Back to top

Már ősszel kimaxolhatjuk kalászosunk gyomirtását!

Ha Önnek is problémái vannak kalászosokban a korán csírázó egy- és kétszikű gyomokkal, már ősszel gondoljon a gyomirtásra!

A kalászos gabonában előretörő T1-T2-es életformájú gyomnövények - nagy széltippan, veronikafajok, mezei árvácska vagy a tyúkhúr - ellen tavasszal már nehéz a védekezés. Tovább bonyolítja a helyzetet az egyszikűek elleni gyomirtás, főleg, ha a nagy széltippan mellett/helyett a parlagi ecsetpázsit vagy olaszperje marad a következő kalászos kultúrában. Ezen egyszikűekből 20-30 növény/m2 már 15-20 % termésveszteséget okoz. Többet, mint a kétszikű gyomnövények.

A kezeletlen őszi búzában erős a nagy széltippan, pipacs, sebforrasztó zsombor és vadrepce jelenléte (Fejér megye, 2021.06.07.)
A kezeletlen őszi búzában erős a nagy széltippan, pipacs, sebforrasztó zsombor és vadrepce jelenléte (Fejér megye, 2021.06.07.)

Az FMC-Agro 2020 őszén egy új őszi kalászos gyomirtó szert hozott forgalomba. A Battle® Delta őszi búzában és őszi árpában használható egy- és kétszikű gyomok ellen, 400 g/l flufenacet és 200 g/l diflufenikán hatóanyag-tartalommal. Rozsban és tritikáléban az okiratkiterjesztés folyamatban van.

A hatékonysághoz bemosó csapadék szükséges, viszont a készítmény hosszú tartamhatással bír és szelektív, mely biztosíték a megfelelő hatásra, a permetezés utáni nagy mennyiségű csapadék sem okoz kárt a kalászosokban.

Kiváló hatékonyságú a nagy széltippan, veronikafélék, mezei árvácska, tyúkhúr, pipacs, pásztortáska és a legtöbb kétszikű gyom ellen. A nagy széltippan ellen már a legalacsonyabb 0,3 l/ha dózis is kiváló hatékonyságú, ilyen adagolás esetén az egyes kétszikűek elleni hatása azonban gyengébb lehet, így ilyenkor az Ally® Max kétszikűirtóval kombinációban javasolt kijuttatni.

Az FMC saját kísérleti tapasztalatai alapján a 0,6 l/ha dózis a parlagi ecsetpázsit ellen magas hatékonysággal bír, olaszperje ellen szintén jó eredményeket érhetünk el, ami az őszi gabona korai erőteles fejlődését biztosítja.

Balra kezeletlen, jobbra őszi Battle® Max (0,3 l/ha Battle® Delta + 28 g/ha Ally® Max + 0,1% Trend® 90) kezelés (Nyíregyháza, 2021.06.29.)
Balra kezeletlen, jobbra őszi Battle® Max (0,3 l/ha Battle® Delta + 28 g/ha Ally® Max + 0,1% Trend® 90) kezelés (Nyíregyháza, 2021.06.29.)

Őszi Battle® Max (0,3 l/ha Battle® Delta + 28 g/ha Ally® Max + 0,1% Trend® 90) kezelés eredményeképpen gyommentes őszi búza állomány (Fejér megye, 2021.06.07.)
Őszi Battle® Max (0,3 l/ha Battle® Delta + 28 g/ha Ally® Max + 0,1% Trend® 90) kezelés eredményeképpen gyommentes őszi búza állomány (Fejér megye, 2021.06.07.)
Az FMC-Agro által ajánlott technológia a gyomokhoz igazodik:

  1. Ha a területen a nagy széltippan és a kétszikű gyomok is jellemzőek (pipacs, kamillafélék, repce árvakelés, vadrepce, ebszikfű, tyúkhúr stb.): 
    Battle® Delta 0,3 l/ha + Ally® Max 30 g/ha + Trend® 90 0,1 % korai posztemergensen kijuttatva. Ez a kombináció Battle® Max néven virtuális kereskedelmi csomagban is beszerezhető 2021 őszétől!
  2. Ha parlagi ecsetpázsit és/vagy olaszperje-fertőzés van a területen és mellette a kétszikűek ellen is védekezni kell (veronikafajok, mezei árvácska, tyúkhúr, árvacsalánfélék stb.): 
    Battle® Delta 0,6 l/ha + Trend® 90 0,1% preemergens vagy korai posztemergens kezeléssel.

