0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Húsmarhatartás és ökológia

A húsmarhatartás jelenleg a világ metánkibocsátásának közel egyharmadáért felelős, azonban szükség van az extenzív tartására, mert a legelők, a gyepek önmagukban nem képesek a biológiai rendszereket fenntartani - hangzott el e KÁN Egyetemi Napok húsmarha interaktív előadásán.

Mind növény, mind állatfajok pusztulnának ki a legeltetés elmaradásával. Minderről Prof. Dr. Stefler József, több húsmarhatenyésztő egyesület tiszteletbeli elnöke beszélt a KÁN Egyetemi Napokon tartott Húsmarhatartás és ökológia című előadásában.

Érvek, álérvek és fikciók övezik a húsmarharatás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának kapcsolatát

– kezdte vitaindító előadását a szakember. A vitákban azok, akik az állattenyésztés -tartás ellen vannak, tények és észérvek helyett sokszor inkább az érzelmekre alapoznak, azt állítván, hogy a növényi alapú táplálkozás nem, ellenben az állati eredetű táplálékok fogyasztása hatalmas mértékben terheli a környezetet.

Ezt cáfolják azok a fosszíliák és egyéb régészeti leletek, amelyekből kiderül, hogy a Föld élővilágának fejlődéséhez legelő állatokra volt mindig is szükség.

Ugyanis a gyep, a füves síkság legelő állatok nélkül nem képes az ökológiai egyensúly fenntartására. Vagyis a legelő dinoszauruszoktól kezdve a kérődző állatok tartották fenn a nagy füves pusztákat. „Ha nem legelik le a fűféléket, azok nem újulnak meg és pár éven belül kipusztulnak, s velük számos rovarfaj, sőt táplálék híján maguk a legelő állatok és az őket fogyasztó ragadozók is” – sorolta a következményeket dr. Stefler József.

Az állattenyésztés megjelenésével megváltozott a biodiverzitás, és míg korábban a vadon élő fajok tartották fenn a füves pusztaságokat, ma ezt a haszonállatok, az emberi fogyasztásra szánt kérődzők, a szarvasmarha, a juh, a kecske teszik meg. Való igaz, hogy ezek az állatok, például a közellenségnek kikiáltott húsmarhák a füvek emésztése során metánt termelnek, ám a kanadai beefresearch adatai szerint mára a tudatos tenyésztésnek és a technológiai fejlődésnek köszönhetően azonos mennyiségű marhahús termeléséhez ma 29%-kal kevesebb tenyészállat, 27%-kal kevesebb vágómarha, és 24%-kal kevesebb földterület szükséges és az állatok 15%-kal kevesebb üvegházhatású gázt termelnek és 17%-kal kevesebb vizet igényelnek, mint 30 éve. Vagyis a húsmarhatartás karbonlábnyoma csökkent, miközben a metán mennyisége ugrásszerűen megnőtt az utóbbi évtizedben.

A rendezvény védettségi igazolvány nélkül látogatható!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu