyképes lehet a termékpálya (ilyen például a baromfi, a hajtatott zöldség és gyümölcs, a sertés és a tej). Ezekben az ágazatokban elsősorban a nagyüzemi termelést kell elősegíteni, míg az úgynevezett réspiacokat, amely hazai viszonylatban fontos termékpályát jelent, a kisebb termelőknek és feldolgozóknak kell kiszolgálniuk.

A résztvevők egyetértettek abban is, hogy szükség van olyan agrárképzésre, amely olyan szakmunkásokat, technikusokat és agrármérnököket képez, akik képesek megfelelni a jövő kihívásainak. Azzal pedig minden résztvevő egyetértett, hogy a megújuló agrárszakképzés – élén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel – ennek a letéteményese.

Fotó: Csatlós Norbert

A rendezvény védettségi igazolvány nélkül látogatható! Az esti Bagossy Brothers Company koncert továbbra is védettségi igazolványhoz kötött!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megjelent a vidéki turizmus fejlesztését támogató vidékfejlesztési pályázati felhívás

Magyarország Kormányának elkötelezett célja, hogy a "Megújuló vidék, megújuló agrárium" program keretében megerősítse a vidéki térségek gazdaságát. A program legújabb állomásaként megjelent a Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja – Vidéki turizmus fejlesztése elnevezésű pályázati kiírás.

200 milliárd forintot is meghaladta az érdeklődés a precíziós mezőgazdasági pályázati felhívásra

A digitális megoldások széleskörű alkalmazása, a precíziós gazdálkodásra való áttérés az agrárium előtt álló nagy feladatok egyike. Az agrárgazdaságokat ebben segítő első pályázat a napokban zárult le, amelyet várhatóan a későbbiekben több is követ – mondta el Feldman Zsolt egy agrárdigitalizációval foglalkozó szerdai konferencián.

Határidő változás a termeléshez kötött anyatehén tartás támogatásához szükséges adatszolgáltatási kötelezettségnél

A Nébih felhívja azon állattartók figyelmét, akik igénybe kívánják venni a 2021-es támogatási évre az anyatehéntartás támogatást, a szaporítási eseményeket legkésőbb 2021.december 31-ig be kell jelenteniük a Termékenyítési Rendszerbe (TER). Ehhez gyors és biztos megoldást jelent a Nébih által üzemeltetett webENAR felület használata.

Így spórolhatunk a vegán, vegetáriánus és flexitáriánus diéta során

Régóta él az a szemléletmód, hogy a növényi alapú étrend eleve drágább, mint a hagyományos mindenevő étrend, aminek az lehet az oka, hogy egyesek kételkednek a táplálkozásuk megváltoztatásában. Azonban kiderült, hogy ez a feltevés nem teljesen igaz.

Zöldpárti agrárminisztere lehet Németországnak

Megállapodtak a pártok Németországban a kormányalakításról, a december 6-ával kezdődő héten megszavazhatják Olaf Scholzot kancellárrá. Az agrárminiszter a zöldpárti Cem Özdemir lehet.

A Magyar Bankholding együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetemmel

A Magyar Bankholding határozatlan időre szóló együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetemmel. Magyarország második legnagyobb bankcsoportja kiemelt figyelmet fordít a fiatal generációk edukációjára, az egyetemekkel történő szakmai partnerkapcsolatok kiépítésére, a pénzügyi tudatosság fejlesztésére és az agrárszakma népszerűsítésére.

Mi állhat az energiaválság hátterében?

Az Európai Unió energiapolitikáját kritizálja egy amerikai pénzügyi tanulmány, amely szerint a jelenleg tapasztalható energiaválság elkerülhető lett volna, ha az EU körültekintőbb lenne az éghajlatpolitikai céljai megvalósításában.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Konferencia a jövő agráriumáról

A kifejezetten agrárdigitalizációval foglalkozó rendezvényen hazai és nemzetközi szinten elismert szakemberek, a legfontosabb magyar agrártechnológiai startupok és legmeghatározóbb piaci szereplők tartottak előadásokat és gyakorlati bemutatókat.

Csehországban is elrendelték a baromfik kötelező zártan tartását

A cseh Állami Állategészségügyi Hivatal a madárinfluenza kitörésének kockázatát csökkentése érdekében arra fogja kötelezni az ország baromfigazdaságait, hogy - néhány kivételtől eltekintve - tartsák az állományokat zárt térben.