Válassza az FMC őszi gyomirtási technológiáit, ha Önnek is problémái vannak kalászosokban a korán csírázó egy- és kétszikű gyomokkal! (x)

www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei. *A Battle® Delta engedélyokirat-kiterjesztése rozsban és tritikáléban folyamatban van.

 

Forrás: 
FMC-Agro Hungary Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Kenyérvíz, kenyérkávé, kenyérpuding, kenyérpörkölt: október 16. a kenyér világnapja

A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk, ami központi szerepet játszott a korai társadalmak kialakulásában is. Ázsia nyugati részén kezdtek el először gabonát termeszteni, innen terjedt el északra és nyugatra a gabonából készült kenyér. Ja, és nem csak vajjal kenve ehetjük…

6000 sertést „dobnak ki” a munkaerőhiány miatt

Több ezer sertés kényszervágására került sor az Egyesült Királyságban, mivel a Brexit és a COVID járvány következtében nincs elég mészáros illetve vágóhídi munkás.

Augusztusban tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Augusztusban már negyedik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, a júliusi 21,3 százalékról 24,1 százalékra emelkedett a drágulás mértéke.

Bárki számára hozzáférhetők a meteorológiai adatok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat fontos feladata, hogy ellássa a mezőgazdaságot meteorológiai paraméterekkel. Ezévtől még könnyebben lehet majd hozzáférni ezekhez a nyílt meteorológiai adatpolitika révén, amit 2021. január 1-től vezettek be hazánkban.

Nyakunkon a telepítési időszak

Az ősz a telepítés ideje, ehhez adunk tanácsokat a Kerti Kalendárium októberi számában. Ültetés előtt azonban fajtát kell választani, a kertünk elhelyezkedésének és a saját erőforrásainknak az ismeretében.

Egy kis odafigyeléssel még félmillió embert tudnánk jóllakatni

A 2016-ban a lakosság szemléletformálására indított Maradék nélkül kampány sikeresnek bizonyult. A mérések azt mutatják, hogy 4 százalékot tudtunk lefaragni az élelmiszer-hulladékból, annak mennyisége a két évvel ezelőtti mérés szerint fejenként 65 kilogramm egy évben. Messze van azonban még a cél, hangzott el az Élelmiszer érték címmel rendezett konferencián az OMÉK-on.

Minden, amit a kalászosokról tudni kell!

Már huszadik alkalommal, és töretlen népszerűségnek örvendve, szervezte meg Kalászos Gabona Fórumát a Sumit Agro Hungary Kft. A helyszín is a megszokott, azaz Visegrád, amit évről-évre jegyeznek a gazdák.

Állatvédelmi kódex - Közös állásponton a civilek és a szakma

Az állatok világnapján írta alá a 15 alapító szervezet az Állatorvostudományi Egyetem kezdeményezésére született állatvédelmi kódexet, amiben közös megegyezésre jutottak a szakmai szervezetek és a civil állatvédők. Az állatvédelem éve lett az idei, miután megalakult az egyetemen az Állatvédelmi Központ, illetve miniszteri biztos felügyeli a területet.

Milliszekundumok döntenek a minőségi permetezésben

A permetezési technológia fejlődése az elmúlt évtizedekben egy egyirányú úton való haladáshoz hasonlítható. Még nincs vége, de egyértelmű, hogy a permetezőgép minden egyes szegmense egyre automatizáltabbá válik.