Back to top

Vonzották a lehetőségek

Villányban sem számít fehér hollónak az olyan család, ahol a lányok is kiveszik a részüket a családi gazdaság életéből, akik adott esetben saját borcsaládot készítenek, vagy akár önállóan gazdálkodnak. A Jekl-borászatban is ez a helyzet. Jekl Flóra nemhogy azért tért haza Villányba, hogy részese legyen a családi gazdaságnak, hanem lehetőséget kapott a szüleitől egy saját borcsalád készítésére.

Nem volt egyszerű időpontot egyeztetni vele, mert amióta feloldották a pandémia miatt bevezetett tilalmakat, azóta szinte megállás nélkül érkeznek a hegy levének a kedvelői Villányba, és szinte naponta tartanak nekik borkóstolókat. Találkozásunkkor javában készülődött a Vörösbor-fesztiválra.

– Budapesten végeztem az egyetemet. Szerettem ott lenni, hiszen a lehetőségek tárháza a főváros, azonban egy idő után úgy éreztem, itthon van dolgom – mondja. – A mostani sikereimhez ott szereztem meg az alapot, a végzést követően számos tapasztalattal gazdagabban tértem haza. Az ott eltöltött évek alatt kapcsolatokat építettem ki az éttermekben, vinotékákba jártam, bemutattam a borainkat. Nagyon izgalmas időszaka volt az életemnek. Aztán néhány éve úgy döntöttem, hazaköltözöm.

Villány a maga természeti szépségeivel is vonzza a látogatókat, és a finom borok kedvelőit is, hiszen a pincesoron találkozhatnak a termelőkkel, hallhatnak tőlük a borvidék jellegzetes termőhelyeiről, és arról, melyik melyik borszőlőnek a legkedvezőbb, hogy kihozhassák belőle a legjobb tulajdonságait. Vonzottak ezek a lehetőségek.

Amikor hazatért, azonnal megjelentetett egy saját bort. Jekl Flóra Il Primo nevet viselő borsorában van egy vörös házasítás, egy rosé, egy frizzante, van benne egy vörös szelekció, és része egy fehér is. Ezután egyre több feladatot bízott rá édesapja, majd ő maga is újabb és újabb ötletekkel állt elő. Első lépéseként apartmanházat épített, mert úgy gondolta, akkor több napot is eltöltenek Villányban a vendégek. Aztán megnyitotta a pincesoron az Il Primo bárt, ahol már nemcsak borkóstolókat tart, hanem egy másik szenvedélyének, a kávénak is hódolhat benne, ugyanis végzett barista.

– Családi gazdaságunkban a szőlőműveléstől a borkészítésen át a bemutatókig minden területből kiveszem a részem – folytatta beszélgetésünket, miután az érkező vendégek részére kitöltött két pohár rozé pezsgőt, amivel néhány évvel ezelőtt jelentek meg a piacon. – Hamarosan újabb feladat vár rám, ugyanis sikerült megvásárolnunk egy 0,6 hektáros területet az Ördögárokban, ahova Merlot-t szeretnék telepíteni, hogy a belőle termő szőlőből egy szuper prémium bort készítsek.

Minden feltétel adott ehhez, ugyanis a terület a hegy délnyugati oldalán található, és a talajadottságai is kitűnőek.

Mint elmondta, eddig minden terve megvalósult, amit megálmodott. Azt vall­ja, hogy csak a jövőben szabad gondolkodni. Ennek jegyében bővítette újabb épületrésszel a pincészetet, amelynek a földszinti részén egy borkóstoló termet alakítottak ki, az emeletén pedig újabb szálláshelyeket rendeztek be.

– Húsz éve, hogy elköteleztem magam a szőlő és a bor mellett, és az a fajta borász vagyok, aki 30 harminc év múlva is evvel fog foglalkozni.

Nekem ez több mint szakma, mert ez a hivatásom és a hobbim is egyben

– adott hangot annak, hogy mit is jelent számára a szőlő és a bor. – Az első borkóstolót 18-19 évesen tartottam, és nagyon fiatalon tagja lettem egy borbíráló bizottságnak is. Akkoriban, mint minden fiatal, úgy gondoltam, mindent tudok a borról. Azóta pontosan tudom, hogy soha nem fogok eleget tudni róla. Folyamatosan kell, hogy fejlesszem magam, hogy tanuljak, hogy tapasztalatokat szerezzek.

Mindehhez a család adja a hátteret. Szülei és a testvére mellett párja, Günzer Roland is mindenben mellette áll. Ő szintén villányi borászcsaládból származik, és már neki is saját pincészete van. Egyre többször tartanak közös borbemutatókat.

Az ENSZ-közgyűlés egy 2007-es határozatában október 15-ét nevezte ki a Vidéki Nők Napjává, hogy felhívja a figyelmet a vidéki élet értékeire és a falun élő nők helyzetére.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik közleményében azt írta, hogy a női gazdálkodóknak Európa-szerte jelentős szerepe lehet a vidék megerősítésében. Süle Katalin, a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke egy fórumon felhívta rá a figyelmet, hogy a nők nem mindig szerepelnek a statisztikákban mint a gazdaságok munkatársai, vezetői vagy tulajdonosai, pedig az esetek többségében, ha a hivatalok számára láthatatlanul is, de kiveszik a részüket a tevékenységükből.

Egyre nagyobb a nők és a női vezetők aránya az agrárium­ban, amit a 2020-as magyar Agrárcenzus adatai is alátámasztanak. Főleg a kistelepüléseken jelentős a nők gazdaságokban végzett tevékenysége. Reizingerné Bodai Márta, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége Fejér megyei gazdasszony-tagozatának elnöke egy eseményen kiemelte:

a családi gazdálkodás és a nők abban vállalt szerepe jelentősen hozzájárul a családok megélhetéséhez, ami segítheti a helyben maradást, ezáltal a családok és a közösségek megerősödését is.

Az Európai Unióban a gazdaságok 30 százalékát nő vezeti. Magyarországon a gazdaságtulajdonosok 28 százaléka, a gazdaságokban dolgozó családtagok 43,6 százaléka nő. Gondoskodó személyiségükből adódóan a nők tágabb értelemben is ellátják vezető szerepüket a gazdaságokban, és gyakran több­dimenzióssá teszik gazdálkodási tevékenységüket.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/41 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aszály ellenére jó éve lehet a francia borászatoknak

A hőhullámok és az aszály ellenére jobb borévre számítanak a tavalyinál Franciaországban, a mezőgazdasági minisztérium szerint a bortermelés idén várhatóan 13-21 százalékkal 42,6-45,6 millió hektoliterre emelkedik.

Új burgonyafajták és az éghajlatváltozás

Az aszály Németországban is kihívássá vált a burgonyatermesztők számára. A burgonyanemesítők már olyan fajtákat nemesítenek, amelyek kevesebb csapadékkal is beérik, azonkívül kevesebb műtrágyára van szükségük és ellenállnak egyes vírusoknak és kártevőknek.

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

Hogyan lehet gazdálkodni dráguló áramszolgáltatás mellett?

A megugró energiaköltségek meggondolásra késztetik a termelőket. Azt kérdeztük Csizmadia György nagyvenyimi családi gazdálkodótól, hogyan tud megbirkózni a helyzettel, milyen kilátásai vannak. Elsősorban a hűtés és az öntözés igényel sok elektromos áramot egy gyümölcstermelő gazdaságban, és az almára kell a legtöbbet költeni emiatt.

A margarin viszi a prímet az élelmiszerek áremelkedésében

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gabonapiaci tendenciák a francia (szak)sajtó tükrében

A Les Échos gazdasági napilap rendszeresen elemzi az élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokat, így figyelemmel kíséri a piaci árak alakulását is. Étienne Goetz július 8-án közölt cikkében azt írják, a márciusi csúcs után továbbra is nagyon magas az élelmiszerek ára (magasabbak, mint 2021-ben), ennek ellenére folyamatosan csökkennek, aminek a viszonylag jó globális terméskilátás a fő oka.

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

Újabb növényi olajból várható hiány

A világ legnagyobb olavíolaj-exportőrének számító Spanyolország mezőgazdasági minisztere figyelmeztetett: bajba kerülhet az idei olívatermés.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.